Danıştay İlköğretim Müfettişleri Yönetmeliğinin bazı maddelerinin yürürlüğünü durdurdu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Şubat 2006 20:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitim-Sen, 21 Temmuz 2005 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan, ''Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Müfettişlikleri Başkanlıkları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği''nin 3 hükmünün iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açtığı davanın ilk aşaması sonuçlandı.

Daire'nin 6 Aralık 2005'de verdiği karar, taraflara tebliğ edildi. Kararda, yönetmelikte yer alan ilköğretim müfettiş yardımcılığı yarışma sınavına başvuruda bulunabilmek için ''son 6 yıllık hizmet süresinde aylıktan kesme veya daha ağır bir disiplin cezası almamış olma'' koşulunun yasaya aykırı olduğu belirtildi.

Yönetmelikle ilköğretim müfettişlerinin hizmetlerine yönelik 19 grup halinde sınıflandırılan görev alanlarının 7 grup halinde yeniden düzenlendiği anımsatılan kararda, ''Yeni düzenleme ile ilköğretim müfettişlerinin 19 grup halinde sınıflandırılan görev alanlarından 12 tanesi görev alanı dışına çıkarılmakta ve bunlar arasında teftiş ve değerlendirme ile inceleme ve soruşturması büyük önem taşıyan bazı kurslar ile eğitim merkezleri, dernek ve vakıflarca açılan öğrenci yurtları da bulunmaktadır'' denildi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun'un, her kademedeki öğretim kurumlarının öğretmen ve öğrencilerine ait bütün eğitim ve öğretim hizmetlerini planlamak, programlamak, yürütmek, takip ve denetim altında bulundurma görevini Milli Eğitim Bakanlığı'na verdiği vurgulanan kararda, şöyle denildi:

''Bu durumda ilköğretim kurumları arasında sayılan bazı kursların, bazı eğitim merkezleri, okul ve sınıflar ile öğrenci yurtlarının ilköğretim müfettişlerinin görev alanlarından çıkarılması sonucunu doğuran yönetmelik değişikliği anılan kurumların hiç veya yeterince denetlenememesi gibi bir duruma yol açacağından kamu yararı hizmetin gereklerine aykırı olan söz konusu düzenlemede bu nedenle hukuka uyarlık görülmemiştir.'' 2. Daire, ilköğretim müfettişlerinin aynı ildeki çalışma süresinin 8 yılı aşamayacağına ilişkin hükmün de yürütmesini durdurdu.

Kararda, ilköğretim müfettişlerinin görev yeri değişikliklerinin hangi nesnel ölçütlere göre yapılacağı ve bunlar arasında tesis edilmesi muhtemel hatalı veya haksız işlemlerin nasıl önleneceğinin belirsiz kaldığı, bu nedenle düzenlemenin hukuka uygun olmadığı kaydedildi. Danıştay 2. Dairesi'nin bu kararına karşı Milli Eğitim Bakanlığı itiraz ederse, dosya Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na gidecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber