Vekilden zam isteyen memura öneri: Zeytini bir lokmada yeme

Haber Giriş : 02 Mart 2006 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memura ek ödeme öngören tasarının Bütçe Komisyonu görüşmelerinde, AKP'li Karaman, 'Biz zeytini bir lokmada yemezdik, onlar da öyle yesin' dedi

İlave ödeme yapılmayan kurumlarda çalışan memurlara toplam 80 YTL denge tazminatı ödenmesini öngören tasarının Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmeleri oldukça hareketli geçti.
Tasarı dışında kalan memurların ek zam için yaptıkları yoğun kulis bombardımanı altında, muhalefet ve iktidardan onlarca değişiklik önergesi geldi.
Kulis yapan memurların ve muhalefetin çeşitli kurumlar için ek ödemeler istemesi karşısında, memura tasarruf öneren AKP İzmir Milletvekili Fazıl Karaman'dan, "Biz zeytini bir lokmada yemezdik. Onlar da öyle yesin" önerisi geldi.

'Geçmişe dönülmemeli'
Komisyonda konuşan CHP Tekirdağ Milletvekili Enis Tütüncü, hükümetin 'sadaka zammı yasa tasarısı' getirdiğini söyledi. Karaman ise, ek zam taleplerine karşı çıkarken, "Biz bir zeytini bir lokmada yemezdik. Onlar da öyle yesin. Bu tasarı bir sosyal mutabakattır. 3 yıllık bütçe disiplininden elde edilenlerden, çalakalem mirasyedi bir anlayışla geçmişe dönülmemeli" dedi.
Değişik kurumların personeline ek ödemeler çıkarmak isteyen CHP'nin tam 21 önergesi reddedildi.

18 önerge kabul edildi
AKP'nin ise, 18 önergesi kabul edilerek komisyona baskı yapan farklı kurumların talepleri doğrultusunda ek ödemeler getirildi.
Uzunkaya, "Millet bize her gün dua edecek" derken, CHP Balıkesir Milletvekili Ali Kemal Deveciler, "Dua mı edecek, beddua mı göreceğiz" ifadesini kullandı.
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ısrarlı sorulara rağmen tasarının ve bu önergelerin devlete maliyetini açıklamadı.
CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu ise, hükümeti, "Maliyeti bilinmeyen önergeleri burada el kaldırıp indirerek kabul ediyorsunuz. Kusura bakmayın ama bunun adı 19 Mayıs hareketleridir. Kulis yapan zammı aldı. Yapamayan kaldı" diye eleştirdi.

Memura 80 YTL ek ödeme
Ek ödeme alamayan kurumlarda çalışan memurlara toplam 80 YTL ek ödeme yapılacak.
Makam tazminatı almayan polis ve bekçi emeklilerine, 100 YTL ek zam yapılacak.
Öğretmenlerin ek ders ücreti 3.5 YTL'den 5.5 YTL'ye çıkarılacak.
Yaklaşık 20 bin sözleşmeli öğretmenin 4-b düzenlemesine geçişi sağlanacak. 10 ay yerine bir yıllık sözleşme yapılacak bu öğretmenler ek ders de alabilecek.
Örgün ve yaygın eğitim kurumlarındaki yönetici ve öğretmenler de haftalık ders saatlerini aşmaları halinde, okuttukları her bir ders saati için ek ders ücreti alabilecek.
DSİ, karayolları ile tapu ve kadastro genel müdürlüklerinde çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarına 120 YTL ek zam yapılacak.

Din hizmetine 100 YTL'lik artış
Din ile emniyet hizmetleri tazminat gösterge rakamları yükseltildi. Buna göre, 80 YTL ek ödemenin yanı sıra polis ve din görevlilerine aylık ortalama 100 YTL'lik daha artış yapılacak.
Birinci sınıf hâkim ve savcıların tazminatları aylık 26 YTL artacak.
Mesai saatleri dışında, genel tatil günlerinde veya hafta sonu tatillerinde nöbet tutan adli yargı hâkimi, cumhuriyet başsavcısı, cumhuriyet başsavcı vekili ve cumhuriyet savcılarına, adli personele ödenen nöbet ücreti gösterge rakamları artırıldı.
THY'ye gelmesini sağlamak için kuruma gelen emekli pilotlar sağlık yardımı almayı sürdürecek.

Ağırlamaya sınırlama

Kurum, kurul, üst kurul, enstitü, teşebbüs, fon ve diğer adlarla kurulmuş kamu kurum ve kuruluşlarında, kanunlarda aksine hükümler olsa dahi, kendi özel mevzuatındaki hükümler uyarınca yapılacak ağırlama giderlerinin yıllık toplamı, başkan ile temsil yetkisini haiz personelin bir aylık ortalama net ücretinin iki katını geçemeyecek.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber