Türk Tabipler Birliğinin yetkilerini kısıtlayan kanun kabul edildi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Mart 2006 19:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Kanunu'nda değişiklik öngören kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Kanuna göre muayene ve ameliyat ücretlerinde artık asgari ücret tarifesi yerine rehbet ücret tarifesi uygulanacak.

Oda kurmak için gereken tabip sayısını 200'den 100'e indiren yasa, Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi'nin oda gelirleri tahsilatının yüzde 10'unu almasını da öngörüyor. TBMM Genel Kurulu'nda bugün Türk Tabipleri Birliği Kanunu'nda değişiklik öngören kanun teklifi görüşülerek, kabul edildi. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Genel Kurul'da yaptığı konuşmada, sağlıkta dönüşüm programını hekimlerin ve Sağlık Bakanlığı personelinin katkılarıyla hazırladıklarını belirtti. Akdağ, muayenehanesi olmayan ve kamuda çalışan uzman hekimlerin döner sermaye payı ile 5 bin YTL maaş aldıklarını, sözleşmeli hekimlerde ise bu rakamın 7 bin 600 YTL olduğunu bildirerek, ''Hekimlerimize ve sağlık çalışanlarımıza, bu para analarının ak sütü gibi helal olsun'' dedi.

Kabul edilen kanuna göre, oda kurmak için gereken tabip sayısı 200'den 100'e indirildi. Odaya kayıt ücreti ve yıllık aidat miktarı 30 YTL'den az, 150 YTL'den fazla olmayacak. Aidatlar, her yıl yeniden değerleme oranına göre yükseltilecek. Oda gelirleri tahsilatının yüzde 10'u Merkez Konseye gönderilecek. Muayene, ameliyat ve girişimsel işlem ücretlerinin en az miktarını gösteren rehber tarifeler düzenlenecek. Bu tarifeler TTB Merkez Konseyi'nin onayından sonra Sağlık Bakanlığı'na gönderilecek. Düzenlemeyle para cezaları, üye aidatlarına endekslendi. TTB Merkez Konseyi üyesi sayısı 7'den 11'e çıkarıldı. Merkez Konseyi'nin görev süresi 2 yıl olarak belirlenirken, 2 devre üst üste seçilen üyeler, aradan bir devre geçmedikte yeniden seçilemeyecek. Birlik Merkez Konseyi'ne seçilen üyelere Ankara'da oturma şartını kaldıran kanun, büyük kongrenin tabip odaları genel kurulunca gizli oyla seçilen delegelerden oluşmasını öngörüyor. Üyesi 200'e kadar olan odalar 3, 500'e kadar olanlar 5, bine kadar olanlar 7, binden sonraki her bin kişi için birer delege ve aynı sayıda yedek seçecek. Mükerrer kayıtların önlenmesi amacıyla her yıl Ocak ayında üyelerinin isim ve vatandaşlık numaralarını, konseye ve Sağlık Bakanlığı'na iletecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber