Ayrılıkçı profesörden kin dolu yeni rapor

Haber Giriş : 24 Mart 2006 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BAŞBAKANLIK İnsan Hakları Kurumu'nda hazırladığı ?Azınlıklar' raporuyla kamuoyunun büyük tepkisini çeken, daha sonra bu kuruldan çıkarılan Prof. Baskın Oran...

BAŞBAKANLIK İnsan Hakları Kurumu'nda hazırladığı ?Azınlıklar' raporuyla kamuoyunun büyük tepkisini çeken, daha sonra bu kuruldan çıkarılan Prof. Baskın Oran, ?Türkiye İnsan Hakları Bilançosu: 2005? raporunda da Türkiye'ye ağır suçlamalar yöneltti. Oran hazırladığı raporu, Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı'nın (TESEV) Demokratikleşme Direktörü Etyen Mahcupyan ile birlikte açıkladı. Rapor hakkında bilgi veren Prof. Dr. Oran, ?Türkiye'de etnik Türk milliyetçiliğinin yükseldiğini ve yargıya kadar bunun hayatın tüm alanlarını etkilediğini? savundu. Prof. Dr. Oran, ?milliyetçiliğin yükselmesinin 2 nedeninin küreselleşme ve buna Türkiye'deki tepki ile silahlı Kürt milliyetçiliğine (terör örgütü PKK eylemlerine) yönelik tepki olduğunu? kaydetti.

Raporda yer alan tespitlerden bazıları şöyle:

Türkiye'de etnik milliyetçiliğin yükselişi insan haklarını olumsuz etkiledi. Devlet, Trabzon'da linç girişimi olayında canına kastedileni değil kastedeni korudu. Uluslararası bitki ve hayvan adları bölücülük gerekçesi ile Türkleştirilmeye çalışıldı. Yabancıların taşınmaz alabilmesini düzenleyen kanun tepkilerin somut hedefi oldu. Ermeni konferansı ve Orhan Pamuk duruşmasında gösterilen tepki ifade özgürlüğünü engellemeye yönelikti. Şemdinli olayı derin devlet faaliyetlerinin kesintisiz devam ettiğini gösterdi. Milliyetçi ortam yargıyı etkiledi. Yeni Türk Ceza Kanunu'nun ifade özgürlüğünü kısıtlayan düzenlemeleri değiştirilmedi. Hükümet ile yargı, Orhan Pamuk davasında kanunun uygulanması sorumluluğunu kamuoyunun gözü önünde birbirlerine attı. Misyonerlik yapmak suçundan yurt genelinde 160 kişiye soruşturma açıldı.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber