Çalışana-emekliye Süper Kart

Haber Giriş : 29 Mart 2006 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüm çalışanlara ve emeklilere Süper Kart dağıtılacak. Tedavi, ilaç alımı gibi tüm işlemler bu kartla gerçekleştirilecek.

SSK, Emekli Sandığı ve Bağ- Kur birleştirilecek. Bürokrasi azalacak, sadece 3 dakikada emekli maaşı bağlanacak.


***

Süper Kart dönemi

Reformun en önemli ayakları, Sosyal Güvenlik Merkezi ve Süper Kart....

Uluslararası derecelendirme kuruluşlarının "not artırımı" için yakın izlemeye aldığı Sosyal Güvenlik Reformu, Meclis gündeminde. En geç bu yasama dönemi sonuna kadar yasaların Meclis'ten çıkartılması hedefleniyor. Sosyal Güvenlik Reformu yasaları yürürlüğe girdiğinde, Türkiye'de Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı'na mensup milyonlarca insan için yeni bir dönem başlayacak. Reformun mimarı, kabinenin en sessiz ama en çalışkan üyelerinden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, "büyük proje"yi TAKVİM'e anlattı:

'KUYRUK KALMAYACAK'
- Sosyal Güvenlik Kurumlarını tek çatı altında birleştiren yasa Meclis'ten geçtiğinde, vatandaşın hayatında ne değişecek?
- Yasa yürürlüğe girdikten sonra, 3 senelik bir kademeli geçiş öngörüyoruz. Yani yarın diyelim Meclis'ten yasa çıkar çıkmaz, bunların hepsi aynı anda birleşmeyecek. Yine belli bir müddet Bağ-Kur, SSK, Emekli Sandığı işlemlerine devam edecekler. Ne zaman ki teknoloji, bilgi işlem hazır oldu, bu birleşmeyi yapacağız. Bunun için önce pilot uygulamamız olacak. Yani bunu, alt yapısı hazır olan, orta büyüklükteki bir ilden başlayıp uygulamaya geçireceğiz. Vatandaşın hayatında ne değişecek? Bir kere kuyruk diye bir şey kalmayacak. Yani zaman kaybı ortadan kalkacak. Bürokrasi çok hızlı bir şekilde vatandaşın taleplerine cevap verecek. İllerde ve büyük ilçelerde Sosyal Güvenlik Merkezleri oluşturacağız. Şu anda bir banka şubesi düşünün. Nasıl o şubede bankacılık sektörünün, finans sektörünün bütün işlemleri yapılıyor. Bizim de Sosyal Güvenlik Merkezleri'mizde; sosyal sigortacılık hizmetleri, sağlık hizmetleri, sosyal yardım hizmetleriyle ilgili her şey yapılacak.

SOSYAL GÜVENLİK MERKEZİ
- Yani Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur'un sunduğu tüm hizmetleri Sosyal Güvenlik Merkezleri devralmış olacak, öyle mi? -Evet. Dolayısıyla biz illerdeki SSK müdürlüklerimizi, Bağ-Kur müdürlüklerimizi, Emekli Sandığı bölge müdürlüklerimizi kaldıracağız. Yani şu anda 3 tane ayrı ayrı fiziki binada 3 müdürlük altında hizmet yapan kuruluşlarımız, tek kuruluş olacak.

SÜPER KART PROJESİ
- Sağlık sistemindeki yolsuzluklar da önlenebilecek mi?
-Tabii, gayet tabii önlenecek o zaman. Daha açarsak, şu anda bizim kullanmış olduğumuz sağlık karneleri, emekli kimlik kartları ortadan kalkacak. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık numarasının kullanılabileceği bir manyetik kart olacak. O kartla bütün hastanelerden, eczanelerden ve sosyal güvenlik hizmetlerinden yararlanılacak. O kartı herkes kendisi kullanabilecek. Dolayısıyla, şimdiki gibi başkasının karnesini kullanarak yapılan usulsüzlükler (ölen insanların maaşlarını alma dahil) ortadan kalkmış olacak. Yani sosyal güvenlikte aklınıza ne gelirse o sistem üzerinden olacak. Belki ona başka fonksiyonlar da yüklenecek. Bizim sosyal güvenlik sistemi dışında, başka işler de bu kart üzerinden yapılabilecek. Dolayısıyla bütün bunlar suiistimalleri, yolsuzlukları önleyecek ve vatandaşın çok rahat hizmet almasını sağlayacak. Ayrıca ülkede bir sosyal politika, sosyal güvenlik politikası, sağlık politikası oluşturulmasında da bize yardımcı olacak. Mesela biz bu veriden Türkiye'nin hangi ilinde ilaç harcamalarının ne kadar arttığını, hangi ilaçların daha çok kullanıldığını, antibiyotiklerin mi, ağrı kesicilerin mi, vitaminlerin mi daha çok kullanıldığını ve hatta hangi branşlarda vatandaşlarımızın operasyona maruz kaldıklarını bilip, bu hizmet sunucuları ikaz edeceğiz.

takvim

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber