Anayasa komisyonu çalışmalarına devam edecek

Komisyon çalışmalarına Pazartesi günü devam edecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Kasım 2013 18:43, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
Anayasa komisyonu çalışmalarına devam edecek

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in başkanlığında yaptığı toplantıdan bundan sonraki süreçle ilgili karara varamadı. Komisyon, "çalışmaların nasıl verimli sürdürülebileceği" konusunu, 18 Kasım Pazartesi günü yapacağı toplantıda ele almaya devam edecek.

Çiçek başkanlığındaki toplantı, 3,5 saat sürdü.

Alınan bilgiye göre toplantıda, dört siyasi parti temsilcileri, bundan sonraki süreçle ilgili görüşlerini ifade etti. AK Parti temsilcileri, Komisyon çalışmalarının tıkandığını, daha fazla devam etmenin sonuç vermeyeceğini savunarak,. Anayasa için 2012 yılı sonunun hedef gösterildiğini, ancak bu tarihte bitirilemediğini, daha sonraki süreçte de hedeflenen zamanda bitirilemediğini kaydetti.

AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, "Toplum artık bize güvenmiyor, Anayasa'nın yapılamayacağını düşünüyor. Çünkü Anayasanın ana sütunlarında anlaşma yok. Masa değil, Anayasa arıyoruz. Olabilir mi sorusuna ciddi cevap arayalım. Anlaşma olur mu, olmaz mı, onu değerlendirelim" görüşünü ifade etti.

AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop da Komisyon'un yeni anayasa için amaç değil araç olduğunu belirterek, "Aracı amaca dönüştürmeyelim. Yeni Anayasa yapmak istiyoruz, Uzlaşma Komisyonu yapmak istemiyoruz. Arkadaşlar karar versinler; yeni anayasa mı yoksa Uzlaşma Komisyonu mu yapmak istiyorlar?" dedi.

Şentop, üç aydan fazla sürede anlaşılan maddelere bir madde daha ilave edemediklerine işaret ederek şunları kaydetti:

"Zaman bakımından da Anayasa yapma imkanı yok. İçerik bakımından da partilerin limitlerine ulaşmış durumdayız. Burada yeni anayasa yapılacağına inanan bir arkadaşımız varsa söylesin. Ama bunu lafla değil, zaman bakımından takdimi ve nasıl olacağını izah ederse ikna olmaya hazırım. Ama sadece 'yaparız' diye geçiştirmek olmaz. Her ciddi işin takvimi vardır. Komisyon fiilen bitmiştir, uzatmaları oynuyor. Milleti kandırmayalım, 'yeni anayasa yapıyoruz' havası vermeyelim. Bu olmazsa başka yollar denenmeli. Komisyonlar her zaman bir işi yapmak için değil, bazen de yaptırmamak için kullanılır. Bu komisyon yeni anayasa için kuruldu ama sanıyorum ki bir süredir yeni anayasa yapılmamasını sağlamak için devreye girmektedir. Çünkü bu komisyon olduğu sürece başka yolla anayasa yapımı mümkün gözükmüyor. Nitekim 60 maddelik anayasa değişikliği yapılması örneğinde bunu gördük. Komisyon görevini yapmıştır, başarılı olmamıştır. Yeni anayasa yapımını yolunu açmak lazım."

Şentop, şahsi öneride bulunarak, "Komisyon'da uzlaştığımız maddeleri hep birlikte Meclis'ten geçirelim. Anlaşamadığımız başlıklarda da her parti kendi önerisini hazırlasın. Birlikte hareket etmek isteyenler, önerilerini birlikte hazırlasın. Anlaşamadığımız maddelerde farklı teklifleri, referanduma sunmak üzere geçirelim. Milletin önüna farklı paketler gitsin. Millet neyi istiyorsa seçsin; yüzde 50 oyu aşan paket, kabul edilen diğer metinle birleşsin. Milletin önüne seçenekler sunalım" dedi.

-"Venedik Komisyonu" ile işbirliği önerisi...-

AK Parti'nin bu görüşüne muhalefet partileri karşı çıkarak, "masadan kalkma ortamının olmadığı"nı, Komisyon çalışmalarının nasıl daha verimli sürdürülebileceğinin değerlendirilmesini istedi. CHP ve MHP, yeni anayasa çalışmalarında Venedik Komisyonu ile işbirliği yapılabileceğini ifade etti.

Muhalefet, Komisyon çalışmalarının web sitesine konulması, TRT'de her partiye eşit süre tanınarak görüşlerini aktarması, kamu spotu yayınlanmasını önerdi.

Komisyon'da bundan sonra izlenecek yol ve yöntemle ilgili karara varılmadı. Komisyon'un 18 Kasım Pazartesi günü saat 14.00'te, "nasıl daha verimli çalışılabileceği" gündemiyle toplanmasına karar verildi.

-"Çiçek, ümitsizliğini ifade etti"-

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, toplantı sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in, komisyonun çalışmalarına ilişkin ümitsizliğini ifade ettiğini belirtti. Kart, "Sayın Başkan, 'siz mutabık kalıyorsanız bitirebiliriz' anlamında konuştu. Ama üç muhalefet grubunun da aksine görüşleri vardı" dedi.

"Masadan kalkma" önerisinin AK Parti'ye ait bir öneri olduğunu savunan Kart, şunları söyledi:

"Sayın Mehmet Ali Şahin, Sayın Başkan'a yönelik olarak, 'Bu komisyonu siz kurdunuz, bunu sona erdirmek de sizin sorumluluğunuz' anlamında son cümleyi söyledi. Ben müdahalede bulundum. 'Komisyonun nasıl sona ereceği bellidir. Bu komisyon Sayın Meclis Başkanı tarafından kurulmamıştır. TBMM tarafından kurulmuştur. Meclis Başkanı'nın bu komisyonu sona erdirme görevi de misyonu da yoktur' dedim. Üç muhalefet grubu da komisyonun bugünki gündeminin, 'çalışmaların sona erip ermemesi' değil, 'daha verimli nasıl çalışılacağı' olduğu görüşünü sundu. Sonra Sayın Başkan, 'gruplar mutabık kalırsa, ben sona erdiği yönünde beyanda bulunabilirim' mealinde bir değerlendirme yaptı. Bunun üzerine itirazımız oldu. "

Kart, toplantıda bir karar alınmadığını, aynı gündemle 18 Kasım Pazartesi günü Çiçek başkanlığında Komisyon'un çalışmalara devam etmesinin kararlaştırıldığını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber