Yüksek sesle müzik dinlemek, kulak çınlamasına yol açıyor

KAÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Bora: "Müzik dinlerken yüksek perdeden müzik dinlenilmesi ve yüksek tondaki bir ses, ses kaybına yol açıyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Kasım 2013 13:43, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Yüksek sesle müzik dinlemek, kulak çınlamasına yol açıyor

İşitme sinirini bozuyor ve çınlamalara yol açıyor. Kulaklara takılarak dinlenilen müzik aletlerinin çok yüksek tonda kullanılmaması gerekiyor"

KARS (AA) - Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fatih Bora, "Müzik dinlerken yüksek perdeden müzik dinlenilmesi ve yüksek tondaki bir ses, ses kaybına yol açıyor. İşitme sinirini bozuyor ve çınlamalara yol açıyor. Kulaklara takılarak dinlenilen müzik aletlerinin çok yüksek tonda kullanılmaması gerekiyor" dedi.

Prof. Dr. Bora, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kulak çınlamasının sebebinin çok değişik olduğunu ifade ederek, bu sebepleri de tespit edebilmenin olabildiğince zor olduğunu söyledi.

Kulağın kireçlenmesinin, kulak zarının, kulak kemikçiklerinin ve orta kulak mukozasının kireçlenmesinin, yüksek tansiyon ve kullanılan bazı ilaçların kulak çınlamasına neden olabileceğini vurgulayan Bora, "Müzik dinlerken yüksek perdeden müzik dinlenilmesi ve yüksek tondaki bir ses, ses kaybına yol açıyor. İşitme sinirini bozuyor ve çınlamalara yol açıyor. Kulaklara takılarak dinlenilen müzik aletlerinin çok yüksek tonda kullanılmaması gerekiyor" diye konuştu.

Nişan ve düğün gibi herhangi bir eğlence sırasında salonun belli noktalarına konulan ses verici hoparlörlerden 80 desibelin üzerinde ses verildiği takdirde de kulak çınlaması yaşanabileceğine dikkati çeken Bora, şunları kaydetti:

"Bu durumlarda en basitinden kulağı pamukla tıkayarak gelen sesin travma etkisini azaltmak lazım. O sesler adeta bir çekiçle kulak zarına vuruluyormuş gibi kulakta hasar yapar. Ufak seslerde bir zarar olmaz ama yüksek seslerde sorun olabilir. Şiddet çok iyiyse kulak zarını içeriye doğru çöktürür ve içeriden beyne kadar giden işitme siniri üzerinde hasara yol açacaktır. O hasarı yaparsa bunun bir daha iyileşmesi söz konusu olamaz. Tehlike burada. Sinir hasarının geriye gelme gibi, iyileşme gibi bir durumu olmuyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber