İller Bankası İlbank oluyor: Emekli olmak isteyene yüksek tazminat

Haber Giriş : 24 Nisan 2006 08:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emekliye yüksek tazminatİller Bankası yeniden yapılandırılıyor. Hazırlanan kanun taslağına göre İlbank ünvanını alacak banka, bir kalkınma ve yatırım bankası olarak faaliyet gösterecek. Hazırlanan kanun taslağına göre İlbank, il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşların finansman ihtiyacını karşılayacak, mahalli hizmetlere yönelik proje geliştirecek, danışmanlık hizmeti verecek. Başbakanlık'ta ilgili kuruluş temsilcilerinin görüşleri doğrultusunda son şekli verilecek taslak ile İller Bankası, özel hukuk hükümlerine tabi, tüzel kişiliğe sahip ve merkezi Ankara'da bulunan İlbank ünvanlı, bir kalkınma ve yatırım bankası olarak faaliyet vermeye başlayacak.

Hisseler Hazine'ye
Taslak uyarınca, 3 milyar YTL sermayeli Banka'nın hisseleri, başka bir işleme gerek kalmadan ve bedelsiz olarak Hazine'ye devredilmiş sayılacak. Yeni düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihi izleyen ayın başından itibaren de belediye ve il özel idarelerinden sermaye payı tahsil edilmeyecek.
Taslak uyarınca banka hizmetlerinin gerektirdiği görevler, Devlet Memurları Kanunu ve diğer kanunların sözleşmeli personel hakkındaki hükümlerine tabi olmayan sözleşmeli personel eli ile yürütülecek. Ücret, ikramiye, diğer mali ve sosyal haklar ile sözleşme esasları ise Genel Kurulca belirlenecek. Bu bankaya, bedeli ödenmeden bir görev de verilemeyecek. Taslağa konulan bir geçici maddeye göre, bankanın mevcut personeli, yeni düzenlemenin yürürlüğe girmesinden itibaren 6 ay içinde, istemeleri halinde özelleştirilen kuruluşlardaki personel gibi diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilecek.

Emekliye yüksek tazminat
Yeni Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte, Banka'da çalışan personelden Emekli Sandığı Kanunu'na göre emeklilik hakkını kazanmış olanlar 6 ay, bu hakkı 2006 sonuna kadar kazanacak olanlar da yürürlük tarihinden itibaren 3 ay içinde emeklilik başvurusunda bulunurlarsa, kendilerine yüzde 25 fazlasıyla emekli ikramiyesi ödenecek. Ancak bu kapsamda emekli olan personel, emekliliklerinden itibaren 3 yıl içinde Banka'da yeniden istihdam edilemeyecek. Aynı şekilde yeni düzenleme ile oluşturulacak kadrolara atama yapılıncaya kadar mevcut personel kadro unvanındaki görevine devam edecek. Bunlar yeni bir kadroya atanıncaya kadar da, eski kadrolarındaki mali ve özlük haklarından faydalanabilecek.

türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber