Yazıcı: 14 Şubat'a kadar sermayenizi tamamlayın

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Yeni Türk Ticaret Kanunu ile Türk müteşebbisine bir otoban yaptık. Elektronik Genel Kurul Sistemi ise bu otobanda giden, ileri teknoloji ile donatılmış son model bir arabadır" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Ocak 2014 13:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yazıcı: 14 Şubat'a kadar sermayenizi tamamlayın

Yazıcı, Merkezi Kayıt Kuruluşu'nun (MKK) geliştirdiği "e-GKS: Elektronik Genel Kurul Sistemi"nin birinci yılına ilişkin Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca düzenlenen tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, ticaretin tarihte olduğu gibi bugün de dünyayı değiştiren, etkileyen, birleştiren ortak payda olduğunu belirtti.

Dünyadaki gelişmeleri dikkate alarak hazırladıkları yeni Türk Ticaret Kanunu'nun yürürlüğe gireli bir buçuk seneyi geçtiğini ifade eden Yazıcı, e-GKS'nin de bu kanun ile ticaret hayatına getirdikleri yeni uygulamalardan biri olduğunu söyledi.

Bakan Yazıcı, yeni kanun ile geri dönüşlerin pozitif yönde olduğunu aktararak, "Bu kanununun uygulanması Türk ticaret hayatına, Türk müteşebbisine önemli imkanlar sağladı. Yeni Türk Ticaret Kanunu ile Türk müteşebbisine bir otoban yaptık. Elektronik Genel Kurul Sistemi ise bu otobanda giden, ileri teknoloji ile donatılmış son model bir arabadır" diye konuştu.

Yazıcı, bu sistemin uygulanmasıyla bugün itibariyle elektronik ortamda genel kurulunu gerçekleştiren şirket sayısının 437'ye ulaştığını anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Uluslararası ölçüm yapan kuruluşlar tarafından e-GKS ödüllendirilen bir sistemdir. Türkiye bilişim teknolojileri alanında e-GKS'de dünyada en önde giden ülkelerden biri konumundadır. Yeni yaptığımız uygulamalarından biri de MERSİS'in kuruluşudur. Bakanlık olarak kapılarımızı modernize ettik. Bu uygulamalar Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Ajansı'nın gümrük uygulamalarında örnek uygulamalardır. Türkiye gümrüklerinde yapılan uygulamalar bakımından 2010 yılında 46. sıradaydı, 2012 yılında 33. sıraya yükselmiştir. Türkiye'ye kazanım sağlamak, ekonomik hayatına katkı sağlayacak müteşebbisin önünün açılması önemlidir. E-GKS ile zaman planlaması yapabileceksiniz. Ortak olduğunuz ya da sahibi olduğunuz şirketin genel kurullarını yapabiliyorsunuz."

MERSİS'i de tamamlamak üzere olduklarını, 238 ticaret sicil müdürlüklerine kayıtlı şirketlerin tamamı elektronik ortamda güvenli bir biçimde yapılanmasını sağlamayı amaçladıklarını dile getiren Yazıcı, MKK ile lisanlı depoculuk ve elektronik ürün senedi uygulamaları üzerine de çalıştıklarını söyledi.

- "Şirketinizi seviyorsanız 14 Şubat'a kadar sermayenizi tamamlayın"

Bakan Yazıcı'nın katılımı ile temsili olarak kurulan "Bilgi Toplumu Hizmetleri Şirketi"nin Elektronik Genel Kurulu gerçekleştirildi.

Genel Kurul'un başlatılması öncesinde Yazıcı, "Bilgi Toplumu Hizmetleri Şirketi"ne ilişkin, "Şirket sanal ama hoşuma gitti" dedi.

Bakan Yazıcı, yeni Türk Ticaret Kanununa göre şirketlerin sermaye eksikliklerini 14 Şubat'a kadar gidermesi gerektiğini hatırlatarak, "Limited şirketler sermayelerini 10 bin liraya, anonim şirketler 50 bin liraya yükseltmesi için son gün 14 Şubat'tır. Unutmayın Sevgililer Gününe denk geliyor. Şirketinizi seviyorsanız sermayesini tamamlayın, sevmiyorsanız şirketiniz münfesih duruma düşecek" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber