Roche skandalında ikinci perde

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Mayıs 2006 09:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlaç firması Roche'a yönelik İstanbul Beşiktaş Ağır Ceza Mahkemesi'nin, kanser hastalarının kullandığı şırıngayı fahiş fiyatla SSK'ya sattığı gerekçesiyle başlattığı soruşturma Sağlık Bakanlığı'na kadar uzandı.

Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın suç duyurusuyla başlatılan soruşturmada başta İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Mahmut Tokaç olmak üzere 6 bakanlık görevlisi avukatlarıyla birlikte eski ismiyle İstanbul DGM'ye çağrıldı. Sanık olarak avukatlarıyla Ankara'dan çağrılan 8 kişinin devleti 2,5 milyon YTL zarara uğrattıkları iddia ediliyor.

Soruşturmayla ilgili İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şubesi tarafından hazırlanan tebligat, ilk olarak Roche Ruhsatlandırma Müdürü Doktor Elif Kaygusuz, Ankara Devlet Daireleri Sorumlu Müdürü Doktor Mehmet Fatih Kaygusuz'a yapıldı. Firmanın Neorecorman adlı ilacının ecza depolarına 88 YTL'ye satılmasına rağmen, SSK'ya 230 YTL'ye verilmesine ilişkin başlatılan soruşturma dün Roche yetkililerinden sonra, Sağlık Bakanlığı'na yansıdı.

"Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, örgüt içinde yer almak, görevi kötüye kullanmak" gibi pek çok suçun bulunduğu dosyanın Sağlık Bakanlığı'na gelen davetiyesinde ise sanıklar, İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Doktor Mahmut Tokaç, İlaç ve Eczacılık Genel Müdür Yardımcısı Doktor Saim Kerman, İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü Farmekaekonomi Daire Başkanlığı Fiyat Maliyet Etüdleri Şube Müdürü Eczacı Güzin Sagiş ile yine bu şubede çalışan Eczacı Nesrin Minisker, Eczacı Ethem Turgay Akuğur ve Eczacı Neşe Büyükkök'ün, 2006/776 sayılı Savcılık Soruşturma Dosyası'nda sanık oldukları ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'ne avukatlarıyla gelmeleri istendi.

Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu'ndan İstanbul Beşiktaş Cumhuriyet Başsavcılığı'na giden soruşturma dosyasında "Neupogen 30 MU/0.5 mi hazır şırınga, 15 Haziran 2004-25 Temmuz 2005 tarihleri arasında, toplam 15 bin 427 kutu alındı. Bu ilaçların Yunanistan fiyati 306.29 euro olmasına rağmen, Roche 374.64 eurodan ve ve l milyon 54 bin euro haksız kazanç elde etti. Yine Neupogen 48 MU/0.5 mi hazır şırıngadan, 11 bin 128 kutu alındı. Bu ilaçlar için Yunanistan'ın referans fiyatı 490.6 euro olmasına rağmen, Roche aynı şırıngayı 527.55 euroya sattı. Böylece 417 bin 188 euro haksız kazanç elde etti" şeklinde suçlamalar bulunduğu ifade edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber