Sıcak hava beyin kanamasını tetikliyor

Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Çalış, aşırı sıcak havaların beyin kanamasını tetiklediğini belirterek, rahatsızlıkları olanların dikkatli olmaları yönünde uyardı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Temmuz 2014 17:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Sıcak hava beyin kanamasını tetikliyor

Adıyaman Özel Park Hospital Doktorlarından Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Çalış, aşırı sıcak havaların beyin kanamasını tetiklediğini belirterek, özellikle yaşlı ve rahatsızlıkları olanların dikkatli olmaları yönünde uyarıda bulundu. Yaz mevsiminin gelmesi ve artan sıcaklarla birlikte sıcağa bağlı vakaların arttığına dikkat çeken Çalış, "Sıcak hava beyin kanamasına etkisi olan bir faktörlerden biridir. Aşırı sıcak ayrıca diyabet hastalarını, idrar sökücü ilaç kullanan, ani tansiyon düşüklüklerine bağlı olarak kanaması olan kişileri de etkiler. Nörolojik hastalarda sıcağın etkisi olabileceği gibi, migren hastalarında migren sıklığını artırabilir. Terlemeye bağlı olarak epilepsi hastaların ilaç düzeylerini değiştirerek epilepsi görülme sıklığını ve hastalığını artırabilir. Onun dışında MS hastalarımız var ve bu hastalarımızın da kesinlikle sıcak havalardan sakınmalarında fayda var.

Sıcak havalarda özellikle öğle saatlerinde, güneşin dik geldiği zamanlarda mecbur olmadıkça dışarıya çıkmaktan kaçınmalılar. Serin ortamda kalmalarını tavsiye ediyoruz. Sıvı alımlarını dengelemelerini lazım. Su kaybına karşı bol su içilmeli. Alkollü ve asitli içeceklerden uzak durulmalı. Güneş ışınları yansıtacak açık renklerde, koruyucu giysiler tercih edilmeli. Sebze ve meyve ağırlıklı hafif yiyecekler tüketilmeli. Kızartma, aşırı yağlı, çok acı ve baharatlı olan ağır yiyeceklerden uzak durulmalı. İlaç kullanan hastalarımız ilaçlarını düzenli bir şekilde almalı. Tansiyon hastalarımız tansiyon kontrollerini daha sık yapmalı. Aşırı tuz tüketiminden uzak durulmalı. Kronik hastalarında özellikle oruç tutmak isteyenlerin gündüz sıcaktan kaçınmaları gece iftardan sonra sıvı almalarına dikkat etmelerini istiyoruz. Oruç tutup tutmamaları noktalarında hastayı takip eden doktor arkadaşlardan izin alarak tedavisini düzenleyerek, devam etmelerini öneriyoruz. Tabi aşırı sıcağın yanı sıra aşırı soğuk havanın da yan etkileri var ve bu nedenle aşırı soğuk klimalı ortamlarda bulunmaları kas eklem ağrılarına yol açar, yorgunluğa, halsizliğe neden olabilir. Aşırı klimalı ortamlarda terli bir şekilde durmalarını önermiyoruz" şeklinde konuştu.

CİHAN KİZİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber