Davutoğlu: Sorunlarımızı inanç özgürlüğüyle çözeriz

Başbakan Davutoğlu ile görüşen Alevi kanaat önderleri 7 maddelik talepler listesi sundu. Davutoğlu'nun da Başbakanlıktaki toplantıda, Alevi sorununu inanç özgürlüğü sorunu olarak ele alınması gerektiğini söylediği öğrenildi.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 04 Aralık 2014 07:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Davutoğlu: Sorunlarımızı inanç özgürlüğüyle çözeriz

Lütfi Kaplan

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Alevi kanaat önderleriyle yaptığı toplantıda "Meseleyi Alevi sorunları değil, Türkiye'nin inanç özgürlüğü sorunları olarak ele almanın daha akılcı olduğunu" söyledi. Alevi kanaat önderleriyse taleplerini 7 başlık halinde Başbakan'a iletti. Toplantıya katılan Alevi Vakıfları Federasyonu Başkanı Doğan Bermek, "Başbakan iyi niyetle sorunlara çözüm arayacağını beyan etti" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, aralarında eski milletvekilleri, STK temsilcileri ve Alevilik üzerine çalışmalarıyla bilinen akademisyenlerin bulunduğu 19 kişilik grupla akşam yemeğinde bir araya geldi. Toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de katıldı. Yaklaşık 6 saat süren toplantıda Davutoğlu, katılımcıların taleplerini not aldı.

Edinilen bilgiye göre Davutoğlu, Alevi-İslam geleneğinin yaşatılmasının önemine vurgu yaptı. Davutoğlu, eşit vatandaşlık vurgusu yaparak sorunların bu zeminde çözüleceği mesajı verdi. Davutoğlu, Çözüm Süreci ve Alevi Sorunu konusunda atılacak adımlarda hiçbir zaman oy hesabı yapmadıklarının altını çizdi. Davutoğlu, katılımcılara, "Samimiyetimizi koruyabilirsek çok önemli adımlar atabiliriz" dedi.

Alevilerin yeni bir talebi yok

Alevi Vakıfları Federasyonu Başkanı Doğan Bermek, toplantıda ele alınan konularla ilgili Star'ın sorularını yanıtladı. Bermek, Cem Vakfı ile birlikte 2003 yılında 95 Alevi kuruluşuyla bir toplantı yaptıklarını hatırlatarak, bu toplantıda 6 başlıkta görüş oluşturduklarını ifade etti. Bermek, "O altı talep bugüne kadar hiç değişmedi. Bir tek yeni talebimiz var; işe alırken ve terfi sırasında Alevilere ayrımcılık yapılmaması konusu" dedi. Bermek, "Ortada yeni talepler söz konusu değil, yeni durumlar söz konusu. Bu talepler yıllardır düzene sokulmadığı için AİHM iki tane karar verdi. Biri zorunlu din dersiyle ilgili diğeri de dün (önceki gün) Cemevlerine ayrımcılık yapıldığıyla ilgili" diye konuştu. Bermek, "Dünkü toplantı, Başbakan ve çevresinin sorunları bir kez Alevi kesimden, bizden dinlemesiydi. Başbakan iyi niyetle sorunlara çözüm arayacağını beyan etti. Bu meselenin çok fazla kurcalandığını, çok fazla tekrar edildiğini, yapılabilecek, söylenebilecek fazla bir şey kalmadığını, ama meseleyi Alevi sorunları değil, Türkiye'nin inanç özgürlüğü sorunları olarak ele almanın daha akılcı olduğunu beyan etti" dedi.

Hukukçuların çözmesi lazım

Başbakan Davutoğlu'nun Cemevi sorununu çözmekten yana olduğu kanaatinde olduklarını belirten Bermek, zorunlu dersi gibi konularda anayasa değişikliği gerektiğini hatırlattı. Bermek, "Hukukçuların çalışıp çözmesi lazım" dedi. Sunni İslam dışında Türkiye'de hiçbir inanç grubunun tüzel kişiliği olmadığını savunan Doğan Bermek, "Hiçbir inanç grubunun din eğitimi yapma hakkı yok. İnanç grupları ayrılan bütçeden sıfır pay alıyor. Bu sorunları bir kez daha paylaşmış olduk" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber