İşte komutanı kızdıran sorular

Haber Giriş : 12 Temmuz 2006 07:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sürpriz emeklilik kararının altından, Kara Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Reha Taşkesen'e direkt Genelkurmay'dan yollanan kapsamlı sualname çıktı. Soruları onuruna yediremeyen komutan, "Evladına böyle davranan babanın yanında durmam" diyerek, kurumdan ayrıldı.

KARA Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Reha Taşkesen'in sürpriz emeklilik kararının perde arkası aydınlanıyor. Taşkesen'e Genelkurmay'dan özel yaşamı ve icraatlarıyla ilgili kapsamlı bir sualname yollanıp savunması istendiği, tümgeneralin siciline yansıyacak bu sorular karşısında emekliye ayrılmayı seçtiği ortaya çıktı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı yerine bizzat Genelkurmay'dan yollanmış olması dikkati çeken sualnamede Taşkesen Paşa'ya hakkındaki ihbarlar hatırlatıldı ve şu sorular yöneltildi:

Okul kampüsünde kız ve erkek öğrencilerin el ele dolaştıkları ve hatta öpüştükleri doğru mu? Uyarılmanıza rağmen neden bu tür eylemlere müdahale etmediniz?

Kara Harp Okulu öğrencilerinin hafta sonu gittikleri lokalde alkol aldıkları ve bazı istenmeyen olayların çıktığı doğru mu?

Alkol almayan, karşı cinsle yakınlaşmayan öğrencilerin mürteci ve cemaat üyesi olarak damgalandıkları, bu öğrencilerin baskıya uğradıkları doğru mu?

Mezuniyet aşamasındaki bir kız öğrenci ile (teğmen) yakınlaştığınız, doğru mu?

ONURUMU SORGULADILAR

Telefonlarının dinlendiğini söyleyen Tümgeneral Taşkesen ise bir teknik takip sonucunda yaşanan yüzleşmeyi silah arkadaşlarına şöyle aktardı: "Bir gün ansızın Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Ergin Saygun beni karargaha çağırdı. Bana son dönemde yaptığım telefon konuşmalarına ilişkin sorular soran komutan, bazı konuşmaları dinlettikten sonra, farklı manalara gelebilecek bazı sözcükleri kastederek (Bunların anlamını açıklar mısın, neden böyle konuştun?) diye sordu. Beynimden vurulmuşa dönmüştüm. Bunun bir soruşturma olup olmadığını sorduğumda, olmadığını söyleyen komutanıma neden beni dinleme ihtiyacı duyulduğunu anlamadığımı ifade ettim. Ömrümü verdiğim teşkilat, benim güvenimi, vatanseverliğimi, haysiyetimi ve onurumu sorguluyordu. Bu konuşmalarla ilgili bir soruşturma açılırsa hesabını vermeye hazır olduğumu, ama bunun dışında evladına bu tip ithamlarda bulunan babanın yanında kalmamın doğru olmadığını düşünerek, Türk Silahlı Kuvvetleri'nden istifa etmeye karar verdim."

Ailesi: Cep telefonu kapalı

Kara Harp Okulu Komutanı Reha Taşkesen'in Trabzon'da yaşayan anne ve babası, oğullarıyla henüz görüşemediklerini söyledi. Tümgeneral Taşkesen'in annesi Nebahat ve babası Turan Taşkesen, sorularımızı yanıtladı. Anne Nebahat Taşkesen, "Biz de bir şey bilmiyoruz. Kendi kararını vermiş. Oğlumla daha görüşemedim. Cep telefonunu kapatmış" dedi. Oğlu gibi kendisi de asker olan emekli astsubay Turan Taşkesen ise "Oğlumun kendi isteği. Kendi bileceği birşey. Kesinlikle bir bildiği vardır. Türk ordusunun şerefli bir subayı. Kendi kararını vermiş ve emekli olmuş. Hakkı değil mi emekli olmak? Kendisiyle daha görüşemedim. Telefonları kapalı" diye konuştu.

Büyük ihtimalle beni dinlemişler

Sualname ve ikili görüşmelerde Taşkesen'in bazı çok özel telefon görüşmelerinin aleyhine kanıt olarak kullanılması Tümgeneralin telefonlarının bir süredir dinlendiği kuşkusuna yol açtı. Taşkesen'in bir süre önce yakınlarına, "Benim gibi subayların üzerinde büyük baskı var. Büyük ihtimalle telefonlarımı dinliyorlar" tahminini dile getirdiği aktarıldı. Nitekim dün ANKA'nın geçtiği habere göre, Taşkesen bir süredir Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı tarafından teknik takibindeydi. Askeri yetkililer, "Taşkesen'in göreviyle bağdaşmayacak ve askerlik mesleğine yakışmayacak ilişkileri bulunduğu belirlenerek komutanlığa rapor edildi" bilgisini verdi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber