OKS puanınızla nereye girebilirsiniz? İşte tercihte altın kurallar

Haber Giriş : 21 Temmuz 2006 13:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TERCİH YAPARKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR!

Tercihten önce en çok dikkat edeceğiniz noktalar.. Geçen yılki puanların önemi var mı? Üniversitelerin, en çok tercih edilen bölümleri SABAH örnek tercih listeleri hazırladı.

Doğru tercih yapmak için başarı sırasını karşılaştırın

21.07.2006 12:06

Okumak istediğiniz fakültenin geçen yıl en son aldığı öğrencisinin başarı sıralamasına bakın. Bu sıralamaya göre tercih listesi hazırlamak bir programa yerleştirilmenizi sağlar.

Puanların yedi ayrı dalda hesaplandığı ÖSS sonuçlarına göre tercih yapmadan önce okumak istediğiniz bölümün geçen yıl en son hangi sıradan öğrenci aldığına bakın. Tercihinizi yaparken bölümün aldığı son öğrenci sırası ile başarı sıranızın örtüşmesine dikkat edin. Hangi bölümün, geçen yıl başarı sıralamasına göre en son kaçıncı öğrenciyi aldığını listeden takip edebilirsiniz Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Turgay Polat tercih yapacak adaylara "Bundan önce yapılan sınavlar bir ölçü olmayacaktır" diyerek, şu uyarıları yapıyor: "2006 ÖSS'de sınav ve puanlama farklı. O yüzden tek seçenek var. Kendibaşarı sıranız ile istediğiniz bölümlerin aldığı son öğrenci sırasını kullanın. Çünkü yüzdelik dilimler örtüşmüyor. Örneğin SAY-2 puanı ile öğrenci alacak İTÜ Bilgisayar Mühendisliği'ne geçen yıl bin 690'ıncı öğrenci girmiş. Bu bölümü istiyorsanız kendi başarı sıranız ile karşılaştırın, bununla örtüşüyor mu dikkat edin."

YÜKSEK PUAN KANDIRMASIN

Polat, ÖSS birinci bölümlere (SÖZ-1, EA-1, SAY- 1) göre tercih yapacak adaylar için de dikkat etmeleri gereken noktaları şöyle sıralıyor: "Birinci bölümlere baktığımızda bu senenin kontenjanı örneğin SÖZ-1'de meslek liselerini çıkardığımızda 3 bin 112. Ama buraya aday öğrencisayısı 839 bin. Sadece öğrencilerin 0.37'si birinci bölümde yerleşebilecek. Ama birinci bölüm daha kolay olduğu için birinci bölüm puanları yüksek gelecek. O yüzden bu puanlara aldanmayın. Birinci bölüm tercihlerinde normal lise, Anadolu lisesi , yabancı dil ağırlıklı gibi öğrenciler 'Puanım yüksek' diye çok heveslenmesin. Puanlar 340'larda değilse, şansları düşük olacak. Ancak bu yorum sadece SÖZ-1 puan türü için geçerli. Birinci puan türüne göre öğrenci alan bölümler iki senelik ön lisans programları ve yüksekokula bağlı dört senelik bölümler olacak."

Sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber