Adalet müfettişleri davaları uzatan hakim ve savcıları uyardı

Haber Giriş : 30 Temmuz 2006 10:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet müfettişleri, davaların uzun sürmesinde adliyelerdeki iş yükü yoğunluğunun yanı sıra mahkemelerde yapılan hataların da etkili olduğunu tespit etti.

Müfettişler mahkeme denetimleri sırasında karşılaştıkları eksik ve yanlış uygulamalar hakkında hakimlere yönelik tavsiye raporu hazırladı. Raporda, davaların çabuk sonuçlanması için hassasiyet gösterilmediği ve dosyaların Yargıtay'a geç gönderildiği vurgulandı.

Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı, müfettişlerin denetimler sonucunda tespit ettikleri hatalı işlem ve uygulamaların tekrarlanmaması için hakim, savcı ve diğer adliye personeline tavsiye raporu hazırladı. Raporda, davaların çabuk sonuçlanması için hassasiyet gösterilmediği ve dosyaların Yargıtay'a geç gönderildiği vurgulandı. Davaları geciktiren hatalı uygulamalara yer verilen tavsiye raporunda, delillerini önceden dava dilekçesinde bildirmeyen tarafa ilk duruşmada 10 günlük kesin süre verilmesi gerekirken bu süreye uyulmadığı ve davaların uzadığı belirtildi.

Özellikle banka ve yolsuzluk davalarında tarafların davaları uzatmak için avukat değiştirip ek süre isteme şeklinde suiistimal yapıldığı vurgulandı. Nafakaya ilişkin davalarda adli tatili de kapsayacak şekilde uzun süreli ertelemeler yapıldığı ve davaların bu sebeple uzadığı bildirildi. Davaların çabuk sonuçlandırılması için benzeri olaylarda açıklanan usul hükümlerine titizlik gösterilmesi istenen raporda şu uyarı yapıldı. ?Özellikle eski yıllardan devren gelen dosyalarda, davaların sürüncemede kalmaması için kesin süre ve celse harcı gibi yaptırımların uygulanmasında hassas davranılması, celse harcının belgelenmeyen mazereti kabul eden karşı taraftan da alınabileceğinin unutulmaması, ikinci kez verilen ya da hâkimin kesin olduğunu belirttiği mehilden sonra tekrar mehil verilemeyeceğine dair Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 163. maddesinin hatırlanması gerekmektedir.?

Dosyaların temyiz aşaması için Yargıtay'a gönderilmesinde de 1 yıla varan gecikmeler tespit eden adalet müfettişleri, benzeri gecikmelere yer verilmemesi gerektiğine işaret ederek, bu tür davranışların disiplin ve ceza sorumluluğu gerektirdiğini hatırlattılar.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber