Koç: 2006'da üç ilin müzesinde hırsızlık yaşandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Ağustos 2006 11:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, bu yıl içerisinde Bolu, Denizli ve Eskişehir müzelerinde hırsızlık olayları meydana geldiğini bildirerek, ''Eskişehir Müzesinden çalınan Hygieia heykel başı 2006 Mart ayında İstanbul'da bulunmuştur'' dedi.

Koç, Anavatan Partisi Hatay Milletvekili Züheyir Amber'in müzelerden çalınan eserlere ilişkin soru önergesini yanıtladı. 1995 yılı sayımlarına başlandığında, Erzurum Müzesi Müdürlüğü envanterine kayıtlı eserlerde eksiklikler tespit edildiğini, bu durumun da 27 Aralık 1995 tarihinde resmi olarak gerekli yerlere bildirildiğini anımsatan Koç, Kültür Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı Müfettişi Ekrem Diler tarafından yapılan inceleme sonucunda kaybolduğu tespit edilen eserler için Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğünde görevlendirilen 3 uzman tarafından 1 milyar 56 milyon lira değer takdiri yapıldığını, açılan davanın hala devam ettiğini belirtti.

Türkiye'de bazı müzelerde sahtecilik, hırsızlık, kayıp olaylarının meydana geldiğini ifade eden Koç, şunları kaydetti:

''2006 yılı içerisinde Bolu, Denizli ve Eskişehir müzelerinde hırsızlık olayı meydana gelmiştir. 26 Şubatta Eskişehir Müzesinden Hygieia Heykelinin Başı, 17 Martta Denizli Herakleia Hieronu Anıt Mezarındaki Artemis Başı, 25 Nisanda ise Bolu Müzesinden l adet Stele ait Herme Başı çalınmıştır. Çalınan eserlere ilişkin fotoğraflı envanter bilgileri tüm Valiliklere ve Dışişleri Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı Interpol Dairesi kanalıyla yurtdışı temsilciliklerimize iletilerek araştırılması sağlanmıştır. Bu yolla Eskişehir Müzesinden çalınan Hygieia heykel başı 2006 Mart ayında İstanbul'da bulunmuştur. Diğer iki müzeden çalınan eserlerin araştırılmalarına ise devam edilmektedir.'' Koç, Uşak Müze Müdürlüğündeki olayın, 2005 yılı Ağustos ayı içerisinde Muğla Müzesi Müdürlüğünde Arkeolog olarak görev yapan Hakkı Alhan'ın telefon ihbarı üzerine ortaya çıktığını anımsattı.

ESERLERİN KORUNMASI İÇİN YAPILAN ÇALIŞMALAR

Kültür ve Turizm Bakanı Koç, Türkiye'nin tarihini ve kültürünü yansıtan bu paha biçilmez eserlerin korunması için yapılan çalışmalar konusunda da şu bilgileri verdi:

''Toplumların kültür kurumlarına yönelik yaklaşımları ve bunları işletme anlayışları, dönemlere göre farklılık göstermektedir. Çağdaş dünyada müzecilik anlayışı hem yönetim, hem sunum, hem de tanıtım açısından geçmişte olduğundan farklı bir noktaya taşınmıştır. Kültürel faaliyetlerin merkezinde bulunan müze ve kütüphaneler, çağdaş dünyadaki gelişmelere intibak edememiş ve toplumun gündeminde giderek geri plana düşmüştür. Son dönemde çok önemli yapısal değişikliklere gidilerek 5225 ve 5226 sayılı yasalarla müzecilik alanında birçok yenilikler getirilmiş ve bu yasalara bağlı yönetmelikler de düzenlenerek yayınlanmıştır.

5225 sayılı Kültür Yatırımları ve Girişimlerini Teşvik Kanunu ile korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarının yaşatılarak korunması amacıyla bu tür taşınmazların kültür yatırımcısı ve girişimcilerine tahsis edilmesi yolu açılarak kültür kompleksleri ve özel müzelerin yaygınlaştırılması ve özendirilmesi sağlanmıştır.

5226 sayılı Kanun çerçevesinde çağdaş müzecilik anlayışına uygun olarak 'Ulusal Nitelikli Müze Başkanlığı' oluşturulması çalışmaları tamamlanmış, 23 Ulusal Müze tespit edilmiş ve diğer müzelerin yerel yönetimlere devrine ilişkin yasa tasarısı Bakanlar Kurulunca imzalanarak TBMM'ye sevk edilmişti.''

Topkapı Sarayındaki Kaşıkçı Elmasının sahtesi ile değiştirildiğine ilişkin bir soruyu da Koç, ''Basında çıkan Kaşıkçı Elmasının sahte olduğuna ilişkin haberler üzerine Bakanlığımca konusunda uzman kişilerden oluşturulan komisyon tarafından yapılan incelemeler sonucunda Kaşıkçı Elması ile etrafındaki muhtelif büyüklükteki 49 adet taşın doğal ve gerçek elmas olduğu tespit edilmiştir'' yanıtını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber