Dünden bugüne MİT TIR'ları soruşturması

Tarsus 2. Ağır Ceza Mahkemesince, Adana ve Hatay'da MİT'e ait tırların durdurulması soruşturması kapsamında, eski Adana Cumhuriyet Başsavcısı ve eski Adana İl Jandarma Komutanı ile 3 savcı hakkında, tutuklamaya yönelik yakalama kararı verildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Mayıs 2015 15:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Dünden bugüne MİT TIR'ları soruşturması

Adana ve Hatay'da Milli İstihbarat Teşkilatına (MİT) ait tırların durdurulmasına ilişkin soruşturma kapsamında, Tarsus 2. Ağır Ceza Mahkemesinin haklarında tutuklamaya yönelik yakalama kararı verdiği eski Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık ile Savcılar Özcan Şişman, Aziz Takçı ve Ahmet Karaca gözaltına alındı, eski Adana İl Jandarma Komutanı Özkan Çokay aranıyor.

Savcı Özcan Şişman, dün Adana'da merkez Seyhan ilçesindeki evinde gözaltına alınarak, sağlık kontrolü için Adli Tıp Birimi'ne getirildi.

Şişman, gazetecilere, kararın hukuksuz olduğunu savunarak, "Ben, birinci sınıf savcıyım. Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 88. maddesine göre, gözaltına alınamam. Böyle bir suçta suçüstü hali yoktur. Türk Ceza Kanunu'nun 312. maddesinden suçlandım. Casusluk yaptığım iddia ediliyor. Hangi devlete, ne casusluk yaptığımı izah etmeleri lazım. Ben, yıllardır casuslukla ilgili soruşturmalar yaptım. Yıllardır terör soruşturmaları yaptım. Neyle suçlandığımı bilmiyorum" dedi.

Şişman, sağlık kontrolünün ardından Adana Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesine götürüldü.

- Bağrıyanık, Antalya'da gözaltına alındı

Antalya Cumhuriyet Başsavcı Vekili Adnan Tabar, dün, Tarsus 2. Ağır Ceza Mahkemesinin, hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı verdiği Süleyman Bağrıyanık'ın evine giderek, söz konusu kararı iletti.

Sabah teslim olacağını belirterek, polislerle gitmek istemeyen Bağrıyanık, daha sonra Tabar ile yaptığı görüşmenin ardından evindeki yakınlarıyla vedalaştı ve sağlık kontrolü için Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesine gitti. Bağrıyanık, buradaki sağlık kontrolünün ardından Antalya Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne götürüldü.

Bağrıyanık, gazetecilere yaptığı açıklamada, kararın hukuksuz olduğunu ileri sürerek, "2802 sayılı yasanın hükmü çok açık. Ağır cezalık, suç üstü hali olmadan hiç kimse yakalanamaz, gözaltına alınmaz. Maalesef alınmış bir karar var. Bizim yaka paça götürülüp milletin gözünün önünde 'bak görüyor musunuz eski Adana Cumhuriyet Başsavcısını nasıl aldık götürüyoruz" diye konuştu.

- Bağrıyanık ve Şişman, Tarsus Adliyesine getirildi

Antalya ve Adana'daki evlerinde gözaltına alınan Bağrıyanık ve Şişman, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince Tarsus 2. Ağır Ceza Mahkemesine götürüldü.

Geniş güvenlik önlemleri altında adliyeye giren Bağrıyanık ve Şişman'ın, mahkemede ifade vereceği öğrenildi.

- Savcı Aziz Takçı Zonguldak Adliyesine geldi

Zonguldak Başsavcı Vekili Kemal Mecit dün, Tarsus 2. Ağır Ceza Mahkemesinin tutuklamaya yönelik yakalama kararını iletmek üzere Aziz Takçı'nın polisin geniş güvenlik önlemi aldığı Kozlu ilçesindeki evine geldi.

Takçı'nın evde olmadığının belirlenmesi üzerine ekipler, arama çalışması başlattı. Takçı'nın, dairesinin bulunduğu apartmanın güvenlik kameralarını da inceleyen ekipler, daha sonra ilçede ve otogarlarda çalışma yürüttü.

Takçı'nın konutuna döndüğü bilgisini alan polis ekipleri, evin çevresinde geniş güvenlik önlemi aldı, apartmana kimseyi yaklaştırmadı.

Hakkındaki karar tebliğ edilen Takçı, bir yakınının kullandığı özel aracına bindi. Savcının aracının bagajına, yakınları tarafından valiz konulduğu görüldü.

Polis ekipleri eşliğinde adliyeye gelen Takçı, burada gazetecilerin yakalama kararına ilişkin sorusu üzerine, "Şu anda bir açıklama yapmıyorum. Açıklamayı yazılı olarak yapacağım" dedi.

Zonguldak Cumhuriyet Başsavcısı Necip Topuz'un Tarsus 2. Ağır Ceza Mahkemesinin kararını tebliğ ettiği Takçı, polis ekipleriyle adliye binasından çıktığı sırada kendisini bekleyen Zonguldak 1. Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimi eşi Selma Rahşan Takçı ve bazı mesai arkadaşlarıyla vedalaştı.

Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesinde sağlık kontrolünden geçirilen Takçı, sivil polis aracıyla Tarsus'a gönderildi.

- Savcı Ahmet Karaca, Gaziantep'teki lojmanda gözaltına alındı

Savcı Ahmet Karaca, sabah polisi arayarak, Gaziantep'teki lojmanında olduğunu belirtti.

İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesinden bir ekip, Karaca'yı, Beylerbeyi TOKİ konutlarındaki lojmanında gözaltına aldı. Şehitkamil Devlet Hastanesinde sağlık kontrolünden geçirilen Karaca, Gaziantep Adliyesine getirildi.

Hakkındaki yakalama kararı yüzüne okunan Karaca, işlemlerinin ardından Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından Mersin'in Tarsus ilçesine götürüldü.

- Karar, TCK 312. maddeden verildi

Eski Adana Cumhuriyet Başsavcısı ve eski Adana İl Jandarma Komutanı ile 3 savcı hakkındaki tutuklamaya yönelik yakalama kararının, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 312. maddesi kapsamında verildiği öğrenildi.

MİT'e ait tırların durdurulması olayı kapsamında inceleme yapan HSYK müfettişleri, eski Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, eski Adana İl Jandarma Komutanı Özkan Çokay, savcılar Özcan Şişman, Aziz Takçı ve Ahmet Karaca hakkında tutuklama talebini, soruşturmayı yürüten Tarsus 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sundu.

Talebi inceleyen Tarsus 2. Ağır Ceza Mahkemesinin, şüphelilerin, "ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası" öngören TCK'nın 312. maddesi kapsamında "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" suçlamasıyla tutuklamaya yönelik yakalama kararı verdiği öğrenildi.

MİT tırlarının durdurulması ve aranmasında görev alan cumhuriyet savcıları Süleyman Bağrıyanık, Ahmet Karaca, Aziz Takçı, Özcan Şişman ve Yaşar Kavalcıklıoğlu, haklarındaki soruşturma sonuçlanıncaya kadar HSYK 2. Dairesince görevlerinden uzaklaştırılmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber