Hükümet pazarlık masasına 'enflasyon farkı' sözüyle oturdu

Haber Giriş : 16 Ağustos 2006 07:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin, geçen yıl yapılan toplu görüşmelerde yüzde 5 olarak esas alınan enflasyon hedefinin global ve döviz kurlarındaki dalgalanmalar nedeniyle tutturulamadığını belirterek, aradaki farkın memur maaşlarına yansıtılacağını açıkladı.

DEVLET Bakanı Mehmet Ali Şahin, geçen yıl yapılan toplu görüşmelerde zam oranları belirlenirken esas alınan yüzde 5 oranındaki enflasyon hedefinin, global ve döviz kurlarındaki dalgalanmalar nedeniyle tutturulamadığını belirterek, aradaki farkın memur maaşlarına yansıtılacağını açıkladı. Kamuda çalışan 1.5 milyonu ilgilendiren toplu görüşmeler başladı. Mehmet Ali Şahin başkanlığında yürütülecek görüşmeler 15 gün sürecek. Şahin, görüşmeler öncesinde yaptığı konuşmasında, Kamu Görevlilerin Sendikaları Kanunun 12 Ağustos 2001 tarihinde yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bu yana 4 toplu görüşmeden sadece geçen yılkinde bir konfederasyonunu bazı maddelere muhalefet şerhi koymasına rağmen mutabakat zaptının imzalandığını hatırlattı.

HEDEF ENFLASYON:

2006 yılında hedeflenen enflasyon doğrultusunda yüzde 2.5 artı yüzde 2.5 olmak üzere yüzde 5'lik bir artışında mutabakat zaptında öngörüldüğünü hatırlatan Şahin, bunun da kamu görevlilerinin maaşlarına yansıtıldığını ifade etti. Geçen yıl yapılan toplu görüşmelerde imzalanan mutabakata enflasyon yüzde 5'in üzerinde olursa ne olacak sorusunun cevabının konmadığını anımsatan Şahin, bunun nedeninin 2003 yılında yüzde 20 olarak hedeflenmesine rağmen enflasyonun yüzde 18.4'te, 2004'te yüzde 12 hedeflenmesine rağmen yüzde 9.3'te, 2005 yılında ise yüzde 8 olarak öngörülmesine rağmen yüzde 7.7'de kalmasından kaynaklandığını bildirdi. Şahin, "2006'yla ilgili yüzde 5 enflasyon hedefinin özellikle global dalgalanma ve döviz kurlarıyla ilgi gelişen durum karşısında bir miktar yüksek çıktı, beklenenin üzerinde. İlk 6 ay yüzde 4.88 gibi enflasyon rakamı karşımıza çıktı. Tabii yüzde 2.5 vermiştik ilk altı ay, tabi hükümet olarak toplu görüşme masasına bu aradaki farkı ödemenin kararlılığıyla oturduğumuzu toplu görüşmenin başında ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

UYGULAMA DURUMU:

Toplu görüşme gündeminin oldukça yüklü olduğunu ve 4 ana başlıktan oluştuğunu belirten Şahin, görüşmelerde önceki dönemde kararlaştırılan konuların uygulanma durumunun değerlendirileceğini ifade etti. Şahin, kamu görevlilerinin günün şartlarında daha iyi bir yaşam sürmesini sağlayacak kolay uygulanabilir ücret sisteminin oluşturulmasının tartışılacağını da kaydetti. Şahin, 2007 yılı için kamu görevlilerine hangi sosyal hakların verilmesi gerektiğinin de görüşüleceğini vurgulayarak, ayrıca son olarak konfederasyonların ve sendikaların gündeme alınmasını önerdiği konuların tartışılacağını söyledi. Şahin, önerilen maddelerin başta sosyal güvenlik olmak üzere, çalışma hayatıyla ilgili konular, hizmet kolu çalışanlarının sorunları, demokratik haklar, özelleştirme uygulamaları, kadın çalışanların sorunları, KEY hesaplarının tasfiyesi, meslek eğitimi, döner sermaye uygulamaları konularının gündem olarak önerildiğini kaydetti.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber