Sendikacılar zam pazarlığına giderken birbirine girdi

Haber Giriş : 16 Ağustos 2006 08:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başkanlarını maaş pazarlığına uğurlamak üzere Başbakanlık'a kadar yürüyen Kamu-Sen ve KESK üyeleri arasında arbede yaşandı. KESK'lilerin, ?Devlet güdümlü sendikaya hayır' sloganlarına Kamu-Sen üyeleri ?Kahrolsun PKK' diye karşılık verince tansiyon bir anda yükseldi. Birbirinin üzerine yürüyen iki grubun arasına giren polis, olayın kavgaya dönüşmesini önledi. Müzakere masasına 5 kişiyle davet edilen KESK'in, toplantıya 9 kişiyle katılmak istemesi de günün ikinci krizine yol açtı. Davetli listesinde olmayan üyelerin içeri alınmaması üzerine Sendika Başkanı İsmail Hakkı Tombul, ?Hükümetin kurallarını belirlediği görüşmenin figüranı olmayız.? diye tepki gösterdi. Tombul'un ikna edilmesi üzerine, ?memur maaşları ve özlük haklarının' konuşulacağı toplantı 45 dakika gecikmeli başlayabildi. Görüşmelerde sendikaların 2006 için yüzde 10'luk zam talebi kabul görmedi. Pazarlıklar yarın da devam edecek.

Toplantıya temsil ve sendika sayısı kapsamında Kamu-Sen'in 26, Memur-Sen'in 8, KESK'in de 5 temsilci ile katılması gerekiyor. Geçen yıl da Kamu-Sen'in, oturma düzenine itirazı nedeniyle ilk gününde kesilen görüşmelere, krizin aşılmasının ardından ancak ikinci gün devam edilebilmişti.

Dünkü toplantının açılışında konuşan toplu iş sözleşmelerinden sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, hükümetin enflasyon farkını ödeme kararlılığında olduğunu söyledi. ?Önceki toplantıda enflasyon yüzde 5'in üzerinde ne olur diye konuşmamıştık. 2006'da yüzde 5 zam uygulandı. İlk 6 ay yüzde 4,88 gibi bir enflasyon rakamı çıktı. İlk altı ay yüzde 2,5 vermiştik.? ifadelerini kullanan Şahin, masadan mutabakat zaptı imzalamış olarak kalkmayı umduğunu vurguladı. KESK'in tavrından duyduğu üzüntüyü dile getiren Şahin, Kamu-Sen ile Memur-Sen'in kabul ettiği temsilci sayısına KESK'in itiraz ederek, diğer sendikalara haksızlık ettiğini kaydetti. Sendika başkanları da toplantıya girmeden önce yaptıkları açıklamalarda, masada ortaya koyacakları istekleri hakkında bilgi verdi. Diğer sendikaların ?ortak talep' oluşturması için yaptıkları çalışmaya destek vermediklerini anlatan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, hükümete sadece malî konuları değil, özlük haklarının da yeniden ele alınmasını teklif edeceklerini ifade etti. ?Biz umutluyuz. Hükümet tarafının memura azamisini verme niyetlerine inanıyoruz.? diyen Aksu'ya göre memura grev ve toplu iş sözleşmesi hakkı tanınmalı.

Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız da taleplerinin karşılanması noktasında hükümetten samimi bir tavır beklediklerini belirterek, grevli, toplu sözleşmeli sendika hakkı konusunda kendilerine daha önce verilen sözlerin tutulmasını beklediklerini dile getirdi. Akyıldız, ?Sorumluluğumuz ağır. İtibarın iadesi, ilk taleplerimizden biri olacak.? dedi. Hükümeti kendilerine karşı ?tahammülsüz' davranmakla suçlayan KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul, ilk başta görüşmelere katılmamalarıyla ilgili olarak, ?Sorun, masanın kurallarını belirleme sorunudur.? açıklamasında bulundu. Hükümete tek muhalefet eden kuruluşun kendileri olduğunu ileri süren Tombul, diğer sendikalarla birlikte tavır almayı kendilerinin de istediğini; ancak geçen yıl 5 YTL'lik aidat için diğer sendikaların hükümetle anlaştığını, kendilerinin ise bu anlayışta olmasının mümkün olmadığını söyledi.

Görüşmeler tarihte kilitlendi

Toplu görüşmelerin ilk günü, 2006 enflasyon farkının hangi tarihten itibaren ödeneceği üzerindeki pazarlıklarla geçti. Hükümet, 1 Temmuz'da ısrarcı olurken, sendikalar 1 Ocak'tan geri adım atmadı. Sendika tarafının temsilcisi konumundaki Kamu-Sen, müzakereler sonucu tarihin krizin başladığı ay olan nisandan itibaren kabul etti. Ancak hükümeti temsil eden Başbakan Yardımcısı Şahin'in 1 Temmuz kararlılığı, görüşmeleri kilitledi. Bunun üzerine görüşmelere perşembe günü 14.00'te yeniden başlanmak üzere ara verildi. Görüşme sona erdikten sonra, taraflar bir ilke imza attı. Bircan Akyıldız ile birlikte kameraların karşısına geçen Şahin, ?Toplu görüşme masasındaki hükümet ve sendika olarak iki tarafın başkanları sıfatı ile bundan sonra açıklamaları birlikte yapmayı uygun gördük.? dedi. Şahin, yılın ikinci yarısında da enflasyon farkı olması durumunda bunun da benzer şekilde yansıtılacağını söyledi. Memur-Sen ile KESK ise 1 Temmuz tarihinin yanı sıra 2,38'lik orana da itiraz ediyor. Zammın ocaktan geçerli olmasını isteyen her iki sendikaya göre zararların telafisi için en az yüzde 10 ek zam yapılması gerekiyor. Memur-Sen Başkanı Ahmet Aksu, toplantıdan çıktıktan sonra, içeride Çalışma Bakanlığı'ndan kimsenin olmamasına üzüldüklerini vurgularken, ilk günkü görüşmelerin olumlu geçtiğini belirtti. KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul ise ilk gün ile ilgili, ?Yalnız enflasyon farkına razı olmayacağız. Büyümeden doğan refah payının da ödenmesini istiyoruz.? açıklamasını yaptı. KESK, son teklif olarak ilk altı ay için yüzde beş, ikinci altı ay için de yüzde beş olmak üzere 2006'da yüzde 10 fark ödemesine razı olacak.

Müzakereler 15 gün sürecek

Görüşmelerin 15 gün içinde sonuçlanması gerekiyor. Masada anlaşma sağlandığı takdirde, taraflar arasında mutabakat metni imzalanarak, Bakanlar Kurulu'na sunulacak. Anlaşmazlık durumunda ise Yüksek Hakem Kurulu Başkanı ve 4 öğretim görevlisinden oluşan Uzlaştırma Kurulu devreye girecek. Kurulun 5 gün içerisinde vereceği karara tarafların katılmaları halinde, sonuç mutabakat metni olarak Bakanlar Kurulu'na sunulacak. Tarafların, kurulun kararına katılmaması durumunda, anlaşma ve anlaşmazlık konularının tümü, Bakanlar Kurulu'na gönderilecek. Enflasyondan doğan zararların telafi edilmesi için yüzde 10 ek zam talep eden sendikalar, en düşük maaşın da 1.000 YTL'nin üstüne çıkarılmasını istiyor. Sendikaların en düşük maaş tutarı teklifleri şöyle: Kamu-Sen 1.023 YTL, Memur-Sen 1.475 YTL, KESK 1.050 YTL.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber