Vergi yasasında 'Nasıl geçiniyorsun' dönemi

Haber Giriş : 02 Eylül 2006 11:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kurumlar Vergisi'nin ardından Gelir Vergisi'nin de yeniden yazımı için kolları sıvayan Maliye Bakanlığı, Gelir Vergisi'nde de köklü bir revizyona hazırlanıyor. Vergi dairelerini sokağa çıkaracak yeni düzenlemeler ile vergi kaçıranlara yönelik 'geçim bildirimi'' devreye sokuluyor. Yetkililer, yeni taslağın, 1 ay içinde hazırlanarak, ekim ayı içinde Başbakanlığa sevk edilmesinin planlandığını bildirdiler. Yetkililer, taslağın 2007 bütçesinden önce TBMM'de yasalaşmasının öngörüldüğünü de ifade ettiler.

VERGİ DAİRESİ SOKAĞA İNİYOR

Maliye bürokratlarının 'Vergi Daireleri sokağa iniyor'' dediği yeni sistem ile her vergi dairesi, ticaret odaları, belediyeler ve ilgili meslek kuruluşları ile birlikte, kendi bölgesindeki çeşitli meslekler için standart kazanç tespitinde bulunacak. Vergi dairelerinin, kendi bölgelerine ilişkin standart kazanç listeleri, daha sonra merkezde tek liste haline getirilecek. Standart kazancın altında beyanda bulunanlar ise geçim bildirimi formunu doldurmalarını isteyecek.

BASİT USULE SON

Yeni sistemde basit usul yerini 3'lü bir yapıya bırakacak. Buna göre, belirlenecek limitlerin üzerinde yer alan büyük mükellefler, gerçek usule geçirilecek. Daha çok el emeği ile geçinenler ise Gelir Vergisin'den muaf tutulacak. Bu durumdaki küçük mükellefin belirlenmesinde asgari ücret kriteri getirilecek. Yıllık geliri, asgari ücretin 2-2.5 katını aşmayanların oluşturacağı bu gruba, vergi dairelerince 'Vergiden Muaf Esnaf Belgesi'' verilecek. Hiçbir defter ve kayıt tutmayacak olan bu gruptaki esnaf ve sanatkardan yılda 2 taksitte cüzi miktarda, standart vergi alınacak. Söz konusu vergi tutarı da, 100-200 YTL gibi bir rakam olacak.

Gerçek usule geçirilen ve Gelir Vergisi'nden muaf bırakılanlar dışındaki mükellefler ise işletme hesabına tabi tutulacak.

ÖZEL UYGULAMA

Yeni dönemde, taksiciler ve dolmuşçular için de özel bir vergileme rejimi uygulanacak. Bu modelde, her hat ve durak için tek tek ortalama kazanç belirlenecek. Yeni sistemde gayrimenkul satış kazançlarının değer artışı yoluyla vergilendirilmesindeki 4 yıllık süre 5 yıla çıkarılacak. Yabancıların vergilendirilmesinde ise tümüyle OECD kriterleri geçerli olacak. Yetkililer, büyük yatırımcıya yönelik özel teşviklere de, yeni düzenlemede yer vermeyeceklerini ifade ettiler.

VARLIK VERGİSİ'Nİ ANIMSATTI

Yeni sistemi AKŞAM'a değerlendiren Prof. Dr. Esfender Korkmaz, vergi konulmasının objektif kriterlere göre olması gerektiğini söyledi. Korkmaz şöyle devam etti: 'Oysa bu hazırlıkta vergi dairelerinin sokağa ineceği söyleniyor. Bu da bana 2. Dünya Savaşı sırasındaki 'Varlık Vergisi'ni anımsatıyor. Bu uygulamalar oluşturulacak mahalli lobilerle farklı kazanç tespitine yol açacağından vergi birliğini bozar. Tasarıdaki geçim bildirimi ise gerekli ve olumlu bir uygulama. Dolmuş ve taksilere getirilecek özel uygulama ise her zaman istismara açık.' Korkmaz, Gelir Vergisi'nde yapılması gereken en önemli işin asgari ücreti vergi dışı bırakmak olduğunu, yeni tasarıda ise bunun yer almadığını sözlerine ekledi.

İşte devrim niteliğindeki değişiklikler

Vergi daireleri sokağa inecek. Vergi dairesi, ticaret odaları, belediyeler ve ilgili meslek kuruluşları ile birlikte standart kazanç tespitinde bulunacak.

Standart kazancın altında beyanda bulunanlar geçim bildiriminde bulunacak.

Vergi daireleri, yeni sistemde, sürekli olarak sokak taraması da yapacak.

Basit usulde vergileme son bulacak. Halen 800 ila 900 bin arasında esnafı ilgilendiren basit usulde vergileme, yerini 3'lü bir yapıya bırakacak.

Taksiciler ve dolmuşçular için de özel bir vergileme rejimi uygulanacak. Oluşturulacak bir komisyonla her hat ve durak için tek tek ortalama kazanç belirleyecek.

İşçi ve memurların gider indirimi olan vergi iadesi kalkacak. Bunun yerine, çalışanların eş ve çocuklarının durumlarını da dikkate alan

özel indirim uygulamaya girecek.

Yabancıların vergilendirilmesinde tümüyle OECD kriterleri geçerli olacak.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber