Kamu Görevlileri Etik Kurulu kurulmasını öngören tasarı Alt Komisyon'da kabul edildi

Haber Giriş : 05 Mart 2004 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu Görevlileri Etik Kurulu kurulmasını öngören tasarı Alt Komisyon'da kabul edildi.

Bakan Beşir Atalay, tasarı yasalaştığında, şeffaf yönetimde yolsuzluk, haksızlık ve hukuksuzluğun önüne geçilebileceğini söyledi.

Devlet Bakanı Beşir Atalay, Kamu Görevlileri Etik Kurulu kurulmasının bir ihtiyaç olduğunu bildirerek, "Bunun peşinden de siyasi etikle ilgili çalışmalar yapılacaktır'' dedi. Devlet Bakanı Beşir Atalay, Kamu Görevlileri Etik Kurulu kurulmasını öngören tasarı hakkında Anayasa Komisyonu'na bilgi verirken, bu konudaki tartışmaların yeni olmadığını belirtti. Türkiye'de saydamlığın geliştirilmesinin hükümetin gündeminde olduğunu bildiren Bakan Atalay, kendi başkanlığında dört bakanın görev yaptığı bir komisyonun bu doğrultuda bir çalışma yürüttüğünü anlattı. Hükümet Programı ve Acil Eylem Planı'nda yer alan saydamlığın sağlanması konusundaki vaatlerin gerçekleşmesi için çalıştıklarını bildiren Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü:

Açık toplum, dürüst yönetim
"Kamu yönetiminde açıklık ve şeffaflık, vatandaşın kamuda olup bitenleri bilebilmesi, temel yaklaşımımız budur. Bürokratik yozlaşmanın ve siyasi yozlaşmanın temelinde kapalılık vardır. Bunu artık bütün ülkelerdeki uygulamalar bize göstermiştir. Açık toplum, dürüst yönetim, denetlenebilir yönetim, her konuda hesap verebilir yönetim... Bu gerçekleştiğinde yolsuzluk, haksızlık, hukuksuzluk, adaletsizlik bunların pek çoğu engellenecektir. Amacımız olabildiğince bilgi edinme özgürlüğünü arttırmak...''

Siyaseti kapsamayan, sadece kamu görevlilerini kapsayan bir etik kurul oluşumunu önerdiklerini belirten Atalay, ''Niye siyaseti kapsamıyor?'' sorularını da şöyle cevapladı: ''Başka kesimleri de kapsamıyor. Yargıyı kapsamıyor, Anayasa gereği denetim mekanizması farklı olduğu için. TSK'yı, Cumhurbaşkanlığı'nı, TBMM Üyelerini ve Hükümeti kapsamıyor. Siyaset kesiminin, siyasetçilerden oluşan ayrı bir etik kurulu ile düzenlenmesi gereğine inanıyoruz ve onu ayrı bir tasarı olarak düşünüyoruz. Bunu, biz önce kamu görevlileri için sınırladık.''

Kamu yönetimine yük getirmez
Atalay, tasarıda kurulması öngören kurulun sürekli olmadığını, kamu yönetimine yük getirmediğini de ifade etti. Kurul üyelerine sadece bir ''Huzur hakkı'' ödeneceğini kaydeden Atalay, kurulun öncelikle çalışarak bir yönetmelik hazırlamasını istediklerini söyledi. Bu kurul aracılığıyla etik kültür atmosferinin oluşacağına inandıklarını belirten Atalay, yönetmelikler hazırlandıktan sonra kurula başvuruda bulunabileceğini ifade etti. Atalay, bu tasarının ''Bir ilk'' olduğunu belirterek, düzenlemenin milletvekillerinin katkısı ile olgunlaşacağını söyledi. Tasarı üzerinde konuşan AK Parti ve CHP Milletvekillerinin de alt komisyon önerisinde bulunması üzerine öneri oylamaya sunuldu ve oybirliğiyle kabul edildi. AK Partili Nimet Çubukçu başkanlığındaki alt komisyonda 3 AK Parti'li 2 CHP'li görev yapacak.

Devlet Bakanı Beşir Atalay, Kamu Görevlileri Etik Kurulu kurulmasını öngören tasarı hakkında Anayasa Komisyonu'na bilgi verdi. Tasarının yasalaşması halinde rüşvet alan, yolsuzluk yapan memur deşifre edilecek. Etik Kurul, mal bildirimlerini gerektiğinde inceleme yetkisine de sahip olacak.

Rüşvetçi bürokrat deşifre edilecek
Kamu Etik Kurulu kurulmasını öngören kanun tasarısının yasalaşması halinde rüşvet alan, yolsuzluk yapan memur deşifre edilecek. "Kamu Etik Kurulu" kurulmasına ilişkin kanun tasarısıyla kurulacak olan Kurul, biri başkan olmak üzere toplam 11 üyeden oluşacak. Üyeler, 4 yıllığına seçilirken, süresi dolan üyeler Bakanlar Kurulu'nca yeniden seçilebilecek. Kamu kurum ve kuruluşlarında etik davranış ilkelerine aykırı uygulamalar bulunduğu iddiasıyla, en az genel müdür veya eşit seviyedeki kamu görevlileri hakkında kurula başvurulabilecek. Diğer kamu görevlilerinin, etik davranış ilkelerine aykırı uygulamaları bulunduğu iddiasıyla yapılacak başvurular, ilgili kurumların yetkili disiplin kurullarında, Kurul tarafından çıkarılan yönetmeliklerde belirlenen etik davranış ilkelerine aykırılık olup olmadığı yönünden değerlendirilecek. Kurul, eylemi gerçekleştiren kamu görevlisinin, etik davranış ilkelerine aykırı işlem veya eylemi olduğunun tespit etmesi halinde bu durumu Kurul kararı ile Resmi Gazete aracılığıyla kamuoyuna açıklanacak.

Hediyelere sınırlama getiriliyor
Etik Kurulu, rüşvet ve yolsuzluklarla mücadele etmek amacıyla mal bildirimlerini gerektiğinde inceleme yetkisine sahip olacak. Mal bildirimlerindeki bilgilerin doğruluğunun kontrolü amacıyla ilgili kişi ve kuruluşlar (bankalar ve özel finans kurumları dahil) talep edilen bilgileri en geç otuz gün içinde kurula vermekle yükümlü olacak. Kamu Görevlileri Etik Kurulu, hediye alma yasağının kapsamını belirlemeye ve en az genel müdür veya eşiti seviyedeki üst düzey kamu görevlilerince alınan hediyelerin listesini gerektiğinde her takvim yılı sonunda bu görevlilerden isteyebilecek.

Yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber