Katliam hazırlığı haziranda başlamış

Terör örgütünün Dağlıca'daki hain saldırı için hazırlıklarına 20 Haziran'dan itibaren başladığı öğrenildi. PKK'nın önce mayın temizleme ekibine saldırdığı, hedefin ise yardıma giden iki tim aracı olduğu belirlendi. Yola döşenen 6 adet el yapımı mayının patlatılmasıyla iki kobra destek aracı tuzağın hedefi oldu.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 08 Eylül 2015 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Katliam hazırlığı haziranda başlamış

Bölücü örgütün hain saldırısının ayrıntıları netleşmeye başladı. Terör örgütünün saldırı hazırlığına aylar öncesinden başladığı ortaya çıktı.

Yeşiltaş-Dağlıca hattının askeri güvenlik bölgesi ilan edilmesi ile birlikte bölgede yaşayan sivilleri ve askeri personeli hedef alan mayın tuzaklarını temizlemek üzere bölgede bir özel tim 2 önce çalışmaya başladı. Son bir hafta içinde Gürkavak-Yeşiltaş-Dağlıca hattında tahribat gücü oldukça yüksek mayın tuzakları imha edildi. Ancak dün sabah saatlerinden itibaren Yeşiltaş askeri üssünden hareket eden mayın temizleme ekibi terör örgütünün hedefi oldu. Bir askerin ağır yaralandığına dair telsizden gelen bilgi üzerine özel tim grubunun konuşlandırıldığı Dağlıca Askeri Üssü'nden destek istendi.

DAĞLICA'DAN 2 TİM YOLA ÇIKTI

Bölgedeki yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, mayın temizleme ekibine yönelik saldırı üzerine Dağlıca Tabur Komutanı Yarbay İlker Çelikcan'ın da içinde yer aldığı 2 adet kobra tipi zırhlı araç yardım için yola çıktı. Yola döşenen 6 mayın patlatıldı. Öndeki araç doğrudan hedef olurken, ikinci araç patlamanın şiddetiyle Avaşin deresine yuvarlandı.

ACELE EDİLDİ

Bölgedeki kaynaklar, mayın temizleme ekibinin Dağlıca ile Yeşiltaş köyleri arasındaki tüm mayınları geçtiğimiz bir hafta içinde temizlendiğini bu nedenle bu yol güzergahının kullanıldığına dikkat çekti. Dağlıca'dan hareket eden 2 tim aracının yaralı askeri çatışma alanından bir an önce çıkarmak için hızlı hareket ettiği belirtildi. İki aracın kendi hareket alanlarının mayından temizlenmiş bir bölge olduğundan hareketle Gürkavak-Yeşiltaş hattına geçmek istedikleri öğrenildi.

ÇATIŞMA BAŞLADI

İki tim aracının patlama sonucunda Avaşin deresine yuvarlanması üzerine Yeşiltaş ve Dağlıca askeri üslerinden gelen 2 timin çatışmalara dahil olduğu ve bölgedeki hava koşulları nedeniyle patlamanın olduğu bölgeye intikal etmekte zorlandıkları belirtildi.

BAZ İSTASYONLARI İMHA EDİLDİ

Bölgede başlatılan mayın temizleme operasyonları nedeniyle sivil halkı güvenlik güçlerine bilgi vermekle suçlayan örgüt, Gürkavak, Yeşiltaş, Sat ve Dağlıca bölgelerindeki GSM operatörlerinin baz istasyonlarını imha etti. Askeri yetkililerin, telsizlerin dinlenebileceği endişesi ile bazı önemli konularda GSM hatlarını kullandıkları da öğrenildi.

KONUŞMALARI TAKİBE ALDILAR

Baz istasyonların tahrip edilmesiyle birlikte askeri yetkililerin telsizleri kullanmaya başladığı ancak PKK'nın Veregoz köyüne kurduğu bir sistemle telsizlerini dinlediği belirtildi. PKK'nın bu dinlemeler sayesinde askerin hareketliliğini takip ettiği ve araçlardan birinde tabur komutanın olduğunu bilerek hareket ettiği kaydedildi.

Bölgeye yığınak yaptı

Bölgedeki yerel kaynaklar, PKK militanlarının uzun süreden bu yana Yeşiltaş, Vergoze ve Gürkavak köylerinin kırsal alanlarından Yüksekova, Hakkari, Şemdinli bölgelerindeki şehir yapılanmalarını yönettiklerini ifade ediyor. Kaynaklar, seçimlerinin hemen ardından 20 Haziran itibari ile bölgedeki bir çok alan ve yol güzergahına mayın yerleştirildiğine dikkati çekiyor. Mayınlı saldırının gerçekleştiği bölge PKK'nın Şiladize, Çemço, Zap, Avaşin kamplarından Türkiye'ye geçiş yapmak isteyen grupların aktif olarak kullandığı bir bölge olarak biliniyor. Son hava operasyonları sonrasında bu kamplardaki 410 PKK'lı geçiş hattına konuşlandı.

Puslu havayı seçtiler

Patlamanın ve çatışmanın yaşandığı saatlerde bölgede yoğun bir sis olduğu ve ayrıca çok şiddetli yağmur nedeniyle Yüksekova ve Van'dan yollanması planlanan savaş tipi helikopterler bölgeye intikal ettirilemedi. Ancak yerel kaynaklar, terör örgütünün bugüne kadar bölgede gerçekleştirdiği tüm eylemlerde hava koşullarının sisli ve puslu olduğu süreçlerde olduğuna dikkati çekiyorlar. Örgütün mayınları olası kara harekatına karşı döşediği, bir anlamda "sınır ötesi" operasyonları hedef aldığı belirtiliyor. Yüksekova ve Van'dan gönderilen savaş helikopterleri ise sis ve yağmur deneniyle bölgeye inemedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber