Sezer'e açılan ?inanç davası' AİHM'e gidiyor

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 03 Ekim 2006 08:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, Meclis yasama yılı açış töreninde yaptığı konuşma büyük ses getirdi

Sezer'in özellikle ?Bireyin inanç ve ibadet yaşamına kamu düzenini korumak amacıyla sınırlamalar konulabileceği? sözleri tartışma yarattı. Sezer ?sınırlama? sözünü ilk kez söylemiyordu. Bundan tam 6 ay önce, benzer bir konuşmayı Harp Akadameleri'nde verdiği konferansta yapmıştı. Sezer burada, ?Dinin, bireyin manevi yaşamını aşarak, toplumsal yaşamı etkilemesine izin verilemez; bireyin inanç ve ibadet yaşamına, kamu düzenini, güvenini ve çıkarlarını korumak amacıyla sınırlamalar konulabilir, dinin kötüye kullanılması ve sömürülmesi yasaklanabilir? demişti. Sezer'e ilk ve tek hukuki tepkiyi de bir meslektaşı gösterdi ve 10 bin YTL'lik tazminat davası açtı. Samsun eski Belediye Başkanlarından, avukat Kemal Vehbi Gül, Sezer aleyhine açtığı dava dilekçesinde ?Din, vicdan ve ibadet hürriyetime ve kişilik haklarıma alenen saldırarak ağır şekilde korkuya düşmeme, üzüntüye gark olmama ve Devlet'e olan güvenimin sarsılmasına yol açmıştır? dedi. Ancak, Samsun Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açtığı davayı ilk celsede kaybetti. Mahkeme davanın reddine karar verdi. Ancak Gül, davayla ilgili temyiz başvurusunda bulunmaya hazırlanıyor. Yargıtay'ın da davayı reddetmesi halinde, AİHM'ye gideceğini anlatan Gül, Samsun Belediye Başkanı olduğu dönemde, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'e ?hakaret ettiği? gerekçesiyle de yargılanıp beraat etmişti.

YARGIDAN SEZER'E 2 DESTEK

Laiklik yüzlerce kez tanımlandı

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç ise ?Anayasa Mahkemesi kararlarında laikliğin yüzlerce tanımı yapılmıştır. Herkes işine gelen tanımı alıp kullanmak istemektedir. Sorun buradan çıkıyor. 301. madde örneğinde olduğu gibi sorun uygulamadadır? dedi.

Adalet Bakanı HSYK'dan çıksın

HSYK Başkanvekili Celal Altunkaynak, ?Adalet Bakanı ve müsteşar sadece Yargıtay ve Danıştay üyelerinin seçiminde Kurul toplantısına katılıyor. Hatta kamuoyunun yakından ilgilendiği karara bile bakan katılmadı. Bütün siyasi partiler bakan ve müsteşarın kurulda bulunmasından rahatsız? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber