CHP tarihinin en sönük kurultayı

Kılıçdaroğlu, CHP tarihinin en sönük kurultayı dolayısıyla her kesimden ağır eleştiri alıyor. Vizyonsuz kurultayda 248 oyun geçersiz sayılması ise Kılıçdaroğlu'na 'çizik' olarak değerlendiriliyor.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 18 Ocak 2016 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
CHP tarihinin en sönük kurultayı

Star - Ankara

Yeni CHP iddiasıyla 5.5 yıldır partiyi yöneten Kemal Kılıçdaroğlu önceki günkü kurultayda, delege baskısıyla rakip çıkmasına fırsat tanımadan yeniden başkanlık koltuğuna oturdu. Slogandan başka bir yenilik olmayan kurultayda yeni bir vizyon koyamayan Kılıçdaroğlu, "yeni CHP"ye uygun siyaset tarzını sürdüreceğini de önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret ederek gösterdi. CHP 35. Olağan Kurultayında 4. kez genel başkan seçilen Kılıçdaroğlu ilk golü delegeden yedi. Bin 275 delegesi bulunan CHP'de 37 delege sandığa gitmezken, 248 delegenin oyu geçersiz sayıldı. Kılıçdaroğlu, tek adam olarak girdiği seçimde ancak 990'ının oyuyla seçilebildi.

Parti kaynakları 248 geçersiz oydan bir kısmının yanlış oy kullanmadan kaynaklandığını savunsa da 'bu oyların Kılıçdaroğlu'na tepki oyları olduğu ve 'çizik oy' niteliğini taşıdığı ifade ediliyor.

İRADEYE İPOTEK

Muhalif adaylardan Yalova Milletvekili Muharrem İnce ve eski milletvekili Umut Oran aday olmazken, İzmir Milletvekili Mustafa Balbay yeterli delege sayısına ulaşamadığı için aday olamadı.

Kurultayın dünkü bölümünde ise Kılıçdaroğlu, Parti Meclisi seçimlerinde çarşaf listeyle delegenin özgür iradesini hayata geçirdiğini iddia etse de, çıkardığı anahtar listeyle yine delegenin iradesine ipotek koydu. CHP lideri, 104 ve 52 kişiden oluşan anahtar listesini onaya sundu. Sık sık yapılan 'korsan listeler dolaşıyor, genel başkanın listesi değildir' uyarıları, delegelerin tepkisini çekti, divan başkanlığı yuhalandı.

BEKAROĞLU ÇİZİLDİ

Kılıçdaroğlu, MYK'da 4 ismin üzerini çizdi, 8 genel başkan yardımcısı ise listede yer aldı. En büyük sürprizi ise 2014'te partiye davet ettiği Mehmet Bekaroğlu ile yaptı. Kılıçdaroğlu, Bekaroğlu ile birlikte Seyhan Erdoğdu, Nihat Matkap ve Faik Öztrak'ı MYK'ya almadı. MYK'da beklenen değişikliği yapmayan Kılıçdaroğlu asıl değişikliği PM'de yaptı. 60 kişilik PM'den sadece 17 isme yeni listede yer verdi.

Vizyonsuz ve sönük kurultay

Kurultaydaki konuşmasında yeni bir vizyon koyamayan ve Meclis'teki grup konuşmalarını tekrarlayan Kılıçdaroğlu delege ve partililerde heyecan yaratamadı. Kurultayı izleyenler CHP'nin bugüne kadar en sönük ve heyecansız kurultayı olduğu yorumunu yaparken, Muharrem İnce de sönük ve Türkiye'ye umut olmayan bir kurultay olduğunu belirterek, 1983 yılından beri kurultay delegesi olarak kurultaylarda bulunduğu ve bugüne kadar böyle bir kurultay görmediği eleştirisini yaptı. "Demokrasicilik oyununun bir parçası olmamak için" aday olmadığını açıklayan İnce, Kılıçdaoğlu'nun Parti Meclisi'ne alma teklifini de "Buradan bir başarı çıkmıyor" diyerek reddetti. İnce, "Seçim kazanmak için değil kurultay kazanmak için dizayn edilmiş bir ortamda al senin olsun dedim. Ne olacak kazansan ne olacak ben bugün yeni bir söz duymadım" dedi.

Milli duruşa hep karşı çıktı

CHP'nin kurultayından çıkan sonuç Kılıçdaroğlu'nun bundan sonra da 'yeni CHP iddiasını sürdüreceği ve eski söylemleriyle yola devam edeceği şeklinde. Her fırsatta hükümeti eleştirme gerekçesiyle milli duruşa karşı çıkan Kılıçdaroğlu, hendekleri kazanlara 'arkadaşlar' derken, ihanet bildirisine imza atan akademisyenlere de destek çıktı. Düşürülen Rus uçağıyla ilgili 'her iki ülkenin özeleştiri yapmasını' isteyen Kılıçdaroğlu, sarin gazı iddialarıyla Türkiye'yi zor durumda bırakan Eren Erdem'e de sahip çıktı ve milletvekillerini Esad'a göndererek, Baas rejiminden yana tavır koydu.

Anayasaya hayır gibi evet

Her fırsatta yeni anayasaya duyulan ihtiyacı vurgulayarak anayasa çalışmalarına destek vereceğini açıklayan Kılıçdaroğlu, daha komisyon kurulmadan anayasanın ilk 4 maddesi başta olmak üzere kırmızı çizgiler çekerek, anayasayı baştan kadük hale getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber