3 padişah, 59 başbakan gören liman inşaatı 124 yıl sonra tamamlanıyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 27 Ekim 2006 13:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1882 yılında yapımına başlanan, bugüne kadar 3 Osmanlı padişahı, 59 hükümet gören İnebolu Limanı nihayet tamamlanıyor.

İkinci Abdülhamid döneminde temeli atılan; ancak 124 yıldır tamamlanamayan İnebolu Limanı'ndaki çalışmalarda sona yaklaşıldı. Limanın 2006 yılı sonunda hizmete açılması bekleniyor.

İnebolu Belediye Başkanı İdris Güleç, yapımı yılan hikâyesine dönen liman yapımının yıl sonunda tamamlanacağı müjdesini verdi. Limanın yapımını başlatan dönemin Kastamonu Valisi Sırrı Paşa'nın görevden ayrılırken halefi Abdurrahman Paşa'ya, "Size yetim bir evlat bırakıyorum. En büyük ricam ikmaline inayetinizdir." dediği limanın bitirilmesi yönündeki vasiyeti de 124 yıl sonra yerine gelmiş olacak.

Limanın temelinin atılması 2. Abdülhamid dönemine rastlıyor. Kastamonu Valisi Sırrı Paşa, 1882 yılında Karadeniz'in önemli ticaret merkezlerinden biri olan İnebolu'ya liman yapılması için Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamid'den talepte bulunuyor. Sultan 2. Abdülhamid de Sırrı Paşa'nın bu isteğini olumlu karşılayarak ödenek gönderiyor ve yapım çalışmaları aynı yıl başlatılıyor. Ancak aradan geçen yıllara rağmen liman bitirilemiyor.

Atatürk'ün, "Gözüm Sakarya'da, kulağım İnebolu'da." diyerek önemine dikkat çektiği liman Süleyman Demirel, Bülent Ecevit, Turgut Özal, Mesut Yılmaz, Necmettin Erbakan ve Tansu Çiller gibi liderlerin döneminde de bitirilemedi. 2004 yılında ilçesindeki bir balıkçı barınağının açılışı için gelen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın dikkatini çekti. Yıldırım, 2006 yılında bitirecekleri sözünü vermişti. İnebolu Belediye Başkanı Güleç, "Bu yıl sonuna liman bitecek. Bizim de yüzümüz gülecek. 124 yıl sonra yetim evlat vasiyeti yerine gelecek." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber