'Masada angajman var'

Ankara'daki kanlı terör saldırısının ardından güvenlik tedbirlerinde değişikliğe gidilme kararı alınırken, Suriye'ye yönelik angajman kuralları da genişletilecek.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 22 Şubat 2016 07:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Masada angajman var'

Hakkı Kurban

Bakanlar Kurulu, bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Beştepe'de toplanacak. Toplantının en önemli gündem maddesini, ulusal güvenliği tehdit eden PKK, PYD, DAEŞ terör örgütlerine karşı uygulamaya girecek yeni önlemler oluşturacak. Ankara saldırısını gerçekleştiren PYD'nin silahlı kolu YPG'nin, Suriye sınırı hattındaki tehdit ve "defacto" yapılanması da masada. Bu kapsamda, "Suriye Kara Sınırı Angajman Kuralları" yeniden değerlendirilecek. Angajman kurallarının, ulusal güvenliğe yönelik tehditlere karşı "meşru müdafa" kapsamında düzenlenmesi planlanıyor.

TERÖRE EK TEDBİRLER

Beştepe'deki zirvede, 17 Şubat'ta Ankara'da gerçekleştirilen hain terör saldırısı, olayın yansımaları ve metropollerde alınacak yeni tedbirler de ele alınacak. Silopi ve Cizre'nin ardından Sur'da son aşamasına gelen, İdil ve Nusaybin'de operasyonlar değerlendirilecek.

Yeni kabine ilk kez Beştepe'de

Erdoğan, daha önce dört kez "Cumhurbaşkanı" olarak Bakanlar Kurulu'na başkanlık etmişti. 64'üncü Hükümet ile ise ilk kez toplantı yapacak. Başbakan Davutoğlu da, Hollanda dönüşü yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanımıza, Bakanlar Kurulu'nun iki ayda bir Beştepe'de toplanmasını önerdik. Bundan sonra iki ayda bir bu toplantı Beştepe'de yapılacak. Yani bir ay MGK, bir ay da Bakanlar Kurulu. Böylece Cumhurbaşkanımızın tecrübelerinden, kanaatlerinden istifade edeceğiz" demişti.

Akar ve Fidan da katılacak

Alınacak güvenlik tedbirleri ve angajman politikalarına hakimiyetleri dolayısıyla, Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar başta olmak üzere bazı komutanlar ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın da Beştepe Külliyesi'ne gelerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakanlar Kurulu'na bilgi vermeleri bekleniyor. Toplantıdan, alınacak kararlara ilişkin hem topluma hem de uluslararası camiaya dönük mesajların verilmesi öngörülüyor.

GÖÇ RİSKİNE ÖNLEM

Suriye bağlamında "sığınmacı" akınının masaya yatırılması bekleniyor. Özellikle Rusya ve Esad rejiminin, terör örgütleriyle işbirliğine giderek gerçekleştirdikleri saldırılar, yeni göç dalgasını beraberinde getirmişti. Halep ve çevresinde yoğunlaşan saldırılardan on binlerce kişi etkilenmişti.

GÜVENLİ BÖLGE GİRİŞİMLERİ

Ankara, sığınmacıları, sınırın Suriye tarafında oluşturulacak "güvenli ve uçuşa yasak bölge"de ağırlamak istiyor. Bu konuda yürütülen diplomatik çabalar, değerlendirilecek. Özellikle Almanya'nın ve NATO'nun devreye girdiği son çalışmalar ve insan kaçakçılığı boyutu detaylar arasında yer alacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber