Bankalar Birliği'nin başına 'Mister' gelmesin

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 08 Kasım 2006 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleri ile sohbet toplantısında çarpıcı açıklamalar yaptı. Piyasalardaki dalgalanmanın ardından bankaların durumunu, banka satışlarını, aracılık maliyetlerini, kredi kartı uygulamalarını değerlendiren Bilgin, sert mesajlar verdi. Yabancı banka satışları konusunda, 'Yabancılar 20 milyar dolar ödeyerek Türkiye'deki 100 milyar dolarlık mevduatı kontrol etme yetkisi elde ettiler' diyen Bilgin, 'Türkiye Bankalar Birliği Başkanı'nın bir 'Mister' olmasını istemiyorum' dedi. BDDK Başkanı Bilgin'in verdiği mesajlar şöyle:

DALGALANMA İYİ OLDU

Piyasalarda yaşanan dalgalanmanın, bireysel kredi taleplerini olumsuz etkilediğini ifade eden Bilgin, dalgalanmanın ardından tüketici kredilerindeki artışın sıfır noktasına geldiğini vurguladı. Bilgin 'Bazı büyük bankalar rekabet için mevduat maliyetinin altında kredi kullandırıyordu. Piyasalarda yazın yaşanan dalgalanma bu uygulamanın önüne geçti' dedi.

BANKALARI UYARIYORUZ

'BDDK bünyesinde, senaryo analizleri yapan bir birimimiz var. Bu birim sürekli iyi, orta ve kötü senaryolar üzerinde çalışıyor. Kötü senaryolar konusunda bankaları uyarıyoruz. Her zaman ihtiyatli davranıyoruz. Burada önemli olan fren mesafesini korumaktır.'

KART SİSTEMİ TERBİYE OLDU

Kredi kartları yasasının yürürlüğe girmesinin ardından bankaların sokakta kart satışına son verdiğini belirten Bilgin, yasayla birlikte kart sisteminin 'terbiye' edildiğini söyledi. Bilgin, bir banka patronunun bu yasadan sonra, sokakta kredi kartı dağıtma işini Rusya'ya kaydırdıklarını söylediğini hatırlattı.

KOMİSYONDA ÖLÇÜ KAÇTI

BDDK Başkanı Bilgin, 'Bazı bankalar ölçüsüzce, aracılık maliyetlerini yukarı çekiyor. Bir banka, bir işlem için 20 YTL alıyorsa, komşusu olan bir başka banka aynı işlem için 50 YTL ücret alıyor. Belki Rekabet Kurulu devreye girebilir' dedi. Bilgin, Banka İşlemleri Vergisinin de aşağıya çekilmesi gerektiğini dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber