İştahın komuta merkezi bulundu

ABD'li araştırmacılar, beyinde iştahı kontrol eden proteini keşfetti. Doyma ya da doymama hissinden sorumlu tutulan bu enzim ile ilgili çalışmalar aşırı kilo ve obezite tedavisinde çığır açacak.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Mart 2016 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İştahın komuta merkezi bulundu

ABD'nin Johns Hopkins Üniversitesi, iştahın kontrol mekanizmasını ortaya çıkardı. Bilim adamları, doyma ya da doymama hissinden, beyindeki bir proteinin sorumlu olduğunu tahmin ediyor. Söz konusu enzimin adı 'ogt'. Araştırmacılar, aslında 'ogt'nin hafızadaki rolünü inceliyordu, ancak tesadüfen aşırı yeme ile bağlantılı olduğu fark edildi. Keşif, dünya genelinde giderek yayılan obezitenin tedavi edilmesine imkan sağlayabilir.

BİR MİLYARIN UMUDU

Johns Hopkins ekibi, farelerin beyinlerinde salgılanan bir enzimi devre dışı bırakıldı. Doyma hissi kaybolan farelerin vücut ağırlığının, üç haftada üç katına çıktığı görüldü.

İnsanlarda da bulunan enzimin, kişiye doyma komutu verdiği belirtiliyor.Uzmanlar, bu gelişme ile iştahı kontrol eden ilaçların üretilebileceğini sanıyor. Dünyada 1 milyardan fazla sayıda yetişkin ya fazla kilolu veya obez. Son yıllarda çocuklarda ve yetişkinlerde obezitenin önlenmesi ve tedavisi için iştah kontrolü, önemle üzerinde durulan konu. İştah hormonlarındaki dengenin bozulması sonucu iştah artışı ve yanlış yiyecek seçimleri sonucu kendini doymuş ve tatmin olmuş hissetmemek muhtemelen kilo almanın en büyük nedeni. Ayrıca artmış iştah sonucu sık sık atıştırma yapmak da kilo aldırıyor. Bilim adamları iştahı baskılayabilirse, obez kişiyi yüzde 25 daha az yiyerek zayıflatabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber