Sakallı memuru kovmayana ceza

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 14 Kasım 2006 06:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YARGITAY, sakallı memur hakkında 'memuriyetten çıkarma' talebinde bulunmayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin üç yöneticisi hakkında verilen 'beraat' kararını bozdu. Sakallı memurlara hoşgörü gösteren sanık yöneticiler, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasını öngören, 'görevde yetkiyi kötüye kullanmak' suçundan yeniden yargılanacak.

Yargıtay'ın benzer davalara emsal teşkil edecek kararı, İstanbul Valiliği'nin suç duyurusu üzerine alındı. Büyükşehir Belediyesi'nde sakallı memurlar bulunduğunu belirleyen Valilik, yaptığı inceleme neticesinde Acil Yardım ve Cankurtarma Müdürü S.D., Mezarlıklar Müdürlüğü'nde görevli İ.C. ve Hal Müdürlüğü'nde görevli İ.G. adlı memurların, 1994'ten bu yana sakallı olduklarını tespit etti.

SİYASİ AMAÇLI SAKAL

Valilik, memurların amiri konumundaki Büyükşehir Belediyesi daire başkanları S.A.O., H.F. ve A.Z.Ş. hakkında soruşturma başlattı. Yıllardır sakalla işe gelen ve sicil dosyalarında sakallı fotoğrafları bulunan memurlar hakkında 1994-2001 tarihlerinde herhangi bir disiplin cezası verilmediği, 2001'den sonra 'uyarı' ve 'kınama' cezaları ile yetinildiği belirlendi. Memurların dosyasını inceleyen Valilik, siyasi amaçla sakal bıraktıklarına ilişkin ifadeleri tespit etti.

Büyükşehir Belediyesi daire başkanları S.A.O., H.F. ve A.Z.Ş. hakkında 'lüzumu muhakeme' kararı verilerek 'görevde yetkiyi kötüye kullanmak' suçundan dava açıldı. İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapılan yargılamada üç sanık hakkında beraat kararı verildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, kararı temyiz etti.

Yargıtay Başsavcılığı, Devlet Memurları Kanunu ve Kılık Kıyafet Yönetmeliği'ne göre memurların sakal bırakamayacaklarına dikkat çekti. Başsavcılığın tebliğnamesinde, dini ve siyasi görüşle sakal bırakan memurların 'memuriyetten çıkarma' ile cezalandırılmaları gerektiği ileri sürülerek, memurlar hakkında bu talepte bulunmayan yönetici sanıklar hakkındaki beraat kararının bozulması istendi. Yargıtay 4. Ceza Dairesi, beraat kararını tebliğnamedeki görüş doğrultusunda bozdu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber