Merkez Bankasının en genç 2. başkanı oldu

Uzun bekleyişten sonra Merkez Bankası'nın başına kimin geleceği belli oldu. Göreve TCMB'nin genç Başkan Yardımcısı Murat Çetinkaya atanırken, Başçı OECD'ye büyükelçi olacak

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 12 Nisan 2016 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Merkez Bankasının en genç 2. başkanı oldu

Mithat Yurdakul

Özellikle faiz konusunda hükümetle sık sık ters düşen Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın görev süresi uzatılmadı. Dün Bakanlar Kurulu'nda alınan kararla Başçı, yerini genç yardımcısı Murat Çetinkaya'ya bıraktı. Başçı, kararla ilgili olarak, "Merkez Bankası'na güvenmeye devam edin" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun talimatıyla Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Murat Çetinkaya'nın yeni TCMB Başkanı olmasını öngören kararname, dün Bakanlar Kurulu'nda imzalandı. Şanlıurfa'daki Bakanlar Kurulu sonrası açıklama yapan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, "Bakanlar Kurulu'nda imzaladığımız bir başka atama ise Merkez Bankası Başkanı ile ilgili atamadır. Murat Çetinkaya'ya yeni görevinde başarılar diliyoruz. Başarılı bir dönem geçireceğini ümit ediyoruz" ifadesini kullandı.

Çetinkaya'nın kararnamesi imzalanmadan önce bir açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de, Şanlıurfa'da yaptığı açıklamada "Bizim için önemli olan liyakat ve tecrübedir. Dolayısıyla kurum içerisinden olacak" diyerek Çetinkaya'nın isminin öne çıkmasına neden olmuştu.

En genç 2. başkan

Mevcut Başkan Başçı'nın görev süresi resmi olarak 19 Nisan'da sona erecek. Nisan'daki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı ise 20 Nisan'da yapılacak. Bir sonraki PPK'da yeni başkan Çetinkaya görev yapmış olacak.

Bununla birlikte Merkez Bankası Başkanlığı'nı Başçı'dan devralacak olan Çetinkaya, Merkez Bankası'nın en genç 2. başkanı olacak. Çetinkaya, PPK'nın da en genç üyesi.

Bankacılığa Albaraka Türk'te başladı

1976'da doğan Murat Çetinkaya, Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü, çift anadal programı kapsamında aynı üniversitenin Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü'nden mezun oldu. Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde yüksek lisansını tamamlayan Çetinkaya, halen aynı üniversitede uluslararası finans/ekonomi-politika alanında doktora tez çalışmasını sürdürüyor. Bankacılığa Albaraka Türk Katılım Bankası'nda başlayan Çetinkaya, uluslararası bankacılık ve hazine alanlarında çeşitli görevlerde bulundu. 2003'ten itibaren kariyerine Türkiye Halk Bankası'nda devam eden Çetinkaya, Uluslararası Bankacılık ve Yapılandırılmış Finansman Daire Başkanı, sonrasında uluslararası bankacılık ve yatırımcı ilişkilerinden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı.

Çetinkaya 2008'den Başkan Yardımcılığı'na atandığı tarihe kadar, Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş.'de Hazine, Uluslararası Bankacılık ve Yatırım Bankacılığı'ndan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Çetinkaya, 29 Haziran 2012'den bu yana TCMB Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyordu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber