8 bin 500 yıllık sehir kentsel dönüsümle marka olacak

Tarihi çok uzun yıllara dayanan ve deprem riski de taşıyan Hatay, kentsel dönüşüme odaklandı... Belediye Başkanı Lütfü Savaş, "Şehrin kimliğini koruyarak kentsel dönüşümle marka şehir yaratmayı hedefliyoruz" dedi.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 27 Mayıs 2016 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
8 bin 500 yıllık sehir kentsel dönüsümle marka olacak

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Tarihi 8 bin 500 yıl öncesine dayanan Hatay'da, kentsel dönüşüm çalışmaları hızlandı. Hatay'da düzenlenen 'Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi'nde kentte yapılması planlanan dönüşümün nasıl olması gerektiği tartışıldı. Hatay'ın deprem bölgesinde olması sebebiyle mevcut yapı stokunun yenilenmesi gerektiğini söyleyen yerel yetkililer, yapı stoğunun neredeyse yüzde 80'inin riskli olduğunu belirtti. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, "Hatay'ın her noktasına kentsel dönüşüm çalışmalarını taşımayı planlıyoruz. Ancak bunu yaparken muhtardan belediye başkanına kadar bu işin nasıl yapılması gerektiğini anlatmak istedik. Kentsel dönüşümün şehre katkısı ne olacak bunu anlamak ve anlatmak için bu zirveyi düzenledik" ifadelerini kullandı.

KİMLİĞİ KORUNMALI

Hatay'ın kimliği olan bir şehir olduğuna vurgu yapan Savaş, "Marka şehir olabilmek için o şehrin kimliği olması gerekiyor. Biz bunu sağlayabiliriz" dedi. Kentsel dönüşümle kente bir dinamizm geleceğine dikkat çeken Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çiftçi de, "Kentsel dönüşüm ekonomiye de büyük hareketlilik getiriyor" diye konuştu.

New York caddeleri gibi

Savaş, "Kentsel dönüşüm yapılırken, sosyal alanlar, parklar ve geniş yollar yapılmalıdır" dedi. Geçtiğimiz günlerde ABD'de düzenlenen Türk yürüyüşüne belediye olarak katıldıklarını anlatan Savaş "Tarihi binaları dimdik ayakta duruyor. Caddeleri düzen içinde. Kentsel dönüşümde bunlara dikkat edilmeli" dedi.

ABD ile dünyaya barış çağrısı yapacak

Suriye'ye komşu 6 ilçesi bulunan Hatay'ın en büyük sorunları arasında Suriye'deki savaşın yer aldığını ifade eden Lütfü Savaş, "Şu anda Hatay'da 500 bin Suriyeli var. Kira oranları hızla arttı. Savaş öncesinde Suriye'ye yıllık 250 milyon dolar ihracat yapıyorduk, şu anda sıfır" dedi. Başkan Savaş, bölgedeki savaşın son bulması için Hatay'ın kurtuluş tarihi olan 23 Temmuz'da Amerika'nın Brooklyn Belediyesi'nin başkanıyla bir basın toplantısı düzenleyip dünyaya barış çağrısında bulunacaklarını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber