Adresiniz değişebilir

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 03 Aralık 2006 11:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Numarataj Bilgi Sistemi'ne dayanan değişiklik uyarınca bütün mahalle, cadde, sokak ve bina numaraları güncelleniyor. Çalışmalar Türkiye genelinde 2007 yılı Haziran ayı sonunda bitecek. Özellikle fatura düzenlenmesi ve nüfus sayımı gibi konularda kolaylık sağlaması hedeflenen sisteme geçiş süreci sancılı olacağa benziyor. Çünkü adres değişikliğinden habersiz vatandaşlar şimdiden sorunlarla karşılaşmaya başladı.

Ulusal nüfus veritabanı oluşturmak amacıyla Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin geliştirdiği sistem, 'fıkralık' karmaşalara yol açtı. Bu karışıklıkların bir örneği geçen hafta Vatan gazetesi yazarı Yavuz Semerci'nin başına geldi. Gece 00:00'a kapıyı çalan pizzacı Semerci'ye pizza getirdiğini söyledi. 'Pizza istedin, istemedin' anlaşmazlığı Semerci'nin kapı numarasının değiştiğini anlamasıyla sona erdi.

Muhtara sorun

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre adres değişikliklerini bildirmekle yükümlü olan kişiler mahalle muhtarları. Ancak değişikliklerin hızı kimi zaman muhtarları da aşıyor. Fatih Davutpaşa Mahallesi Muhtarı Alaaddin Aktaş'a olduğu gibi: "Adresler taşeron firma tarafından değiştirildikten sonra yeni taşınan bir vatandaş kontratını yeni adrese göre yapmış. Bana gelip ikametgâh istedi. Eski sisteme göre vermek istedim, kabul etmedi. Mecburen yeni adrese

ikametgâh verdim. Ama doğalgaz eski adrese bağlı olduğu için bu sefer doğalgaz bağlatamadı."

Konaklar Mahallesi Beşiktaş'ta adres değişikliklerinin ilk yapıldığı mahallelerden biri.

Telefon faturam nerede?

Muhtar Mehmet Akyüz en çok fatura şikâyeti aldığını anlatıyor: "İki aydır telefon faturası gelmeyen vatandaşlarımız var. Özellikle cep telefonu faturaları yanlış adrese teslim ediliyor. Telekom da eski adreslere fatura yolluyor. Telekom'u arıyoruz bize bir duyuru gelmedi diyorlar. İGDAŞ ve BEDAŞ'ta da durum farklı değil. Mahalleli gelip kapı numaramız değişmiş haberimiz yok diyor. Elimizde kesin bir bilgi olmadığı için değişiklikleri vatandaşa duyuramıyoruz."

Sistemin faydası

Başlangıç aşamasında karmaşa yaratan sistemle, Türkiye'nin nüfus artışı ve hareketliliği sürekli güncellenerek takip edilebilecek. Tüm adresler değiştirildikten sonra elde edilen kayıtlar Türkiye İstatistik Kurumu'nun hazırladığı Ulusal Adres Veri Tabanı'na aktarılacak. Bundan böyle nüfus sayımı için sokağa çıkma yasağı tarih olacak.

Türkiye'nin 81 ilini kapsayan adres değişikliği çalışmaları İstanbul'da şu anda Beşiktaş, Fatih, Beyoğlu, Beykoz, Tuzla, Pendik ve Eyüp ilçelerinde devam ediyor. Bayrampaşa, Sarıyer, Şile İlçeleri için ihale yapılarak sözleşmeler yapıldı. İlk kademe belediyelerine ait numaralama işlemlerini tamamlayan Ankara Büyükşehir Belediyesi de çalışmalarını 31 Aralık günü bitirmeyi hedefliyor.

'Her numara değişmez'

Mahalli İdareler Genel Müdürü Ercan Topaca ülke genelindeki tüm numaraların değil 'sadece sisteme uygun olmayan numaralar'ın değiştirileceğini söyledi. Topaca'nın verdiği bilgiye göre adres ve numaralamaya ilişkin yönetmelikte sokağın hangi yöne numaralandırılacağına dair bir standart var. Bu standarda aykırı olan cadde ve sokaklar yeniden numaralandırılacak. Eğer sokakta tek bir apartmanın numarası standarda uymuyorsa düzeltme de sadece o bina için yapılacak. Topaca yeni düzenlemeler çerçevesinde oluşturulan numara ve adres kayıt sisteminin kontrol aşamasından sonra, ikametgâh çalışmasına devam edileceğini söyledi: "Daha sonra adresler ve TC kimlik numaraları eşleştirilecek. Oluşturulan yeni sistem muhtarlıklarda askıya çıkartılacak ve yanlışlıkların düzeltilmesine olanak tanınacak. Adres veri tabanı, yerleşime yeni açılan binalar ve binalardaki değişikliklere paralel olarak sürekli güncellenecek."

Veriler tek elde

Yeni sistemle, belediye gelirlerinin tahsili (emlak, çöp vergileri, yol katılım bedeli vb.) posta dağıtımı, haberleşme, sağlık, acil yardım, güvenlik, emniyet, seçim, nüfus sayımı, istatistik araştırma çalışmaları, itfaiye vb. hizmetlerin daha rahat bir şekilde yapılması amaçlanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber