İmam hatiplere yeni model

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 07 Ocak 2007 08:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Aydın, AKP'nin, çeşitli hamlelerle üniversiteye girme koşullarını iyileştirmeye çalıştığı imam hatip liseleri (İHL) için yeni modeller düşünülmesi gerektiğini söyledi. Gizli medreselerin ortaya çıkmasını engelleyen İHL'lerin din eğitimini devletin gözü önünde yaparak önemli bir görev üstlendiğini söyleyen Aydın, şu mesajları verdi:

GİZLİ MEDRESELER: İHL'ler olmasaydı ne olurdu? Gizli medreseler olurdu. Medreseler o dönemde kısmen vardı. Mesela ben 60 hanelik bir köyde iyi sayılabilecek bir ilk din eğitimimi aldım. Ben şanslıydım çünkü orada bu işi çok iyi yapacak bir insan vardı. Dünyayı o küçük köy içinde takip etmeye çalışan modern bir insandı.

MEDRESE SIKINTISI: Birçok ülkede medrese eğitimlerinin ne kadar sıkıntı doğurduklarını sonradan gördük. (Taliban'ı kastediyor) Siyasi olduğum için ismini vermeyeceğim. Bunlar üniversite gibi klasik Osmanlı, Selçuklu medreseleri değildi. Orada verilen dini bilgilerle bugüne gelemezdiniz.

DEVLETİN EĞİTİMİ: İmam hatipler açılmasaydı ilahiyat fakültesine taze kan gelemezdi. İlahiyat fakültesi ve imam hatipler olmasaydı bugünkü Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) çıkmazdı ortaya. Modern Diyanet olması için din bilgisi ile birlikte matematik, fiziğin öğretilmesi lazım. Bunun kıymetini sonradan anlıyorsunuz.

YENİ MODEL: İHL'ler için yeni modeller düşünülebilir. Düşünülmelidir de. Bir şey ille öyle başladı diye 30-40 sene sonra aynen devam edecek diye bir şey değil. İmam hatipler sadece bu alana personel yetiştirseydi sorun olmayacaktı. Ama o günlerde herhangi bir meslek okulundan mezun olan sınavı kazanırsa herhangi bir üniversiteye gidiyordu. Bu sadece İHL'ye özgü bir şey değil, bütün meslek liseleri için geçerliydi. Bugün de üniversiteye girme bakımından aynı kategoriye tabiler.

Yanlış tartışılıyor

İmam hatipler meselesine bir konunun ortaya çıkardığı sonuçlar açısından bakmıyoruz. Tartışmalar bu nedenle çıkıyor. Ciddi bir araştırma yapar, dersiniz ki, 'İHL'lerden mezun olan, imam hatip alanında çalışmayan ama devlet içinde çalışan şu kadar insandan şu kadar sorun çıktı'. Tartışabileceğimiz, konuşabileceğimiz bir sıkıntı bu, ama Türkiye'de bu böyle tartışılmıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber