Türkiye en cahil 9. ülke haberleri manipülasyondur

Dünya genelinde yapılan bir araştırmada, Türkiye en cahil 9. ülke oldu haberleri manipülasyondan ibaret

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 19 Aralık 2016 18:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye en cahil 9. ülke haberleri manipülasyondur

Bazı Basın Yayın organlarında İngiltere merkezli Ipsos Mori tarafından yapılan anketi 'cahillik endeksi' diye vermeleri medya manipülasyonudur. Manipülasyonu yapanlar arasında Hürriyet Gazetesi de bulunuyor.

İpsos Mori'nin kullandığı 'Cahillik Endeksi' diye çevrilen ifade de kastedilen cahillik, eğitimsizlik değil. İpsos Mori, Bahsi geçen konularla ilgili eksik bilgi ya da bilmeme durumu. Gerçek rakamlar, sonuçlarla, algıların örtüşmeme durumunu kast ediyor. Yani algıların tehlikesi üzerine bir anket çalışması yapmış. Online bir anket olduğundan, internetle etkileşimi az olan ülkelerde, sonuçlar daha kötü çıkmış.

Ankette, 40 ülkede, katılımcılara küresel sorunlar ve kendi ülkelerindeki insanların özelliklerini nasıl tanımladıkları sorulmuş,

Örneğin şöyle sorular var. Ülkenizdeki her 100 kişiden kaçının Müslüman olduğunu düşünüyorsunuz? Amerikan başkanlık seçimlerini sizce kim kazanacak? Hillary, Trump? Mesela Amerikalılar en çok seçim sonuçlarında yanılmış.

Araştırma yapılan 40 ülkenin 40'ında da çok fazla yanlış sonuçlar çıkmış. En çok yanlış çıkan konular, medyada en fazla yer alan konular olmuş.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber