Baskın seçimin beş gerekçesi var

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 21 Şubat 2007 09:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümetin, 4 Kasım 2007 olarak belirlenen genel seçim tarihini, temmuz ya da eylüle çekmek istemesinde, propaganda döneminin ramazan ayına denk gelmesinden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçileceği düşüncesine kadar çok sayıda görüş etkili oluyor.

Siyasi kulislerde "baskın seçim" gerekçeleri olarak şu olasılıklar dillendiriliyor:

1 - RAMAZAN DA PROPAGANDA OLMAZ: Olağan şartlarda seçim 4 Kasım 2007'de yapılacak. Ramazan ayı ise 13 Eylül'de başlıyor. Seçimin propaganda dönemi, ramazana ve 12 Ekim'de başlayacak bayrama denk geliyor. Bunun propaganda çalışmalarına ilgiyi azaltacağı, ramazandaki seçim kampanyasının tartışmalara yol açabileceği savunuluyor.

2 - ERDOĞAN KÖŞK'E ÇIKARSA: Bazı AKP'liler, Erdoğan'ın mayısta cumhurbaşkanı seçileceğini, bu nedenle hemen haziranda yapılacak bir genel kongre sonrasında AKP'nin yeni genel başkanının seçilebileceğini, cumhurbaşkanlığı ve yeni genel başkanın getirdiği havayla çok beklenmeden seçime gidilmesinin parti için avantaj yaratacağını savunuyor.

3 - BÜTÇEYE 75 GÜN GEREK: Mevzuata göre, 2008 bütçesinin en geç 15 Kasım'a kadar Plan ve Bütçe Komisyonu'na sunulması gerekiyor. Bütçe çalışmalarının yeni hükümet tarafından yapılması gerektiğini savunan AKP'liler, seçim 4 Kasım'da yapılırsa çalışmaların sıkışacağını ifade ediyor.

4 - İKİ MECLİS ÇAKIŞIR: TBMM çalışmaları, her yıl ekimin ilk günü başlıyor. Başta Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu olmak üzere bazı AKP'liler, bu durumda Meclis'in seçimle birlikte kapanıp seçilecek isimlerle yeniden açılması gerektiğini, bunun da çalışmaları olumsuz etkileyeceğini savunuyor.

5 - YILIN SON ÇEYREĞİ KURTULUR: İş dünyasının önde gelen isimleri, erken seçim halinde, cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçim nedeniyle ekonomik istikrarsızlıkların görülmesi olasılığını barındıran yılın son çeyreğinin kurtulacağını belirtiyor.

Referans gazetesinin haberine göre, Anadolu Holding İcra Komitesi Başkanı Tuncay Özilhan, "Türkiye hiç olmazsa son çeyreği kaybetmemiş olur" dedi. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı da, "Eylül erken bir tarih değil. Mevsim şartları, bölgenin siyasi ekonomik şartlarına bakılarak doğru tarihe karar verilecektir" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber