'2008 küresel krize rağmen, Türkiye'nin büyüme hızı 4,7'nin üzerinde'

2002'den bugüne kadar yakalanan istikrar da Türkiye'nin gerçekten çok daha hızlı kalkındığı bir dönem oldu. Düşünün, 2008 dünya küresel krizine rağmen, şu anda Türkiye'nin ortalama büyüme hızı 4,7'nin üzerinde. Bu istikrarın, sanayileşme için kalkınma için ne kadar önemli olduğunun en temel göstergesi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Nisan 2017 12:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'2008 küresel krize rağmen, Türkiye'nin büyüme hızı 4,7'nin üzerinde'

- Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, "2002'den bugüne kadar yakalanan istikrar da Türkiye'nin gerçekten çok daha hızlı kalkındığı bir dönem oldu. Düşünün, 2008 dünya küresel krizine rağmen, şu anda Türkiye'nin ortalama büyüme hızı 4,7'nin üzerinde. Bu istikrarın, sanayileşme için kalkınma için ne kadar önemli olduğunun en temel göstergesi." dedi.

Kocaeli'nin Başiskele ilçesindeki Hayat Kimya Yeniköy Tesisleri'nin ilave yatırımlarının açılış töreninde konuşan Işık, yeni tesislerin hayırlı olmasını diledi.

Bakan Işık, 800 milyon liralık bir yatırımla, 600 kişilik yeni istihdam sağlayan Hayat Kimya'ya teşekkür ederek, "Bu sayede 600 insan evine akşam mutlu dönecek. 600 insan çoluk çocuğuyla daha rahat bir hayat sürecek." diye konuştu.

Türkiye'nin özel sektör eliyle büyümeyi tercih eden bir ülke olduğunu vurgulayan Işık, şunları söyledi:

"Maalesef geç başladığı kalkınma yarışında istikrarı yakaladığı dönemlerde büyük sıçramalar gerçekleştiren ama sanayicinin kendi iradesi dışında meydana gelen sıkıntılar, problemlerden dolayı epey zaman ve enerji kaybeden bir ülkeyiz maalesef. Türkiye, istikrarı yakaladığı 50 ila 60 arası yüzde 5'in üzerinde bir büyümeyi çok rahat yakaladı. O dönemde Türkiye büyük bir atılım yaptı. 65-71 arası Adalet Partisinin tek parti iktidarı döneminde Türkiye yeni bir sıçramaya imza attı. 83-89 arası yakalanan istikrar, Türkiye'nin yeni bir sıçramasına sahne oldu. 2002'den bugüne kadar yakalanan istikrar da Türkiye'nin gerçekten çok daha hızlı kalkındığı bir dönem oldu. Düşünün, 2008 dünya küresel krizine rağmen, şu anda Türkiye'nin ortalama büyüme hızı 4,7'nin üzerinde. Bu istikrarın, sanayileşme için kalkınma için ne kadar önemli olduğunun en temel göstergesi. Buna mukabil Türkiye ne zaman kendi iç tartışmalarına döndüyse, Türkiye ne zaman enerjisini kendi içinde harcamaya başladıysa o dönemler Türkiye'nin maalesef yerinde saydığını, hatta zaman zaman kazanımlarını geri verdiğini hepimiz biliyoruz. İstikrarını sağlayan ülkelerin nasıl Türkiye'den geç başlamış olmalarına rağmen Türkiye'yi sollayıp geçtiklerini hepimiz biliyoruz. Güney Kore'nin, 1960'ların başında açlıkla uğraşırken bugün dünyaya teknoloji üreten bir ülke haline nasıl geldiğini biliyoruz."

- "Türkiye'de sanayicilik kahramanlıktır"

Eski başbakanlardan Necmettin Erbakan'ın, 1960'ların başında "Türkiye'nin sanayileşmekten başka çaresi yoktur ve sanayiyi bütün yurda yaymamız lazım" dediğini hatırlatan Bakan Işık, "Bu sözleri alaya alan, hafife alan, dalga geçen ve ona iş yaptırmamayı kendine vazife atfeden insanların Türkiye'ye ne kadar büyük kötülük yaptığını bugün Türk insanı çok daha net olarak görüyor. Aynı süreçte, aynı modeli birebir hayata geçiren Güney Kore'nin bugün kişi başına 30 bin doları geçen milli geliriyle dünyanın gelişmiş ve kalkınmış ülkesi haline nasıl geldiğini de hepimiz görüyoruz. Türkiye istikrarını yakaladığı zaman bu ülkenin çalışkan insanları ve girişimci insanları gerçekten bu ülkeye yakışır başarılara imza atıyor. Bunun en güzel örneklerinden bir tanesi Hayat Kimya. En zor şartlarda bile ülkesine güvenen ve ülkesinin geleceğine inanan bu aile gerçekten yaptığı bütün yatırımlarla Türkiye'nin haklı gururu olmayı sürdürüyor." ifadelerini kullandı.

Bakan Işık, sanayiciliğin kolay iş olmadığını vurgulayarak, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı döneminde sanayicilerle çok yakın çalıştıklarını bildirdi.

Gayri menkul rantının çok yüksek olduğu bir ülkede, büyük riskler alarak sanayiciliğe soyunmanın her yiğidin karı olmadığına işaret eden Işık, "Er yiğidin karıdır. Onun için her zaman ifade ederim Türkiye'de sanayicilik kahramanlıktır. Her türlü riski alıp insanlara ve ülkeye istihdam oluşturmak gerçekten büyük babayiğitliktir. Bugün işte bunun yeni bir örneği birlikte hizmete açmanın gururunu yaşıyoruz." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber