Süt izni 3 saate çıkacak

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 15 Mart 2007 14:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Siz sordunuz bakan Çubukçu yanıtladı

Nuray BABACAN - Fotoğraflar: Hasan TÜFEKÇİ

SÜT İZNİNİ 3 SAATE ÇIKARACAĞIZ

Filiz Özkan'ın sorusu

Sayın Bakanım, ben bayanların iş dünyasında halen bayan olmanın getirmiş olduğu o yüce sorumluluğu algılayamamış olan işveren yetkililerine seslenmek istiyorum. Çalışmış olduğum kurumda bir annenin en güzel değerlerinden birisi olan çocuk dünyaya getirmenin sıkıntısını fazla yaşamadım. Çünkü bizlere kurumumuz gerekli kolaylıkları sağladı. Ama başka kurumlarda çalışan arkadaşlarım anne olmanın faturasını gerçekten çok ağır ödediler. Bu konuda gerekli düzenleme YAPIYOR MU? Teşekkür ederim

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 4857 sayılı İş Kanunu'na göre çalışan kadınların doğum öncesi 8 hafta ve doğum sonrası 8 hafta ücretli izin hakkı vardır. Kadınlar, doğum öncesi 5 haftalık ücretli izin süresini çalışabileceğine ilişkin doktor raporunun olması ve çalışması halinde doğum sonrası ücretli izin süresine (8+5=13 hafta) olarak ekleyebilmektedirler. Yine 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 4857 sayılı İş Kanunu'nda doğumdan sonraki 1 yıl için günde 1,5 saat annelerin süt izni kullanma hakları bulunmaktadır. Doğumdan sonraki 6 aylık süre de süt izninin 3 saate çıkarılmasına ilişkin Kanun Tasarısı bulunmaktadır. Aynı Tasarı ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre çalışan kadınlara ve eşlerine doğumdan sonra toplam 1 yıllık aylıksız izin süresini 6'şar aylık birbirini takip eden sürelerde veya eşlerden yalnız birinin 1 yıllık süreyi tek başına kullanabilme hakkı getirilmektedir. 4857 sayılı İş Kanununa göre çalışan kadınlara ve eşlerine 6'şar aylık sürelerle ücretsiz izin alma hakkı verilmektedir. Aylıksız izin kullanabilme hakkından en fazla üç yaşında bir çocuğun evlat edinilmesi halinde, evlat edinenlere de yararlanabilme imkanı getirilmektedir. İlgili Kanun Tasarısı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu gündemindedir.

Günay Aksakal'ın sorusu

Sayın Bakanım,

Ben çalışan kadınım, bir kızım var ancak kızım 2003'de 3,5 aylık iken işe başladım. En az altı ay anne sütü alması gerekiyor. Tüm doktorlar, basında bahsediyor. Ücretsiz izin kullanma gibi bir lüksüm olamadı çünkü eşim özel sektörde asgari ücretle çalışıyordu. Malum özel sektörlerin işçilere verdiği önem dolayısı ile kızım anne sütünü 4 ay aldı. Vicdanen ben kendimi suçlu hissediyorum. Çalışan kadın için ücretli iznin uzatılmasına yönelik bir çalışmanız var mı?

Daha önce de aktardığım gibi, doğumdan sonraki 1 yıl için günde 1,5 saat olan süt iznini doğumdan sonraki 6 aylık sürede 3 saat olarak değişmesini planlamaktayız. Bu konuya ilişkin bir Kanun Tasarısı var. Aynı Tasarı ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre çalışan kadınlara ve eşlerine doğumdan sonra toplam 1 yıllık aylıksız izin süresini 6'şar aylık birbirini takip eden sürelerde veya eşlerden yalnız birinin 1 yıllık süreyi tek başına kullanabilme hakkı getirilmektedir. 4857 sayılı İş Kanununa göre çalışan kadınlara ve eşlerine 6 şar aylık sürelerle ücretsiz izin alma hakkı verilmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber