Hukukçular Cindoruk'a değil, Erdoğan'a destek verdi

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 22 Mart 2007 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk, 312. maddeden aldığı 10 aylık mahkûmiyet kararının Erdoğan'a Çankaya yolunda engel olabileceğini savunurken hukukçular, YSK kararının kesin olduğunu belirterek karşı çıkıyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimi yaklaştıkça tartışmalar da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın aday olup olamayacağı merkezinde alevleniyor. Eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun "Cumhurbaşkanlığı seçilme turlarına geçildiğinde içeride en az 367 milletvekili olmalıdır" diyerek açtığı tartışmaya eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk da başka bir noktadan katıldı. Erdoğan'ın Siirt'te yaptığı konuşmasından ötürü Yargıtay'ın 312. maddeden verdiği 10 aylık mahkûmiyet kararının geçerliliğini koruduğunu savunan Cindoruk, bu karara dayanarak cumhurbaşkanlığı seçimini taraflardan birinin ya da ana muhalefet partisinin, Anayasa Mahkemesi'ne götürebileceğini savundu.

Cindoruk, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) Erdoğan'ın önünü açan kararın mahkeme kararı olmadığına dikkat çekti.

Ancak hukukçular Cindoruk'un bu savına katılmadı. Boğaziçi Üniversitesi'nden Anayasa Hukuku Profesörü Dr. Zafer Üskül, "Anayasaya göre YSK kararlarına karşı başka bir mercie başvurulamaz" derken Marmara Üniversitesi'nden Anayasa Hukuku Profesörü Dr. İbrahim Kaboğlu da Cindoruk'un yorumunun zorlama olduğunu söyledi.

Arınç: Yorum hukiki değil

TBMM Başkanı Bülent Arınç da dün İtalya'ya gitmeden önce yaptığı değerlendirmede "Çok nazik bir ifadeyle Sayın Cindoruk'un Sayın Başbakan'ın geçmişte yargılanıp hüküm giymesiyle ilgili konuyu zühûl eseri olarak ortaya attığını düşünüyorum" dedi.

Arınç, Siirt konuşmasının Erdoğan'ın Çankaya'ya çıkmasına mani olacağını söylemenin çok ileri bir yorum olacağını kaydederek "Ama bu yorum hiçbir zaman hukuki değildir? dedi.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat ise Cindoruk'un açıklamalarına üzüldüğünü söyledi. Fırat, "Biz kendisini özgürlükçü olarak tanıyoruz. Siyasi davaların nasıl açıldığını, Yassıada mahkemelerinde nasıl açıldığını bilen biridir. Bu açıklamasını düzelteceğini umuyorum? dedi.

Baykal'ın Cindoruk'un açıklamalarına destek vermesine ilişkin olarak da Fırat, ?Saçma. Daha önce de Başbakan'ın fıtık olduğunu söylediler. Allah insanı beyin fıtığından korusun, beyin fıtığı yapmasın? ifadesini kullandı.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şandır ise Cindoruk'un söylediklerinin dikkatle ele alınması gerektiğini savunurken eski Adalet Bakanı ANAP'lı Oltan Sungurlu da Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığına mani olacak bir hali olmadığını söyledi.

Prof. Dr. Zafer Üskül/Boğaziçi Üniversitesi Anayasa Hukuku

YSK kararı kesindir

Hüsamettin Cindoruk'un yorumuna katılmıyorum. Anayasanın 101. maddesinde gerekli nitelikler açıkça yazılıdır. Bunların içinde de milletvekili seçilme yeterliliğine sahip olmak da vardır. Ayrıca 40 yaşı aşmış olmak ve yükseköğrenim görmüş olmak da bu nitelikler arasında. Erdoğan da bunlara sahiptir. YSK'nın verdiği karar da zaten milletvekili seçilebileceğine dairdi ve anayasaya göre YSK kararlarına karşı başka bir mercie başvurulamaz. Anayasada bu konudaki hüküm çok açıktır.

Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu/Marmara Üniversitesi Anayasa Hukuku

Çok zorlama bir yorum

Anayasada cumhurbaşkanının nitelikleri belli ve milletvekilliği olabilme yeterliliği de bunlardan birisi. Başbakan açısından anayasal sorun yok. Hüsamettin Cindoruk'un yorumu zorlama bence. Cezasını çekmiş bir kişiyi tekrar yargılamak doğru değil. Erdoğan'a sempati ve antipati beslenebilir ama bu mevcut hukuk normları bakımından bir şey ifade etmez. Sonuç olarak anayasal düzeyde engel yok. Cumhurbaşkanlığı seçimi Anayasa Mahkemesi'ne götürülebilir ama bu da hukuki olarak doğru olduğu anlamına gelmez.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber