Hamilelik için ideal kilo önemli

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 22 Mart 2007 12:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İSTANBUL'da bir tüp bebek merkezinde görevli Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Hakan Özörnek, ideal kiloda olmanın ruhsal ve fiziksel sağlığın yanında, bebek sahibi olabilmek için de önemli olduğunu söyledi.

?Eurofertil Tüp Bebek Merkezi Medikal Direktörü Dr. Hakan Özörnek, sağlıklı beslenmenin genel vücut sağlığının yanı sıra, üreme sağlığını da etkilediğini belirtti. Dr. Özörnek, gebeliği planlayan kadının meyve, sebze, karbonhidrat ve etin dengede olduğu diyet uygulaması ve normal vücut kilosunu korumaya dikkat etmesi gerektiğini bildirdi. Obezitenin hamileliği zorlaştırdığını anlatan Dr. Hakan Özörnek şöyle konuştu:

?Şişmanlık ideal kilonun yüzde 20 oranında fazlası olarak tarif edilir. Obezite, adet düzensizliğinin yanı sıra yumurtlama problemine sebep olmakta ve dolayısıyla doğal yolla gebelik oluşmasını zorlaştırmaktadır. Kadınlarda şişmanlık nedenlerinden biri ?polikistik over sendromu' denilen yumurtalıklarda küçük kistlerin bulunması ve buna bağlı olarak kilo artışı, kıllanma, yumurtlama ve kısırlık gibi şikayetlere yol açan bir sendromdur. Diyet, egzersiz ve gerekirse ilaç tedavisiyle bu tür şikayetlerin önüne geçmek mümkün. Yapılan çalışmalar ile obez kadınların yüzde 5 oranında kilo kaybetmesi ile adet düzensizliği vakaların yüzde 60'ında bu problemin ortadan kalktığı ve adetlerinin tekrar düzene girdiği saptanmıştır.'' Dr. Özörnek kadınların ideal kilolarına kavuşmaları durumunda, yumurtlama bozukluklarının düzelebileceğini bildirerek, şöyle devam etti:

?Çocuk sahibi olmak isteyen fakat fazla kilolarından dolayı olamayan anne adayları, yağdan fakir, liften zengin yemekleri tercih ederek ve spor yaparak kilo vermeye çalışmalıdır. Yeşil yapraklı sebzelerde, fındıkta, bademde ve baklagillerde yoğun bulunan folik asit, sağlıklı gebelik için önemlidir. Anne adaylarına, bebeklerinin kemik gelişimi için güneşten yeterince yararlanmalarını ve kalsiyumdan zenginleştirilmiş yoğurt, süt, fındık, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, kurutulmuş meyveler tercih etmelerini öneriyorum.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber