Sivil toplum kuruluşlarından rektöre tepki

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 11 Nisan 2007 15:18, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Malatya'da faaliyet gösteren 31 sivil toplum örgütü ile 22 muhtar bir araya gelerek, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu'na tepki gösterdi.

Rektör Hilmioğlu, 14 Nisan tarihinde Ankara'da yapılacak Cumhuriyet Mitingi'ne katılımı artırmak için üniversitede vize sınavlarını ertelemişti.

Rektör Hilmioğlu'nun bu tutumu daha önce 15 sivil toplum kuruluşu tarafından kınanmıştı. Malatya Toplum Gönüllüleri Birliği 31 sivil toplum kuruluşu ile 22 muhtar bir araya gelerek Rektör Hilmioğlu'nun Malatya'ya ve üniversiteye zarar verdiğini belirtti.

Sivil toplum örgütleri ve muhtarlar adına açıklama yapan Ahmet Aygün, Rektör Hilmioğlu'nun tavrı ve açıklamalarının Malatya halkı tarafından benimsenmediğini belirerek, "Sayın Rektör göreve geldiğiniz tarihten itibaren siyasi bir parti temsilcisi gibi davrandığınızı, eğitim, öğretim ve bilimle uğraşmayı değil siyaseti tercih ettiğinizi düşünmekteyiz." dedi.

Aygün, Rektör Hilmioğlu'nun sahip olduğu ayrıcalık ve imtiyazları kaybetmek üzere olduğunu anlayınca, yaptığı hareketlerle siyasete soyunmaya ve belli siyasi çevrelere mesaj vermeye başladığını belirterek, "En son üniversitemizi bütün Türkiye nezdinde küçük düşüren bir olay yaşandı. İdeolojik ve siyasi bir mitinge öğrencileri ve öğretim üyelerini götürmeyi sağlamak için önceden ilan edilmiş sınavları bile ertelediniz. Olay ulusal basına aksedince hiç yapmadığınızı söylediğiniz bir davranışı sergilediniz ve sınavları erteleme sebebinizi inkar ettiniz. Anayasal suç işlediğinizi hatırlatmak istiyoruz." diye konuştu.

"MALATYA HALKI ARTIK 'DUR' DİYOR"

Aygün, "Malatya halkı üniversiteye ve Malatya'ya zarar verdiğinizi düşünerek artık dur demektedir. Malatya'ya zarar vermeyiniz. Öğrenci ve öğretim üyelerini politize ederek mitinglere taşımayınız. Sizi mevcut huzur ve sukûneti bozmaya sebep olacak tavır ve davranışlardan ujzak durmaya ısrarla davet ediyoruz. Halkımız bozgunculuk yapan ve gerilim çıkaranları affetmeyecektir." şeklinde konuştu.

Rektör Hilmioğlu'nun üniversite tarihinde görülmemiş hak ve hukuk ihlalleri yaptığının altını çizen Aygün, "Yetişen birçok öğretim üyesine kadro vermeyerek mağdur ettiğinizi, doçentlik hakkını kazanan öğretim üyelerini araştırma görevlisi kadrosunda tutarak onların hayal ve umutlarını yıktığınızı, bunun yanında ideolojik süzgecinizden geçenlerle kadrolaşmanızı sürdürdüğünüzü, ilahiyat fakültesine öğrenci kontenjanı açmayarak öğrencisiz fakülte haline getirdiğinizi, bütün bunların Malatya ve üniversitemize zarar verdiğini düşünmekteyiz." şeklinde konuştu.

Milletin parası ile kurulan ilim yuvalarını kimsenin kendi ideolojisine yuva yapamayacağını belirten Aygün, üniversiteyi hiç kimsenin kendi politik amaçlarına alet edemeyeceğini kaydetti.

Hiç kimsenin cumhurun iradesinin üzerinde olamayacağına da dikkat çeken Aygün, "Türkiye Cumhuriyeti Başbakanına Başbayi diyecek kadar bir bilim adamına ve üniversite rektörüne yakışmayan beyanlarda bulundunuz. Üniversite senatosunu bilimsel faaliyetler için değil siyasi mesajlar vermek için kullandınız. Bu arada TUS sınavında 41 fakülte arasında üniversitemizi 40. sınaya indirmeyi başardınız." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber