Memurlara 'ahlaksızlık' cezası

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 16 Nisan 2007 07:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Samsun'da 10 ay önce eşinden boşanmak için dava açan sağlık memuru Erhan Akkaya ve sekreter D.F, "aşk yaşadıkları" iddiasıyla "maaş kesme" ve "sürgün" cezalarına çarptırıldı. Mehmet Aydın Devlet Hastanesi'nde görevli 3 çocuk babası Akkaya, haksız ve çirkin suçlamalara maruz kaldığı gerekçesiyle yürütmenin durdurulması talebiyle mahkemeye başvururken, aynı bölümde sekreter olarak çalışan ve bekar olan F. suçlamalara anlam veremediğini söyledi.

19 yıllık sağlık memuru Akkaya, 10 ay önce eşi Ferdane Akkaya'dan boşanmak için dava açtı. Ferdane Akkaya da, 10 Ağustos 2006'da Valiliği'ne dilekçe vererek, eşinin, hastanede 6 yıldır tıbbi sekreter olarak çalışan F. ile yasak ilişki yaşadığını öne sürdü. Ferdane Akkaya'nın ağabeyi Nurettin Sağıroğlu da, valiliğe verdiği dilekçede, Erhan Akkaya'nın, kardeşini Amasya'daki evlerine gönderip sekreterle birlikte olduğunu iddia etti.

Valiliğin "gereğinin yapılması" istemiyle dilekçeleri İl Sağlık Müdürlüğü'ne göndermesi üzerine de idari soruşturma başlatıldı. Soruşmacı tayin edilen İl Sağlık Müdürlüğü'nde görevli Tıbbi Teknolog Hulusi Varol, şikayetçi ve şikayet edilen tarafların yanı sıra, aynı mahallede oturan 4 kişiyi tanık olarak dinleyip ifade aldı.

"İlişkimiz yok"

Erhan Akkaya, yaklaşık 3 yıldır tanıdığı F'yi apartmana taşındıktan sonra daha yakından tanıdığını, komşuluk ve iş arkadaşlığı dışında hiçbir ilişkisi bulunmadığını söyledi. Akkaya, şikayet dilekçesi veren kayınbiraderi Nurettin Sağıroğlu'nun Amasya'da oturduğunu, kendisiyle 17 yıldır tarla davası yüzünden konuşmadığını ve yalan beyanda bulunduğunu ileri sürdü.

Suçlanan F. de, Akkaya ile bir ilişkileri olmadığını, kendisine saygı duyduğunu, iddiaların kendisinin de kulağına geldiğini ve çok üzüldüğünü belirtti.

"Bütün kurum töhmet altında"

Varol, ifadelerin sonunda hazırladığı raporda, Akkaya ile F'nin aynı apartmanda oturduklarını, Akkaya'nın çocukları ve nikahlı eşinden basit sebeplerden dolayı ayrı yaşadığını, eşi ve çocuklarına maddi, manevi, psikolojik, fiziksel baskı uyguladığını, F. ile ilişkisinin de bu baskıda etken olduğunu anlattı. Raporda şöyle denildi:

"Akkaya ile F. arasında geçenler, işyerinin dışında olsa da, bu tür davranışlar toplumumuzca genel ahlak ve edep dışı davranışlar olarak nitelendirilmektedir. Çevredeki insanlar nezdinde tüm kurum çalışanlarının töhmet altında bırakılmasına neden oldukları açıktır. Ayrıca bu yaşadıkları yanlış ilişki, bir kadın ve üç çocuğun bundan sonraki yaşamlarını olumsuz etkileyecektir. Çünkü Akkaya'nın ilişki yaşadığı kişi, kendi kızından sadece beş yaş büyüktür.

"Ciddi olaylar olabilir"

Uyarılar dikkate alınmadığı durumda, hakkında inceleme yapılanları, yaşadıkları mahallede hiç kimsenin istemeyeceği ve önüne geçemeyeceği olayların vuku bulacağından çok ciddi endişe duymaktayım. İşlemiş oldukları fiil her ne kadar hizmet alanı dışında gözükse de, bu ilişkinin çalıştığı işyerinde başladığı ve genel ahlak aykırı, edepdışı olduğu açıkça ortadadır. Akkaya ile F'nin 1/10 oranında aylıktan kesme cezasıyla tecziye edilmesi uygundur. F'nin işlemiş olduğu fiilin genel ahlak ve edepdışı davranış olduğu açıktır. Yapmış olduğu bu hatanın farkına varması, kurulmuş bir aile bütünlüğünün dağılmasının önüne geçilebilmesi, vuku bulacak istenmeyen olayları önleyebilmek adına, yaşadığı ve çalıştığı ortamdan uzaklaşabilmesi için, Samsun il sınırları dışında başka bir il sağlık müdürlüğü emrinde istihdam edilmesinin uygun olacağı kanaatine varılmıştır."

Cezayı kestiler

Rapor üzerine Samsun İl Sağlık Müdürü Mehmet Kılınç, 26 Mart'ta Akkaya'nın Vezirköprü Toplum Sağlığı Merkezi'ne, F'nin de Ayvacık Toplum Sağlık Merkezi'ne tayin edildiğini bildirdi. Ayrıca her iki memura, "Hizmet içinde devlet memurunun itibar ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışlarının sabit görüldüğü" belirtilerek, 1/10 oranında aylıktan kesme cezası verildi.

Mahkemeye gitti

F. yeni göreve başlarken, Akkaya raporlu olduğu için atama yazısının kendisine tebliğ edilmediğini söyledi. Maaş kesintisiyle ilgili yürütmenin durdurulması istemiyle Samsun Bölge İdare Mahkemesi'ne başvuran Akkaya ?Mesai arkadaşımla aşk yaşadığım iddiaları kesinlikle doğru değil. Sözlü olarak suçlanıyoruz. Genç bir kızın hayatıyla oynuyorlar. Belki de yapılan suçlama ve cezaların Türkiye'de benzeri yok" dedi.

"Biz hukuka uyduk"

Mehmet Aydın Devlet Hastanesi Başhekimi Ferhat Günaydın ise, aile içi geçimsizliğin kendilerini ilgilendiren bir konu olmadığını söylerken "Muhakkik konuya bakmış, cezasına uygun olan şeyi uygulamışlar. Bunlar hukuka dayanan işler. Biz memurun verdiği savunmayı yetersiz gördük. Muhakkikin doğrultusunda karar vermişiz" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber