GÜL, 357 OY ALDI... OYLAMA ANAYASA MAHKEMESİNE TAŞINDI

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Nisan 2007 09:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Saat: 20.47

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, CHP'nin cumhurbaşkanı seçiminin ilk turu ile ilgili yaptığı başvurunun dilekçesini aldıklarını ve raportöre havale ettiklerini söyledi.

Kılıç, Anayasa Mahkemesinden ayrılırken gazetecilerin soruları üzerine, dava dilekçesinin çoğaltılarak Anayasa Mahkemesinin tüm üyelerinin evlerine gönderildiğini, üyelerin hafta sonu başvuruyu inceleyip, hazırlanmalarına fırsat verilmesinin amaçlandığını kaydetti. Kılıç, normal prosedürün devam ettiğini belirterek, raportöre süre vermediklerini kaydetti.

Kararın TBMM'nin ikinci tur oylamanın yapılacağı 2 Mayıs sonrasına sarkıp sarkmayacağının sorulması üzerine Kılıç, "Ona şu anda bir şey söylemek mümkün değil. Çünkü, bizim çalışma sistemimizde üyelerden herhangi birisi ola ki 'ben yeteri kadar hazırlanamadım, inceleyemedim, derinlemesine çalışamadım' gibi bir istekte bulunabilir. O arkadaşımıza süre vermek gerekir. Bu bizim iç tüzüğümüzde de var.Umuyorum ki en kısa süre içerisinde, duruma uygun bir hız içerisinde sonuçlandırırız. Bizim isteğimiz dışında gelişme olabilir. Şu gün biter, bu gün biter diyemiyorum" dedi.

Kılıç, raportörün ilk ve esas incelemeyi konunun niteliği itibariyle birlikte yapacağını tahmin ettiğini söyledi.

TBMM'den bugünkü oturum tutanağının istenip istenmeyeceğinin sorulması üzerine de Kılıç, "İhtiyaç duyarsak Pazartesi günü çok kısa sürede tutanak getirtiriz" dedi.

Saat: 18.29
İKİNCİ TUR 5 MAYISTA YAPILACAK

11. Cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunda, AK Parti Kayseri Milletvekili Abdullah Gül, Anayasanın öngördüğü 367 oyu sağlayamadı.

TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın açıkladığı ilk tur oylama sonucuna göre, birinci tur oylamada 361 milletvekili oy kullandı. Gül'e 357 oy çıkarken, 3 oy geçersiz sayıldı, 1 oy da boş çıktı.

Arınç, Anayasa'nın öngördüğü 367 oya ulaşılamadığını bildirerek, ikinci tur oylama için 2 Mayıs Çarşamba günü saat 15.00'de toplanmak üzere birleşimi kapattı. Dolayısıyla çarşamba günü Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 2. turu yapılacak. Bu arada, CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvurucu sonucu da beklenecek.

Saat: 18.14
CHP TUTANAĞI ANAYASA MAHKEMESİ'NE GÖTÜRÜYOR
CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz, cumhurbaşkanı seçimi 1. tur oylamasıyla ilgili olarak, oylama tutanağını alarak Anayasa Mahkemesi'ne doğru yola çıktı. Topuz, TBMM Başkanı Arınç'ın, Genel Kurulu açmak için 367 milletvekili sayısını araması gerektiğini, ancak bunu yapmayarak bir İçtüzük değişikliği yaptığını savunarak, dilekçelerinin esasının bu sava dayandığını kaydetti.

Saat: 18.08
KANDOĞAN VE CANAN: İSTİFA YOK
DYP'li Ümmet Kandoğan ve CHP'li Esat Canan partilerinin kararlarına karşın Genel Kurul'a girmelerinin istifa etmelerini gerektirmediğini açıkladı.

Saat: 18.06
CHP TUTANAKLARI ALDI
CHP, Meclis Başkanı Arınç'ın Anayasa Mahkemesi'ne verilecek tutanakları imzaladığını duyurdu.

Saat: 18.01
GÜL MEMNUN
Cumhurbaşkanlığı adayı Abdullah Gül, tüm milletvekillerine teşekkür etti ve "Demokrasi için güzel bir gün oldu" dedi.

Saat: 18.00
ERDOĞAN BEKLEDİĞİMİZDEN ÇOK OY ALDIK
Başbakan Tayyip Erdoğan, beklediklerinden çok aldıklarını belirtti: Tüm engellemelere rağmen büyük katılım oldu.

Saat 18.02
CHP'LİLERİN TUTANAKLARA GEÇMESİ SIKINTI OLDU

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk tur oylaması öncesinde bazı CHP'li vekillerin Genel Kurul salonuna girip çıkması ve bu vekillerin isimlerinin Meclis Başkanı Bülent Arınç tarafından tutanaklara geçirilmesi CHP'de sıkıntı yarattı.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk tur oylaması öncesinde bazı CHP'li vekillerin Genel Kurul salonunda girip çıkması ve bu vekillerin isimlerinin Meclis Başkanı Bülent Arınç tarafından tutanaklara geçirilmesi CHP'de sıkıntı yarattı. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın meclisteki makamı ve CHP kulislerinde bu konu tartışılmaya devam ediyor. Baykal, sık sık vekillerden bilgi alırken, CHP 134 imzayla Arınç'ın oylama tutanağını imzalamasının ardından Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yapacak.

Saat 17.55
GÜL 357 OY ALDI
Meclis Başkanı Bülent Arınç Tasnif kurulu tutanağı açıklanıyor
361 kişi oy kullandı,
Abdullah Gül 357 oy aldı
İptal 3
1 oy boş

Saat 17.50
SEÇİM MAHKEMELİK OLDU
CHP Başkanevili Haluk Koç, 134 milletvekilinin imzası bulanan dilekçesini Anayasa Mahkemesi'ne sundu. CHP, 367 toplantı yeter sayısına ulaşılamadığı iddiasıyla Cumhurbaşkanlığı seçimi ilk turunun iptalini istedi.

Saat 17.44
CHP'Lİ BEŞ VEKİL YETER SAYIYA DAHİL
TBMM Başkanvekili, AK Parti Kayseri Milletvekili Sadık Yakut, TBMM Genel Kurulunda cumhurbaşkanı seçiminin ilk tur oylaması sırasında salona giren CHP'li 5 milletvekilinin yeter sayıya dahil edileceğini söyledi.

Yakut, CHP'li 5 milletvekilinin oylama sırasında Genel Kurul'a girdiklerini ve birleşimi yöneten TBMM Başkanı Bülent Arınç tarafından isimlerinin okunarak tutanaklara geçildiğini bildirdi.

İçtüzüğün 146. maddesinin son fıkrasında "Genel Kurulda bulunup da oya katılmayanlar yeter sayıya dahil edilir" ibaresinin bulunduğunu kaydeden Sadık Yakut, "CHP'li 5 milletvekili oylamaya katılması bile yeter sayıya dahildirler. CHP'ye teşekkür ederiz" dedi.

Bu arada, CHP'li Çanakkale Milletvekili Ahmet Küçük, Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, Trabzon Milletvekili Şevket Arz, Edirne Milletvekili Rasim Çakır ve Denizli Milletvekili Haşim Oral'ın oylama başladıktan sonra Genel Kurul'a girmesi kuliste bazı CHP'li milletvekillerinin tepkisine neden oldu.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol ise "Merak ve kontrol amacıyla bulunan arkadaşlarımızı da dahil ederek 368 milletvekilinin Genel Kurulda bulunduğu iddiasının, hiçbir geçerliliği yoktur" dedi.

Saat 17.41
ARINÇ, 6 CHP'LİDEN OY KULLANMASINI İSTEDİ

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Bülent Arınç, Genel Kurul'da gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçimi oturumuna katılan 5 bağımsız, 2 DYP, 2 ANAVATAN ve 6 CHP'li milletvekilinden oylarını kullanmalarını istedi.

Oylama işleminin sonuna doğru konuşan Bület Arınç, birleşime katılan milletvekillerinin oy kullanmasının hem bir görev hem de bir sorumluluk olduğunu belirterek tespitlerine göre oylamaya katılan 5 bağımsız, 2 DYP, 2 ANAVATAN ve 6 CHP'li milletvekilinin olduğunu söyledi.

Bu kişilerin ismini de okuyan Arınç, milletvekillerinin oylarını kullanmalarını istedi.

Saat 17.35
GENEL KURULDA 369 VEKİL VAR

Meclis Genel Kurulu'nda oylamanın başladığı saatlerde 6 CHP'li 2'de ANAP milletvekilinin salona girmesiyle birlikte salondaki milletvekili sayısı 369'a yükseldi.

Genel Kurul'a giren ve Meclis tutanaklarına geçen milletvekillerinin isimleri şöyle: CHP; Yaşar Tüzün, Ahmet Küçük, Haşim Oral, Erdoğan Yetenç, Rasim Çakır, Şevket Arz.

ANAP; Hasan Özyer, Mahmut Koçak.

Saat 17.26
BİRİNCİ TUR OYLAMA SONA ERDİ

Saat: 17.20
CHP ANAYASA MAHKEMESİ'NDE

Anayasa Mahkemesi'ne gelen CHP'li Haluk Koç şöyle konuştu: Oylama sona ermek üzere daha önce aldığımız randevu üzerine Anayasa Mahkemesi'ne geldik. Yapılan gizli oylamadır Bu yüzden AKP'lilerin iddiası abesi iştigaldir

Saat: 17.13
OYLAMA SÜRÜYOR UŞAK'A GELİNDİ...

Saat:17.13
CHP, AKP'NİN İDDİASINI KABUL ETTİ
CHP'li Kemal Anadol, 7 CHP'linin Genel Kurul'a girdiğini ancak bunun toplantı yeter sayısına eklenemeyeceğini savundu

Saat: 17.12
DYP'DEN VEKİLLERE İNCELEME
Genel Kurul'a gelen DYP milletvekilleri Ümmet Kandoğan ve Mehmet Eraslan hakkında partileri inceleme başlattı

Saat: 17.11
Özbudun: İptal kararı siyasi olur

Anayasa Hukuku Profesörü ve Siyaset Bilimci Ergun Özbudun, "Anayasa Mahkemesi Cumhurbaşkanlığı seçimi birinci tur oylamasını iptal ederse, Anayasa Mahkemesi siyasi bir karar vermiş olur" dedi.

Özbudun, "Eğer Anayasa Mahkemesi ilk tur oylamayı iptal ederse, Anayasa'da bulunan ikinci ve üçüncü tur oylamalarına ilişkin hükümleri fiilen iptal etmiş ve kendisini kanun koyucu yerine koynuş olur; bu da Anayasal suçtur" dedi.

Saat: 17.07
BAYKAL, OYLAMAYA KATILAN VEKİLE GÖZDAĞI VERDİ

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk tur oylamasına katılan CHP Hakkari Milletvekili Esat Canan için, partinin yetkili organlarının değerlendirme yapacağını söyledi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk tur oylamasına katılan CHP Hakkari Milletvekili Esat Canan için partinin yetkili organlarının değerlendirme yapacağını söyledi.
Baykal, birinci tur oylamayı Meclis'teki makamında milletvekilleri ve gazetecilerle birlikte izledi. Baykal, çeşitli değerlendirmelerde bulundu. Baykal, Anayasa Mahkemesi'nin birinci tur oylamayı iptal etmesi durumunda, ikinci tura geçilemeyeceğini belirterek, Meclis'in erken seçime gideceğini söyledi. Baykal, uzak bir ihtimal dahilinde bile olsa hala Cumhurbaşkanlığı konusunda uzlaşının sağlanabileceğini kaydetti. Baykal, Türkiye'nin seçim havasına girdiğini bildirdi.(

Saat: 16.59
7 CHP'li Milletvekili Genel Kurul'da iddiası

AK Parti Milletvekilleri, Meclis Genel Kurul'da 7 CHP milletvekilinin bulunduğunu ve Genel Kurul'da 368 sayısına ulaşıldığını tutanakla kayda geçirdi. AK Parti bu tutanağı CHP'nin Anayasa Mahkemesine yapacağı muhtemel itirazında savunma için kullanabileceği öğrenildi.

TBMM Başkanı Bülent Arınç, Cumhurbaşkanlığı seçimi için ilk tur oylamanın başlamasının ardından Genel Kurul salonunda gördüğü CHP'li milletvekillerinin isimlerini kürsüden okudu.
TBMM Genel Kurulu'nda Cumhurbaşkanlığı seçimi 1. tur oylama işlemi başladı. Oylamanın başlamasının ardından CHP Çanakkale Milletvekili ve Katip Üye Ahmet Küçük, milletvekillerinin oy kullanmak için zarf aldığı bölüme gelerek oturdu. TBMM Başkanı Arınç, Küçük'ü oturduğu yerden kalkması için uyararak, o bölümde sadece görevlilerin bulunabileceğini söyledi. Bu arada Küçük ile bazı AK Partili milletvekilleri arasında da tartışmalar yaşandı. Tartışma sürerken CHP milletvekilleri Şevket Arz, Haşim Oral, Yaşar
Tüzün ve Rasim Çakır'ın da Genel Kurul salonuna girdikleri gözlendi. TBMM Başkanı Arınç, CHP'li milletvekillerinin isimlerini kürsüden okuyarak, "Bu arkadaşların da Genel Kurul salonunda olduklarını görüyorum" dedi. Bu arada, oylama işlemini TBMM'deki makamında partili kurmayları ile birlikte izleyen CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Genel Kurul salonunda bulunan CHP milletvekillerini televizyondan görünce sinirlenerek, parti yetkililerinden bu milletvekillerinin salondan çıkarılmasını istedi. Baykal, Genel
Kurul'da yaptığı konuşmanın ardından odasına gelen İzmir Milletvekili Kemal Anadol'a salondaki havayı sordu. Anadol, oylama işleminin tamamlanmasının ardından dosyayı isteyeceklerini ve Anayasa Mahkemesi'ne götüreceklerini belirtti. Oylama ile ilgili değelendirmelerde bulunan Baykal, salonda 367 milletvekilinin bulunmadığını ifade ederek, Anayasa Mahkemesi'nin başvurularını kabul etmesi halinde Cumhurbaşkanlığı seçiminin çıkmaza gireceğini ve Türkiye'yi bir seçimin bekleyeceğini söyledi.

Saat: 16.35
AĞAR: SIRTIMDAN BIÇAKLANDIM
DYP Lideri iki milletvekili Ümmet Kandoğan ve Mehmet Eraslan'ın Genel Kurul'a gittiğini duyunca hayal kırıklığına uğradı ve: Sırtımdan bıçaklandım dedi

Saat: 16.39
ASLAN BE... ARKASINDA MİLYONLAR VAR

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunun sonucunu bekleyeceklerini, daha sonra Anayasa Mahkemesine gideceklerini açıkladı.

"367 işi ciddidir" diyen Baykal, AK Parti'nin paniğe kapıldığını öne sürdü. Baykal, Cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili TBMM Genel Kurul çalışmalarını, CHP milletvekilleriyle birlikte Meclisteki odasında takip etti. CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol'un Genel Kurul'da usul tartışması yaşandığı sıradaki tutumunu öven Baykal, "Aslan be...Arkasında milyonlar var" ifadesini kullandı. Anayasa Mahkemesine yapılacak başvuru dilekçesini de imzalayan Baykal, bir yıl önce Cumhurbaşkanı seçiminin milletvekili seçiminden sonra yapılmasını söylediklerini, Türkiye'ye ısrarlı bunu anlattıklarını kaydetti. Baykal, DYP'nin ve Anavatan Partisi'nin yanısıra vatandaşın da "önce milletvekili seçimi" dediğini ifade etti. Bu arada Genel Kurulda CHP'li katip üyeler Ahmet Küçük ve Yaşar Tüzün'ün görev yapması üzerine Baykal, "Hiç gereği yok. Bizimkilerin çıkması lazım" dedi. Bunun üzerine Küçük ve Tüzün'e telefon açılarak Genel Kuruldan çıkmaları istendi.

Saat: 16.28
BAYKAL: ERKEN SEÇİM YOLDA
CHP Lideri Deniz Baykal, seçimleri Genel Merkez'deki odasında televizyondan takip ediyor. Baykal, erken seçimin yolda olduğunusöyledi.

Saat: 16.28
SIRA ISPARTA'YA GELDİ
Oylama sürüyor sıra 32'nci il Isparta'ya geldi.

Saat: 16.21
Anavatanlı Özyer de salonda ...
Anavatan Partisi milletvekili Miraç Akdoğan'dan sonra Hasan Özyer de TBMM Genel Kurulu salonuna geldi.

Saat: 16.18
CHP Niğde Milletvekili oturuma katıldı
CHP Niğde Milletvekili Orhan Eraslan'ın Meclis'te oturuma katıldığı belirtildi.

Saat: 16.17
CHP KAMERALARLA DELİL TOPLAYACAK

CHP, 367 milletvekilinin Cumhurbaşkanlığı seçimine katılmaması durumunda Anayasa Mahkemesi'ne gitmek için ilginç bir delil toplama yolu seçti.

CHP Genel Merkezi'nde görevli kameramanlar ve fotoğrafçılar, TBMM Genel Merkezi'ne yollandı. Bu kameramanlar ve fotoğrafçılar basın bölümünden Genel Kurul toplantısının görüntülerini alacak. Daha sonra bu görüntüler, 367 milletvekili gelip gelmediği yönünde Anayasa Mahkemesi'ne delil olarak sunulacak.

Genel Kurul'daki milletvekillerinin sayısını tespit etmek için en az 20 milletvekilinin istekte bulunması gerekiyor. AKP'lilerin böyle bir istekte bulunmayacağı ortada. CHP'de 20 milletvekilini toplantı yeter sayısını sağlamamak için Genel Kurul'a sokamıyor.

Oy pusulalarının toplantıya katılan milletvekillerinin tespiti için delil olarak kabul edilmemesi durumunda bu görüntülerin Yüksek Mahkeme'ye sunulacağı bildirildi.

Saat: 16.11
ARINÇ SALONDAKİ CHP'LİLERİ UYARDI
Arınç'ın CHP'lileri isim isim uyarmasının ardından AKP'li Kapusuz CHP'lilerin de mevcuda eklenmesini istedi. Aralarında tartışma çıktı.

Saat: 16.09
AMASYA'YA GELİNDİ, OYLAMA SÜRÜYOR...

Saat: 16.08
CHP'Lİ KÜÇÜK İLE ARINÇ ARASINDA TARTIŞMA
CHP'li Ahmet Küçük Başkanlık Divanı'nı izlemeye geldi. Küçük'ün pusula dağıtma işlemine nezaret etme isteği Arınç ile arasında tartışma çıkardı. Arınç CHP'li Küçük'ün Divan'dan çekilmesini istedi.

Saat:16.05
OYLAMA BAŞLADI
Rahatsızlığını mazeret olarak gösteren İsmail Reyhan Özal oyunu kullandı. Şimdi Adana ilinden başlayarak milletvekilleri sırayla oylarını kullanmaya başladı.

Saat: 16.03
OYLAMA BAŞLIYOR
Katipler Gökhan Sarıçam ve Hasan Tüfekçi yerlerine geçti. Pusulalar yerine getirild

Saat: 16.03
CHP GENEL BAŞKANI DENİZ BAYKAL, GENEL KURULU MECLİS'TEKİ MAKAMINDA GENEL BAŞKAN YARDIMCILARI VE MİLLETVEKİLERİYLE BİRLİKTE İZLİYOR.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Genel Kurulu Meclis'teki makamında Genel Başkan Yardımcıları ve milletvekileriyle birlikte izliyor.

Saat: 15.59
OYLAMA USULÜ ANLATILIYOR
Arınç, Genel Kurul'a gizli oy kllanma usulünü anlatıyor.

Saat: 15.58
YARBAY PUSULALARDA KALDI
Meclis Başkanı Arınç, Yarbay'ın adaylığını geri çekme dilekçesinin 15.06'da ulaştığını dolayısıyla yeni pusulaların basılamadığını belirtti.

Saat: 15.56
Ersönmez Yarbay adaylıktan çekildi
AK Parti Milletvekili Ersönmez Yarbay cumhurbaşkanlığı adaylığından çekildiğini açıkladı.

Saat: 15.51
CHP'nin 130 imza topladığı iddia edildi

CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne başvurmak için 130 vekilden imza topladığı iddia edildi.

Saat: 15.50
HALA TEKLİFLER OKUNUYOR
Gül'ü aday olarak gösteren tekliflerdeki isimler tek tek okunduğu için uzun sürüyor.

Saat: 15.48

CHP'Lİ HALUK KOÇ, SAAT 17.00'DE CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİYLE İLGİLİ OLARAK ANAYASA MAHKEMESİ'NE GİDEREK, İTİRAZ DİLEKÇESİNİ VERECEK.

CHP'li Haluk Koç, saat 17.00'de Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili olarak Anayasa Mahkemesi'ne giderek, itiraz dilekçesini verecek.

Saat: 15.40
TEKLİFLER OKUNUYOR
Abdullah Gül'ü cumhurbaşkanı adayı olarak gösteren teklifler okunuyor.

Saat: 15.36
AKP'Lİ AŞKAR OTURUMA KATILMADI

-AKP Afyon Milletvekili İbrahim Halil Aşkar Genel Kurul salonuna girmediği gözlendi.

AKP Afyon Milletvekili İbrahim Halil Aşkar Genel Kurul salonuna girmediği gözlendi. Bu arada DYP'den Ümmet Kandoğan, Mehmet Eraslan, Anavatan Partisi'nden Miraç Akdoğan. CHP'den Hakkari Milletvekili Esat Canan, bağımsız milletvekillerinden Göksal Küçükali, Hatay Milletvekili Fuat Geçen, Bartın Milletvekili Ülkü Gökalp Güney ve Genel Kurul başlarken içeriye giren CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol TBMM İçtüzüğü gereği oturum başladığı için toplantı sayısına eklendi. Genel Kurul 361 milletvekiliyle oturumu açtı.

Saat: 15.31
YOKLAMA İSTİYORSAN 20 ARKADAŞINI AL GEL
Meclis Başkanı Bülent Arınç, CHP'li Anadol'a "Yoklama istiyorsanız 20 arkadaşınızı alın gelin" dedi.

SAAT 15:26

Meclis Genel Kurulu'nda 361 vekil var

Meclis Genel Kurulu'nda 361 milletvekili bulunuyor.

SAAT 15:25/
DYP'li Ümmet Kandoğan söz aldı

DYP Denizli Milletvekili Bülent Arınç'ın tutumu leyhinde söz aldı. Kandoğan: Seçimin 367 şartı aranarak Anayasa Mahkemesi'ne götürülmek istenmesi karşısındaki tavrımı göstermek için buradayım

SAAT 15:19/
7 EKSİK VAR
Şu an Meclis'te 5 bağımsız, 2 DYP'li, 1 Anavatanlı ve 1 CHP'li milletvekili var. salondaki milletvekillerinin sayısı 360 oldu.

SAAT 15:18/
ANADOL SALONU TERKETTİ
Konuşmasının ardından CHP'li Anadol salondan ayrıldı. Anadol'un ardından AKP'li Sadullah Ergin kürsüye çıktı. neden yoklama yapılmamasını anlatıyo

SAAT 15:18/
CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ KEMAL ANADOL, UYARILARININ GÖZETİLMEMESİ HALİNDE ANAYASA MAHKEMESİ'NE GİDECEKLERİNİ SÖYLEDİ.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, uyarılarının gözetilmemesi halinde Anayasa Mahkemesi'ne gideceklerini söyledi.

SAAT 15:13/
ANADOL KÜRSÜDE
- Türk Ordusu'na başkomutan seçeceğiz. Parti başkanı seçmiyoruz. Mutlaka 367 kişi olmalıdır. Bu kesin yoklama usulleriyle saptanabilir.

SAAT 15:13/
ANADOL KÜRSÜDE

Anadol kendisine verilen fırsat için teşekkür etti

SAAT 15:12/
ARINÇ YOKLAMA YAPMIYOR
Meclis Başkanı Bülent Arınç yoklamaya gerek duymadığını söyledi ve Anadol'u kürsüye davet etti.

SAAT 15:12/
ANADOL YOKLAMA İSTEDİ
CHP'li Kemal Anadol toplantı yeter sayısı için yoklama yapılmasını istedi.

SAAT 15:12/

ANAVATANLI VEKİL MECLİSTE

Anavatan Partisi Malatya Milletvekili Miraç Akdoğan şuan Mecliste...

27/04/2007 TARİH/ SAAT 15:10/

7 MUHALİF ŞUAN MECLİSTE

4 bağımsız milletvekili, 2 DYP milletvekili ve CHP'li Esat Canan oturuma katılıyor.

27/04/2007 TARİH/ SAAT 15:08/

CHP'Lİ CANAN GENEL KURUL'A GİRDİ

CHP Hakkari Milletvekili Esat Canan Genel Kurul salonuna girdi. Salona, iktidar partisi kulisinden giren Canan, AKP'li vekillerce tebrik edildi

27/04/2007 TARİH/ SAAT 15:07/

ALBAYRAK: OYLAMAYA KATILACAĞIM

AKP'den istifa eden Hamza Albayrak 'Oylamaya katılacağım' dedi.

27/04/2007 TARİH/ SAAT 15:06/

BİR DYP'Lİ MECLİS'TE

DYP'li Ummet Kandoğan Genel kurul'a geldi.

27/04/2007 TARİH/ SAAT 15:05/

ANADOL MECLİS'TE

CHP'li Kemal Anadol Genel Kurul'a geldi. Anadol AKP'lilerden alkış aldı. Anadol, oylamaya geçilmeden Meclis Başkanı'ndan yoklama isteyecek. Eğer yapılmazsa bunun tutanaklara geçilmesini sağlayacak.

27/04/2007 TARİH/ SAAT 15:03/

367 BULMAK ZORLAŞTI

Anavatan'ın seçime katılmayacağını açıklamasıyla AKP'nin 367 oyu bulması zorlaştı. 5 dakika sonra Meclis oturumu başlayacak.

27/04/2007 TARİH/ SAAT 15:01/ANKA HABER AJANSI

MUMCU OYLAMAYA KATILMAYACAK

Erkan Mumcu ilk tur oylamasına katılmayacağını söyledi.

Tercihlerden biri iyi biri kötü değil. Türkiye iki kötüden birisine mecbur bırakıldı. Anavatan Partisi'nin kilit konumuna gelmesi bizim istediğimiz bir şey değildi.

Türkiye'nin öncelikli sorunları karşısında ön koşulsuz olarak çalışmaya hazırız. Erdoğan'dan randevu talebimiz reddedildi. Reformlar için işbirliği talebimizi defalarca yineledik. Taleplerimizi iktidar 2 yıldır görmezden geldi.

Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk tur oylamasına katılmayacağını açıkladı. Mumcu, ANAVATAN Grubu'nun bu konuda serbest olduğunu, milletvekillerinin katılıp katılmama konusundaki kararı kendilerinin vereceğini söyledi.

27/04/2007 TARİH/ SAAT 14:52 / ANKA HABER AJANSI

OYLAMAYA DAKİKALAR KALA KULİSLERDE SON DURUM: AKP BEKLEMEDE HEYECAN CHP KULİSİNDE

-TBMM Genel Kurulu, 11'nci cumhurbaşkanını seçmeye hazırlanırken iktidar kulisinde gergin bekleyiş devam ederken, muhalefet kulisinde büyük bir heyecan yaşanıyor.

TBMM Genel Kurulu, 11'nci cumhurbaşkanını seçmeye hazırlanırken iktidar kulisinde gergin bekleyiş devam ederken, muhalefet kulisinde büyük bir heyecan yaşanıyor.

AKP'li milletvekilleri muhalefet kulisini adeta kuşatma altına aldı. CHP içinde 5 milletvekilinin Genel Kurul'a katılarak oy kullanacağı yönündeki iddialar AKP'lileri harekete geçirdi. CHP'li Esat Canan'ın Genel Kurul'a gireceğini açıkladı. Bu arada iktidar kulisinde CHP'li Mehmet Kartal'ın da Genel Kurul'a girerek oy kullanacağı yönündeki iddialar AKP'li milletvekillerini harekete geçirdi. AKP'liler Genel Kurul'a gireceği iddia edilen 5 CHP'li milletvekilini yakın markaja aldı.

Bu arada Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, basın toplantısı düzenlediği sırada tüm AKP'liler, Genel Kurul salonundan, CHP kulisinden iktidar kulisine gelerek televizyonun başına toplandı. Mumcu'nun açıklamalarını heyecanla bekleyen bazı AKP'liler kendi aralarında ?Hadi be kardeşim, yap açıklamanı. Dokuz doğruttun bizi? diyerek kendi aralarında espri yaptılar.

Yine Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen'in Genel Kurul'a katılamayacağı söylentileri gazeteciler tarafından AKP'lilere sorulunca kuliste oturan Tüzmen ayağa kalkarak, ?Ben Genel Kurul'a giriyorum? diyerek söylentilere bir anlamda cevap verdi.

27/04/2007 TARİH/ SAAT 14:22 / ZAMAN

CHP'Lİ ESAT CANAN OYLAMAYA KATILIYOR

CHP Hakkari Milletvekili Esat Canan, cumhurbaşkanı seçiminin ilk tur oylamasına vicdanen, hukuk ve demokrasi anlayışı gereği katılmak istediğini söyledi.

27/04/2007 TARİH/ SAAT 14:20 / ANKA HABER AJANSI

TBMM BAŞKANI ARINÇ : ?BENİM ADIM CİNDORUK DEĞİL?

-TBMM Başkanı Bülent Arınç, ?Ben düşe kalka ama dosdoğru gitmiş bir siyasetçiyim. Hayatım bunun örnekleriyle doludur. Benim adım Hüsamettin Cindoruk değil, benim adım Bülent Arınç? dedi.

TBMM Başkanı Bülent Arınç, oturumu açarken yoklama yapıp yapmayacağını soran gazetecilere, "Ben düşe kalka ama dosdoğru gitmiş bir siyasetçiyim. Hayatım bunun örnekleriyle doludur. Benim adım Hüsamettin Cindoruk değil, benim adım Bülent Arınç? yanıtını verdi.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu öncesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM başkanı Bülent Arınç ve Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül Meclis Camii'nde Cuma namazını kıldılar.
Namaz çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan TBMM Başkanı Bülent Arınç, 367 tartışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Toplantıya kaç milletvekilinin katılacağını bilmediğini ve bunu merak etmediğini belirten Arınç, ?Bana düşen görev parlamentoda bugün kürsüde başkanlık yapmaktır. Anayasa ve iç tüzük hükümlerini uygulamaktır? dedi.

Arınç, yoklama yapıp yapmayacağı şeklindeki soruyu da şöyle yanıtladı : ?Ben düşe kalka ama dosdoğru gitmiş bir siyasetçiyim. Hayatım bunun örnekleriyle doludur. Benim adım Hüsamettin Cindoruk değil, benim adım Bülent Arınç. Bir gün 367 gerekmez ertesi gün 367 gerekir üçüncü gün 367 bile yeterli olmaz 368 gerekir, dördüncü gün eski mahkumiyet kararı buna engeldir, beşinci gün başka bir şey diyecek bir adam değilim. Ben hukuka bağlıyım. Kanunlar kararlar dairesiyle 1 haftadır görüşüyorum. Gereken her şey anayasa ve içtüzük hükümleri gereğince yapılacaktır. Kimse merak etmesin, kimse bunun arkasında başka bir şey aramasın

27/04/2007 TARİH/ SAAT 14:08 / İHLAS HABER AJANSI

AĞAR, 1. TUR OYLAMAYA KATILMAYACAKLARINI SÖYLEDİ.

DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, "Tehdide boyun eğmiyor ve 1. tur oylamaya katılmıyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili basın açıklaması yapan Ağar, DYP'li milletvekillerinin 1. tur oylamaya katılmayacaklarını ve her turda ayrı değerlendirme yapacaklarını açıkladı.

27/04/2007 TARİH/ SAAT 14:08 / HÜRRİYET

ERDOĞAN-GÜL BİR ARAYA GELDİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Abdullah Gül, Meclis'te bir araya geldi.

27/04/2007 TARİH/ SAAT 13:37 / ANKA HABER AJANSI

ANAVATAN'DAN İLK SİNYALLER: ERDOĞAN TATMİN EDİCİ BULUNMADI

-Anavatan Partisi'nden, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AKP'nin Anayasa değişikliğine yönelik açıklamalarına ilk sinyaller olumsuz geldi.

Anavatan Partisi'nden, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AKP'nin Anayasa değişikliğine yönelik açıklamalarına ilk sinyaller olumsuz geldi.
Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu'nun milletvekilleriyle toplantısı devam ediyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın TBMM'de cumhurbaşkanı seçimine yönelik düzenlediği ve ANAVATAN'ın istediği reform paketine ilişkin soruları da yanıtladığı basın toplantısını Mumcu, milletvekilleriyle birlikte makamında izledi.
Cuma namazı nedeniyle ara verilen toplantıdan sızan ilk bilgilere göre; AKP ve Erdoğan'ın Anayasa değişiklik paketine ilişkin açıklamaları ?ikna edici ve tatmin edici? bulunmadı.
ANAVATAN tarafından AKP'ye iletilen ve destek için şart koşulan reform paketinde Siyasi Partiler Kanunu, Seçim Kanunu, Etik Kanunu, Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından iki turlu olarak 5+5 şekilde seçilmesi konusunda Anayasa değişikliği ve YÖK reformu yer alıyordu.
ANAVATAN'da saat 15.00'teki cumhurbaşkanlığı seçimine katılıp katılmama konusunda son sözü Genel Başkan Erkan Mumcu söyleyecek.

27/04/2007 TARİH/ SAAT 13:24 / ANADOLU AJANSI

GÜL: OY VERİR VEYA VERMEZ... HERKESE SAYGIM VAR

11. Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül, herkesin oyu ve tercihinin ayrı olduğunu ifade ederek, "Oy verir vermez, girer girmez... Bunların hepsine saygım vardır" dedi.

Abdullah Gül, Türkiye'de demokrasinin en iyi şekilde işlediğine şahit olduğu için keyifli olduğunu söyledi.

Gül, TBMM'ye gelişinde, gazetecilerin, "Mavi kravatınızın uğur getirdiğine ilişkin gazetelerde haberler var" sözlerini gülerek karşıladı.

Gazetecilerin, "Keyifli görünüyorsunuz?" sözlerine, "Keyifliyim. Şundan keyifliyim; Türkiye'de demokrasinin en iyi şekilde işlediğine şahit oluyoruz. Bazıları bunu Türkiye'ye çok yakıştıramıyorlar, içeriden dışarıdan... Ama her şey gayet düzgün bir şekilde işliyor. Bundan çok memnunum, memleketimiz, ülkemiz adına... Bunlar gurur vericidir" yanıtını verdi.

"Herkesin oyu ve tercihi ayrıdır. Oy verir vermez, girer girmez... Bunların hepsine saygım vardır" diyen Cumhurbaşkanı adayı Gül, sürecin işlemesinin önemine dikkat çekti.

27/04/2007 TARİH/ SAAT 13:00 / İHLAS HABER AJANSI

ERDOĞAN: MİT TEHDİTLERİ ARAŞTIRIYOR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, istihbarat teşkilatının, milletvekillerine tehdidi araştırdığını söyledi.

27/04/2007 TARİH/ SAAT 12:50 / ANADOLU AJANSI

ERDOĞAN: SEÇİM ERKENE ALINABİLİR

Başbakan Erdoğan basın toplantısınada yaptığı açıklamada "Reform paketi Anavatan'ı ikna etmek için hazırlanmadı. Onlarla konuştuğumuz paket bundan sonraki seçim için. konuştuğumuz pakette 10 madde var bunu seçime yetiştirmek için çalışacağız.- İstihbarat teşkilatlarımız milletvekillerine gelen tehditleri araştırıyor. Ankesörlü telefonlardan yapıldığı ortaya çıktı. Sonuca ulaşınca açıklama yapacağız- Sandık için benim tek şartım var. O da 25 yaş, eğer onlar oy kullanabilecekse 2 ay öne çekebiliriz. Hatta 2 ay öne çekmek dünya piyasaları açısından faydalı olabilir." dedi

27/04/2007 TARİH/ SAAT 12:48 / ANKA AJANSI

BAYKAL'DAN ŞOK İDDİA: ?BAŞBAKAN'IN EN YAKIN ARKADAŞI VEKİLLERİMİZE PARA TEKLİF ETTİ?

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ?Türkiye'nin yakından tanıdığı bir işadamı? diye nitelediği Başbakan Erdoğan'ın çok yakın bir arkadaşının CHP milletvekillerini arayarak, oylamaya girmeleri karşılığında ?maddi manevi ne isterseniz yapmaya hazırım? dediğini iddia etti. Baykal, ?Böyle para gücüyle çıkar vaadiyle seçilen cumhurbaşkanından Türkiye'ye hayır gelir mi? dedi.

-Baykal, milletvekillerinin büyük bir baskı altında haysiyet sınavı verdiklerini belirtti ve DYP ile Anavatan Partisi'nin de baskı altında olduğunu savundu. Baykal, ?Ben Ağar'ın da Mumcu'nun da bu sınavı vereceklerini düşünüyorum. Hiçbir tereddüdüm yok. Ne yaptıklarını biliyorlar? diye konuştu.

27/04/2007 TARİH/ SAAT 12:16 /

ERDOĞAN PARA TEKLİFİ İDDİALARINI CEVAPLADI... BENİM DÖNEMİMDE BYLE BİR ŞEY OLAMAZ

İlk defa bir cumhurbaşkanı seçmiyoruz. Bugüne kadar işleyen süreç devam edecek AKP'den iki aday çıktı. Meiclis'te grubu bulunan veya bulunmayan partilerin aday göstererek sürece katkıda bulunmalarını isterdik olmadı. hatta Baykal, hiçbir CHP'li vekilin Genel Kurul'a katılmayacağını dikte ederek onları ipotek altına aldı.

CHP Lideri Özal için de "Onu indiririz" demişti. Özal için "Türk halkının yüzde 79.9'u ona karşı" diyordu.

Erdoğan'a da Türk halkının 71'i karşı dedi. Gördüğünüz gibi zihniyette bir değişiklik yok. Zaten kendisini de bunu ifade ediyor. 30 yıldır aynı yerdeyim diyor. Cumhurbaşkanlığı seçimleri için bir grup kararı alınamaz. Ancak sayın Baykal bir grup kararı almıştır. Tüm vekillerin iradesini hiçe saymıştır.

CHP'li vekillere para teklif edildiğini iddia etti. kimse bizi böyle çirkin yollara çekemez. Tayyip Erdoğan döneminde böyle bir şey olamaz. Belki kendi geçmişlerinde olmuştur. O ruh hali ile konuşuyor olabilirler. Böyle bir şeyi ortaya atarak vekilleri baskı altına almak istiyor.

Son söz millete ait olacaktır. Saat 15.00'te kendimizi sine-i millete emanet edeceğiz. Gazi Mustafa Kemal en zor zamanlarda bile Meclis'in iradesine başvurmuştur. Kurtuluş Savaşı'nın en zor zamanında en kritik kararlar ordunun da karargahı olan Meclis'te alınmıştır. Milletvekilleri olarak bizim en önemli görevimiz Meclis'teki faaliyetlere katılmaktır. Tüm milletvekillerini Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılacağı oylamaya katılmaya çağırıyorum. Vatandaşların sandığa giderek oy kullanması nasıl kutsal bir görevse Genel Kurul'daki oylamalara katılmak da öyledir. Siyaseti felç etmek isteyenlere, ülkemizi geçmişteki kaos ortamlarına çekmek isteyenlere fırsat vermeyelim. Vicdanınızın sesini dinleyin öyle oy kullanın

27/04/2007 TARİH/ SAAT 11:55 /ZAMAN

MUMCU'NUN BASIN TOPLANTISI İPTAL EDİLDİ

Anavatan lideri Erkan Mumcu'nun saat 14.30'da yapacağı basın toplantısının iptal edildiği belirtildi.

27/04/2007 TARİH/ SAAT 11:52 /ANKA HABER AJANSI

BAHÇELİ'DEN CUMHURBAŞKANI YORUMU: ?KİM OLDUĞU DEĞİL, ZİHNİYETİ ÖNEMLİ?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde yaşanan gelişmelerden ve bugün gelinen noktadan Türk demokrasisi adına büyük üzüntü ve endişe duyduğunu belitti. Bahçeli, Cumhurbaşkanı'nın, devletin başı olarak Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Türk Milleti'nin birliğini temsil ettiğini belirten Bahçeli, ?Bu bakımdan, bu yüce makama seçilecek şahsiyetin kim olduğu ve hangi partiye mensup bulunduğundan ziyade, temsil ettiği siyasi zihniyet önem taşımaktadır? dedi.

-Bahçeli, partisinin cumhurbaşkanlığı konusunun geniş tabanlı bir toplumsal ve siyasi uzlaşma zemininde ele alınmasını ?genç Türk demokrasisinin rüştünü ispat etmesinin önemli ve anlamlı bir göstergesi? olarak kabul ettiğini bildirdi.

GÜL ERDOĞAN'IN KOPYASI
Bahçeli, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün siyasi kimlik, sicil ve zihniyet bakımından Başbakan Erdoğan'ın fotokopisi niteliğinde olduğunu ileri sürdü. Bahçeli, "Bunun samimiyetle, ciddiyetle, demokrasi gelenekleriyle, milli iradenin temsilcisi olan TBMM'ye saygıyla uzaktan yakından alakası olmadığı ortadadır? dedi.

27/04/2007 TARİH/ SAAT 11:49 /ANKA HABER AJANSI

NEFESLER TUTULDU, MECLİS'TE KARARGAHLAR KURULDU

-Türkiye'nin günlerdir tartıştığı cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci turuna saatler kala, TBMM kulislerindeki hareketlilik hızlandı. İktidar ve muhalefet milletvekilleri sabah saatlerinden itibaren tam kadro Meclis'e gelmeye başladı. AKP'lilerin muhalefet ve bağımsız milletvekillerine yönelik başlattığı ve gece boyu devam eden ?yakın markaj?, halen devam ediyor. Pazarlıkların ilk turun yapılacağı 15.00'e kadar devam etmesi bekleniyor.

-AKP grup yöneticilerinin odaları, sabah saatlerinden itibaren milletvekillerinin telefonlarıyla hareketlendi. AKP'de, 367 ile ilgili son durumun ne olduğu merak ediliyor.

-AKP'nin Cumhurbaşkanı adayı, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, temaslarına oylamaya kadar Meclis'teki Başbakanlık makam odasında devam edecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, Genel Kurul'dan önce Meclis'teki odasında Gül, bakanlar, grup yönetimi ve MKYK üyeleri ile son bir değerlendirme yapacak.

-Oturuma katılmama kararı alan CHP'liler, birinci tur sonuna kadar kulisleri ablukaya alacak. CHP yönetimi, şehir dışındaki milletvekillerini Ankara'ya çağırdı. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, oturumu Meclis'teki makam odasından izleyecek. Anayasa Mahkemesi'ne başvuru dilekçesini hazırlayan CHP, ilk oturum biter bitmez oylama tutanağını dosyaya ekleyerek, Anayasa'nın 102. maddesine atıfta bulunan TBMM İçtüzüğü'nün 121. maddesinin ?eylemli olarak ihlal edildiği? gerekçesiyle yüksek mahkemeye başvuracak. Başvuru grup başkanvekilleri tarafından gerçekleştirilecek.

-Cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle Meclis girişlerindeki güvenlik önlemleri arttırıldı. İçişleri Bakanlığı'ndan girişler için ilave güvenlik gücü istenirken, Meclis ziyaretçilere kapandı. Sadece, Meclis Başkanlık Divanı'nca, grubu bulunan siyasi partilere tanınan kontenjanlar çerçevesinde özel olarak hazırlanan davetiye ile izleyici alınacak. Parlamento muhabirlerinin kartları da özel kartlarla değiştirilecek, kulislere ancak bu kartlara sahip basın mensupları girebilecek.

Türkiye'nin günlerdir tartıştığı cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci turuna saatler kala, TBMM kulislerindeki hareketlilik hız hızlandı.

PAZARLIKLAR 15.00'E KADAR DEVAM EDECEK

İktidar ve muhalefet milletvekilleri sabah saatlerinden itibaren tam kadro Meclis'e gelmeye başladı. AKP'lilerin muhalefet ve bağımsız milletvekillerine yönelik başlattığı ve gece boyu devam eden ?yakın markaj? da sürüyor. Pazarlıkların ilk turun yapılacağı 15.00'e kadar devam etmesi bekleniyor.

AKP'DE TELEFON TRAFİĞİ

AKP grup yöneticilerinin odaları, sabah saatlerinden itibaren milletvekillerinin telefonlarıyla hareketlendi. AKP'de, 367 ile ilgili son durumun ne olduğu merak ediliyor.

GÜL BAŞBAKANLIK MAKAM ODASINDA ÇALIŞACAK

AKP'nin Cumhurbaşkanı adayı, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, temaslarına oylamaya kadar Meclis'teki Başbakanlık makam odasında devam edecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, oturum başlayana kadar Meclis'teki odasında Gül, bakanlar, grup yönetimi ve MKYK üyeleri ile son bir değerlendirme yapacak.

CHP KULİSLERDE KONUŞLANACAK

Oturuma katılmama kararı alan CHP'liler, birinci tur sonuna kadar kulisleri ablukaya alacak. CHP yönetimi, şehir dışındaki milletvekillerini Ankara'ya çağırdı.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, oturumu Meclis'teki makam odasından izleyecek. Anayasa Mahkemesi'ne başvuru dilekçesini hazırlayan CHP, ilk oturum biter bitmez oylama tutanağını dosyaya ekleyerek, Anayasa'nın 102'nci maddesine atıfta bulunan TBMM İçtüzüğü'nün 121'inci maddesinin ?eylemli olarak ihlal edildiği? gerekçesiyle yüksek mahkemeye başvuracak. Başvuru grup başkanvekilleri tarafından gerçekleştirilecek.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTTIRILDI

Cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle Meclis girişlerindeki güvenlik önlemleri arttırıldı. İçişleri Bakanlığı'ndan girişler için ilave güvenlik gücü istenirken, Meclis ziyaretçilere kapandı. Sadece, Meclis Başkanlık Divanı'nca, grubu bulunan siyasi partilere tanınan kontenjanlar çerçevesinde özel olarak hazırlanan davetiye ile izleyici alınacak. Parlamento muhabirlerinin kartları da özel kartlarla değiştirilecek, kulislere ancak bu kartlara sahip basın mensupları girebilecek.

İKİ ADAY VAR

Genel Kurul, TBMM Başkanı Bülent Arınç başkanlığında toplanacak. Arınç toplantı yeter sayısı olan, 184'le oturum başlatılacak. Başkanlık sunuşlarının ardından, doğrudan gizli oylamaya geçilecek. Cumhurbaşkanlığı seçimine, başvuran iki aday katılacak. Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile AKP Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay Cumhurbaşkanlığı için yarışacak.

Milletvekilleri, seçim bölgelerine göre sıraya geçecek ve oluşturulacak kuruldan alacakları mühürlü zarflarla kabinlere girerek oylarını kullanacak. Milletvekilleri, destekledikleri iki adaydan birinin isminin yanına çarpı işareti koyacak. Milletvekilleri, zarfın içine yerleştirdikleri oy pusulalarını, Başkanlık Divanı kürsüsü önündeki kupalara atacak


27/04/2007 TARİH/ SAAT 11:42 /ANKA HABER AJANSI

MUMCU: "BEN BİR KARARA VARDIM

-Cumhurbaşkanı seçimi konusunda son kararı vermek üzere milletvekilleriyle toplanan Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, ?Ben bir karara vardım? dedi.

Mumcu, kritik oylama öncesi 367 için kilit olan partili milletvekillerini Anavatan Genel Merkezi'nde topladı. Saat 11.00'de başlayan toplantıya gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Mumcu, milletvekillerini son bir kez daha dinleyeceğini belirterek, ?Ortak bir parti eğilimi belirlemeye çalışacağız? dedi.

Mumcu, bağlayıcı karar alma imkanları olmadığına dikkat çekerken, ?Ancak bu milletvekillerinin bir parti mensubu oldukları gerçeğini değiştirmez? dedi. Mumcu, milletvekillerine kendi düşüncelerini anlatacağını, teşkilatlarıyla ve çeşitli toplum kesimleriyle yaptığı değerlendirmerle kendisinin bir karara vardığını bu kararını da arkadaşlarıyla paylaşacağını söyledi.

Mumcu, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar ile ortak bir açıklama yapıp yapmayacağı konusunun sorulması üzerine ?Ortak bir açıklama planlamış değiliz ama kendileriyle görüştüm? dedi.

27/04/2007 TARİH/ SAAT 11:38 /NTV

Ağar 14:00'de, Mumcu 14:30'de açıklama yapacak

27/04/2007 TARİH/ SAAT 11:33 /ANKA AJANSI

ANAVATAN-DYP KANADINDA SOĞUK RÜZGARLAR: ANAYASA PAKETİ YOLLARI AYIRDI MI?

-Cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci turuna saatler kala, gözlerin üzerine çevrildiği ANAVATAN-DYP kanadından olumsuz haberler geliyor. Anavatan Partisi'nden AKP'ye giden 5'li Anayasa değişikliği paketi, iki parti arasında soğuk rüzgarlar estirdi. Kulislerde, DYP'nin ?saf dışı bırakıldığı? gerekçesiyle bu duruma tepki gösterdiği konuşulurken, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar'ın saat 14.00'de, Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu'nun ise saat 14.30'da TBMM'de ayrı ayrı basın toplantısı düzenleyecek olması, iddiaları güçlendirdi.

-Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, saat 11.00'de milletvekilleri ile Genel Merkez'de bir araya geldi. DYP'de gözler bu toplantıya çevrildi. Dün yüz yüze görüşmesi beklenen iki lider sadece telefonla görüşmekle yetindi.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci turuna saatler kala, gözlerin üzerine çevrildiği Anavatan-DYP kanadından olumsuz haberler geliyor.

Anavatan Partisi'nden AKP'ye giden 5'li Anayasa değişikliği paketi, iki parti arasında soğuk rüzgarlar estirdi. Kulislerde, DYP'nin ?saf dışı bırakıldığı? gerekçesiyle bu duruma tepki gösterdiği konuşuluyor.

AYRI AYRI BASIN TOPLANTISI

DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar'ın saat 14.00'de, Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu'nun ise saat 14.30'da TBMM'de ayrı ayrı basın toplantısı düzenleyecek olması, iddiaları güçlendirdi.

MUMCU MİLLETVEKİLLERİYLE GÖRÜŞÜYOR

Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, saat 11.00'de milletvekilleri ile Genel Merkez'de bir araya geldi. DYP'de gözler bu toplantıya çevrildi. Dün yüz yüze görüşmesi beklenen iki lider sadece telefonla görüşmekle yetindi.

DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, cumhurbaşkanı seçimi sürecinde istişare içinde olduğu Anavatan Partisi'nin TBMM Genel Kurulu'na girip girmeme yönündeki kararını bekliyor.

OTURUMA GİRERSE BİRLEŞME OLUMSUZ ETKİLENİR

Ağar-Mumcu'nun önümüzdeki saatlerde telefonla konuşabileceği belirtilirken, DYP'de, Ağar'a yakın bir kaynak ?Anavatan'ın girip girmeyeceğini bilemiyoruz. Haber bekliyoruz. Bizim kararımız girmeme yönünde? dedi. DYP'li yönetici, iki parti arasında başlatılan istişare süreci ve birleşmenin ise Anavatan'ın genel kurula girme kararından olumsuz etkilenebileceğinin altını çizdi.

Bir başka DYP'li kurmay ise, ?Anavatan girerse kendini bitirir. 10-15 kişi girerlerse o zaman iyi niyet olmaz? uyarısı yaptı.

Anavatan Partisi'nden ise bazı milletvekillerinin oylamaya katılmasının DYP ile ilişkilerde sorun yaratmayacağı görüşü geldi. Anavatan'lı yöneticiler, firenin çok olmacağını zannetmediklerini söyledi.


27/04/2007 TARİH/ SAAT 11:29 /ANKA AJANSI

BAYKAL: ?OYLAMAYA KATILMASI İÇİN MİLLETVEKİLİMİZE PARA TEKLİF EDİLDİ?

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a çok yakın bir işadamı tarafından CHP'li bir milletvekiline, oylamaya katılması için rüşvet teklif edildiğini öne sürdü.

Baykal, CNN Türk'te yaptığı açıklamada şöyle dedi: ?Bugün geldiğimiz noktada çok üzüntü verici şeyler oluyor. Dün gece Başbakanın en yakın arkadaşlarından, Türkiye'nin yakından tanıdığı işadamı bizim bir milletvekilimizi arayarak madi manevi ne istenirse yapmaya hazırım dediğini gördüm. Böyle bir para gücüyle çıkar vaadiyle Cumhurbaşkanı seçiliyor."

27/04/2007 TARİH/ SAAT 11:27 /ANKA AJANSI

ERDOĞAN, 12'DE BASIN TOPLANTISI YAPACAK

Başbakan Tayyip Erdoğan TBMM'ye gelişinde, saat 1200'de Meclis'te bir basın toplantısı yapacağını söyledi.

27/04/2007 TARİH/ SAAT 11:25 /ANADOLU AJANSI

Anavatan'lı Sarıbaş: Toplantıdan çıkacak sonuca göre hareket edeceğiz

Anavatan Partisi (ANAVATAN) Grup Başkanvekili üleyman Sarıbaş, son bir değerlendirme yapmak için toplandıklarını, buradan çıkacak kanaat doğrultusunda hareket edeceklerini söyledi. Sarıbaş, bir soru üzerine, "Her iki durumda da fire olabilir. Fire olarak görmemek lazım. Bunu Anayasa'nın emri olarak görmek lazım. Anayasa diyor ki; bu tür durumlarda grup kararı alınamaz." dedi. Adalet Bakanı Çiçek'in bazı milletvekillerinin tehdit edildiği yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine Sarıbaş, "Bunu Adalet Bakanı'na sorun. Bir tehdit varsa bu ülkenin Adalet Bakanı ben değilim, kendisi. Bunu önleyecek olan da ben değilim kendisi. " diye konuştu.

27/04/2007 TARİH/ SAAT 11:23 /ZAMAN

AK PARTİ'DEN SON DAKİKA HAMLESİ

AK Parti Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, Cumhurbaşkanı seçimlerinin ardından içerisinde Cumhurbaşkanlığının süresini 5 artı 5 olarak düzenleyen 10. uyum ve demokratikleşme paketinin Meclis gündemine getirileceğini açıkladı. Ergin, bunun zamanlamasının Cumhurbaşkanlığı seçimi ile bir ilgisi bulunmadığını da ifade etti.

Parlamento'da bir basın toplantısı düzenleyen Ergin, 10. uyum ve demokratikleşme pakitini Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından yeniden oluşturulacak TBMM Uyum Komisyonu'nda ele alınarak gerçekleştireleceğini söyledi. 10. uyum paketi üzerinde uzun süredir çalışıldığını, bu düzenlemelerin kendi parti programlarında da olduğunun altını çizen Ergin, bu konuda Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in de dün bir açıklama yaptığını, TBMM'deki Uyum Komisyonu'nun yeniden oluşturularak çalışmalara başlanacağını bildirdi. Bu paketin 11. Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül'ün Anavatan Partisi Genel Başkanı Mumcu'yu ziyaretinde de gündeme geldiğini ifade ederek, bunların YÖK ve eğitim sisteminde değişiklik, Seçim Yasaları, siyasi etik, siyasetin finansmanı, yarfı reformu olduğunu söyledi. Ergin, "Bunların dışında uyum komisyonunda dile getirilecek bütün konular gelebilir" diyerek, paketin daha da genişletilebileceği mesajını verdi. .

Basın mensaplarının sorularını da cevaplandıran Ergin, bunun Anavatan Partisi ile yapılan pazarlık sonucu mu ortaya çıkıp çıkmadığı ve etik olup olmadığının sorulmasına, "Bunlar bugün gündeme gelmiş konular değil. Siyasi etik açısından sakınca görmüyoruz" ifadelerini kullandı. Ergin, parlamento içi ve parlamento dışı bütün siyasi partilere de bu pakete katkı yapmaya çağırırken, kendilerinin de geniş katılımı arzuladıklarını ve gerekli girişimleri yapacaklarını belirtti.

27/04/2007 TARİH/ SAAT 11:21 /ANADOLU AJANSI

CHP'DEN İLK FİRE Mİ?

CHP Hakkari Milletvekili Esat Canan, cumhurbaşkanı seçiminin ilk tur oylamasına vicdanen, hukuk ve demokrasi anlayışı gereği katılmak istediğini ancak, henüz karar vermediğini söyledi. anan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugünkü oylamaya CHP'nin katılmayacağını; kendisinin katılması halinde ise bunun farklı yorumlara yol açabileceği endişesi taşıdığını belirtti.

Bir kişinin, kendi inancı, düşüncesi ve özgür iradesiyle oy kullanmasından daha doğal bir şey olamayacağını vurgulayan Canan, bunun, Türkiye'de istismar edilmek istendiğini öne sürdü. Parti içinde farklı davranılmasının olağan sayılması gerektiğini belirten Canan, partiden istifa etmesinin de söz konusu olmadığını bildirdi.

Cumhurbaşkanı seçiminde, hukukun siyasallaşmasına yol açabilecek bir sürece katkı vermenin, hukuk anlayışına uygun olmadığını ifade eden Canan, "Başından beri ilk turda 367 milletvekilinin olması gerektiğine inanmıyorum. Anayasa, İçtüzük çok açık. Biz, yasayı kişilere bağlı yorumlarsak, hukuku siyasallaştırmış oluruz. Hukuk inancım buna engel. Bu hukuk, hepimize lazım olacak" diye konuştu. Canan, cumhurbaşkanı seçim sürecinde CHP'nin bu konuyu parti grubunda tartışmadığını ifade ederek, "Grubun kapalı oturumda bu konuşulabilir, milletvekilleri düşüncelerini açıkça ortaya koyabilirdi. Bu da yapılmadı" dedi. Bugünkü oylamaya, vicdanı, demokrasi ve hukuk anlayışı gereği katılmak istediğini ancak, bunun farklı yorumlara neden olabileceği endişesini taşıdığını belirten Canan, "Bu nedenle henüz karar vermedim" dedi.

27/04/2007 TARİH/ SAAT 10:51 /İHLAS HABER AJANSI

ADALET BAKANI ÇİÇEK, REFORM PAKETİ TEKLİFİNE ANAVATAN'DAN HENÜZ CEVAP GELMEDİĞİNİ AÇIKLADI

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Cumhurbaşkanı'nı seçtikten sonra YÖK, siyasal etik, Seçim Yasası gibi konuları içeren reform paketini çıkarma yönündeki tekliflerine Anavatan Partisi'nden henüz bir cevap gelmediğini söyledi.

Çiçek, bugünkü oylama öncesinde bağımsız milletvekillerinin ankesörlü telefonlardan aranarak tehdit edildiğini, konunun İçişleri Bakanlığı tarafından araştırıldığını kaydetti. Karayolları Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen 4. Dönem 393 adli yargı hakim ve savcı adayının ad çekme töreni öncesinde gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Çiçek, reform paketi önerisine Anavatan'dan cevap gelip gelmediğinin sorulması üzerine, Anavatan Partisi'nden henüz bir cevap gelmediğini bildirdi. Çiçek, "Parti veya gruba cevap gelmiş olabilir ama ben bilmiyorum. Cumhurbaşkanlığı seçim süreci öncesinde Başkan vekillerini ziyaret edip siyasi partilerle ilgili düzenlemeleri söylemiştim" diye konuştu.

27/04/2007 TARİH/ SAAT 10:45 /ANADOLU AJANSI

ANAVATAN 11.00'de toplanıyor

Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, cumhurbaşkanı seçimi ile ilgili milletvekillerini genel merkezde toplantıya çağırdı. Mumcu'nun partili milletvekilleriyle yapacağı toplantı, saat 11.00'de genel merkezde yapılacak.

Anavatan Partisi'nin, TBMM Genel Kurulunda bugün yapılacak cumhurbaşkanı seçimi ilk tur oylamasına katılıp katılmamaya ilişkin kararını netleştirmesi bekleniyor.

27/04/2007 TARİH/ SAAT 10:40 /ANKA AJANSI

DYP LİDERİ AĞAR PARTİSİNİN TAVRINI 14.00'TE AÇIKLIYOR

DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, ilk tur oylamadaki tavrını açıklamak üzere saat 14.00'te Meclis'te basın toplantısı düzenleyecek.

27/04/2007 TARİH/ SAAT 10:30 /HÜRRİYET

367 TARTIŞMASI NEDİR?

Eski Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun 4 ay önce gündeme getirdiği görüşe göre, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turuna Anayasa'nın 102'nci maddesine göre en az 367 milletvekilinin katılması gerekiyor. Bazı hukukçuların ve CHP'nin de katıldığı bu görüşe göre, ilk turda seçilebilmek için gerekli olan 367 oy, aynı zamanda toplantı yeter sayısı anlamını taşıyor ve bu sayıda milletvekili Genel Kurul'a katılmamışsa bu turun hiç yapılmamış sayılması gerekiyor. Anayasa'ya göre diğer turlara geçilmemesi ve Meclis'in erken seçime gitmesi gerekiyor.

- Anayasa Mahkemesi ilk turu iptal ederse Meclis ilk turu tekrarlayabilir mi?

Anayasa'da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 4 turda yapılacağı belirtiliyor ve her tur ayrı ayrı düzenleniyor. İlk turun iptal edilmesi halinde Meclis'in 367'yi bularak ilk turu tekrarlaması mümkün görünmüyor. Bu durumda Anayasa Mahkemesi'nin yine iptal kararı vereceği belirtiliyor.

- Karar ikinci turdan önce çıkmazsa Meclis 2. turu yapabilecek mi, yoksa beklemesi mi gerekiyor?

Meclis, Anayasa Mahkemesi'nin kararını açıklamasına kadar turlara devam edebilir ve Cumhurbaşkanı'nı seçebilir.

- Karar gecikirse ve Meclis 3. turu da yapıp Gül'ü cumhurbaşkanı seçerse, Anayasa Mahkemesi de ilk turu iptal ederse ne olacak?

İptal kararının açıklanmasıyla birlikte seçim hükümsüz kalacak. Bu durumda Gül de 'seçilmiş Cumhurbaşkanı'sıfatını yargı kararıyla kaybedecek. Böyle bir durumun ortaya çıkmaması için Anayasa Mahkemesi'nin en azından üçüncü turdan önce kararını açıklamasına kesin gözüyle bakılıyor.

- Cumhurbaşkanlığı seçimi iptal olursa ne olacak?

Seçimin iptal edilmesi ülkenin erken seçime gitmesi anlamına geliyor. Anayasa'nın 102. maddesinde ?Cumhurbaşkanı seçilemediği takdirde derhal Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimleri yenilenir? hükmü yer alıyor.

- Erken seçim ne zaman yapılır?

Anayasa'daki ?derhal? sözcüğünden hareketle en geç 90 gün içinde seçim yapılması için karar alınması gerekiyor. Bu süre Meclis kararıyla daha da kısaltılabilir ve 60 güne ya da 45 güne düşürülebilir. Yani Türkiye Temmuz'da veya en geç Ağustos başında Türkiye'nin sandık başına gideceği tahmin ediliyor.

- İptal halinde Cumhurbaşkanı Sezer'in görev süresi ne zaman bitecek? Cumhurbaşkanlığı makamı boş mu kalacak?

Cumhurbaşkanı Sezer, Anayasa hükmü doğrultusunda yeni Cumhurbaşkanı yemin edene kadar görevine devam edecek.

- Olası bir iptal kararı halinde yeni Cumhurbaşkanı nasıl seçilecek?

Yeni Meclis'in oluşmasının ardından Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacak. Bu seçim Anayasa Mahkemesi'nin 367 vekilin katılım zorunluluğunu araması koşuluna uygun yapılacak. Yani hiçbir parti tek başına 367'yi geçemezse yeni Cumhurbaşkanı ?uzlaşma? ile seçilecek.

- Erken seçime gidilmesi halinde hükümet düşecek mi?

Meclis, seçime kadar görev yapacak. Hükümet ise yeni hükümet kurulana kadar görev yapacak.


27/04/2007 TARİH/ SAAT 09:50 /ANADOLU AJANSI

ANAYASA MAHKEMESİ İKİNCİ TUR ÖNCESİ SONUÇLANDIRAMAYABİLİR

Anayasa Mahkemesi, 367 için yapılacak yapılacak 'muhtemel' başvuruyu, ikinci turdan önce sonuçlandırabilir mi? Anayasa Mahkemesi içtüzüğüne göre, bu süre uzayabilir. Başkanvekili Haşim Kılıç, üyelerden birinin süre istemesi halinde, bu süreyi vermek 'zorunda' olduklarını söyledi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu ve Başkanvekili Haşim Kılıç, gazetecilerin sorularını yanıtladı. "CHP'nin başvurusu mesai bitiminde gelirse ne olacak?" sorusuna Başkan Tuğcu, "O benim ve raportörün sorunu" yanıtını verdi. Haşim Kılıç ise, "Mesaiden sonra, makul bir süre beklenir ama sırf bu yüzden beklemeyiz. Randevu talepleri olursa, onu da değerlendiririz" dedi. Kılıç, erken sonuç almak için Yüce Divan davalarının ertelenmesini de görüşebileceklerini kaydetti. Haşim Kılıç, konuyla ilgili bir ön çalışma yapılıp yapılmadığı sorusuna da, "Bir bilgimiz yok. Ama başkan, hazırlık noktasında bir veya birkaç raportöre görev vermiş olabilir" dedi.Başkan Tuğcu, muhtemel başvuruyu ikinci tur oylama öncesinde sonuçlandıracaklarını açıklamıştı.


27/04/2007 TARİH/ SAAT 09:39 /NTV

CHP'DE 367 DİLEKÇESİ HAZIR

TBMM Genel Kurulu'nda bugün yapılacak cumhurbaşkanı seçiminde 367 milletvekilinin olmaması halinde Anayasa Mahkemesi'ne gidecek CHP, başvuruya ilişkin hukuki çalışmasını tamamladı.

CHP Genel Sekreteri Önder Sav başkanlığında yapılan, CHP grup başkanvekilleri ve hukukçu milletvekillerinin katıldığı toplantıda, Anayasa Mahkemesine verilecek dilekçe üzerinde çalışmalara son şekli verildi.

CHP'nin, Genel Kurul'da 367 milletvekili olmadan cumhurbaşkanı seçimine geçilmesi halinde Anayasa Mahkemesine sunacağı dilekçede, Anayasada, cumhurbaşkanı seçimi için ?özel nitelikte toplantı yeter sayısı arandığı? ifade edilecek. Dilekçede, bu seçim için toplantı yeter sayısının 367 olduğu ve bu sayının her 4 turda da aranması gerektiğine yer verilecek.

Dilekçede, Meclis Başkanının bu sayıyı aramaması halinde, TBMM İçtüzüğünün cumhurbaşkanı seçimini düzenleyen 121. maddesini ihlal ettiği belirtilecek.

Seçimin iptali istenecek dilekçeye, Genel Kurul tutanağı da eklenecek ve CHP, oylama bittikten sonra mahkemeye başvuracak.

GÜL İLE İLGİLİ DOSYA

Bu arada, CHP, cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül ile ilgili bir dosya hazırlıyor.

Gül'ün, cumhurbaşkanı seçilmesi halinde, bu dosya gündeme getirilecek.

Dosyada, Gül'ün daha önceki açıklamalarına yer verilerek, bu açıklamaların, ?Cumhuriyetin temel niteliklerine ve laikliğe aykırı? olduğu savunulacak.

Dosyada, Gül'ün, kamu kaynaklarının harcanmasında hukuka aykırılık oluşturan eylemleri olduğu da ileri sürülecek ve bu durumun, Anayasanın ?cumhurbaşkanın nitelikleri ve tarafsızlığını? düzenleyen 101 ile ?ant içmesini? içeren 103. maddesine aykırı olduğu öne sürülecek.


27/04/2007 TARİH/ SAAT 09:35 /CNN TÜRK

BAĞIMSIZ ADAYLAR TEHDİT EDİLİYOR

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili olarak bağımsız milletvekillerine kimi kanallardan, "Yarın Meclis'e gitmeyin, bu vatana ihanet olur, evlat acısı çekmek istemiyorsanız" biçiminde tehdit mesajları geldiğini iddia etti. Konunun İçişleri Bakanlığı'nca incelendiğini de belirten Çiçek, mesajların nereden geldiğinin gerekirse açıklanacağını kaydetti.

CNN Türk'ün sorularını yanıtlayan Çiçek, "Kurt bulanık havayı sever" diyerek, bugünkü ilk tur öncesinde "ortalığı karıştırmak isteyen fitne fesat yuvaları olduğunu" bildirdi. Çiçek, teknolojik olanakları da kullanarak sağın, solun zihnini karıştırmak ve insanları baskı altına almak isteyenler olduğunu ifade ederek şunları kaydetti:

"Bazı milletvekillerine bazı kanallardan tehdit mesajları geliyor. Kimler olduğunu söyleyip afişe etmek istemiyorum, ama konunun üzerinde duruyoruz. Bu mesajlar nereden geliyor, bunları da icap ederse açıklayacağız. Halen bu türlü fesatlardan fayda umanlar varsa şunu bilmelidirler ki, biz yarın (bugün) Meclis'e gideceğiz. Kimse beni, anayasal görevimi yerine getirmekten alıkoyamaz."


27/04/2007 TARİH/ SAAT 09:31 /MİLLİYET

BAŞKANET'TE VEKİL AVI

AKP'nin, muhalefet partileri ve bağımsızlar içinde adeta adam adama markajla yürüttüğü 367 kişilik desteğe ulaşma arayışı bu sabah saatlerine kadar sürdü. CHP'nin katılmayacağı ilk tura 4 milletvekili bulunan DYP'nin de katılması beklenmiyor. Abdullah Gül, AKP'nin blok oyu ile Genel Kurul'a gelmesi muhtemel bazı ANAP'lı ve bağımsız milletvekillerine güveniyor. AKP'deki alarma karşın, Gül'ün aradığı 367 garantisi dün gece itibariyle sağlanamadı.

Cumhurbaşkanlığı seçimi için ilk turda Anayasa'da öngörülen karar yeter sayısının (367) oylamanın gerçekleştirileceği toplantının başlamasını sağlayacak en az milletvekili sayısını da gösterdiği görüşü, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin kilitlendiği ana madde oldu.

Ankara'da dün gece geç saatlerdeki verilere göre birinci tur öncesi tablo şöyle:

* ANAP'ta çatlak

20 sandalyeye sahip olması nedeniyle anahtar parti konumunda olan ANAP'ta MKYK toplantısı sırasında oylamaya girip girmeme konusunda bölünme yaşandı. Genel Başkan Erkan Mumcu, Anayasa'nın "grup kararı alınamayacağı" hükmüne de atıf yaparak "Grubu serbest bıraktık. Arkadaşlar ne yapar bilemem" dedi. Malatya Milletvekili Miraç Akdoğan, Gül'e desteğini açıkça ilan ederken Mumcu bu sabah kurmaylarıyla yapacağı son toplantıda tavrını netleştirecek.

ANAP Grup Başkanvekili Süleyman Sarıbaş, Milliyet'e "Yetkiyi Mumcu'ya verdik. Ben AKP'den de 3-5 fire olacağını düşünüyorum. Akdoğan görüşünü açıklayabilir, ama genel başkanın tavrına herkes uyar" dedi. 20 milletvekili bulunan ANAP'ta çok sayıda milletvekilinin Genel Kurul'a katılmama yönünde görüş beyan ettiği, 4-5 vekilin ise katılmaktan yana olduğu öğrenildi.

* Bağımsızlar ikiye bölündü

Dün gece geç saatler itibarıyla 10 bağımsız milletvekilinden Fuat Geçen (Hatay), Ülkü Güney (Bayburt), Süleyman Bölünmez (Mardin), Göksal Küçükali (İstanbul) ve Memduh Hacıoğlu'nun (İstanbul) ilk tura katılarak Gül'ü desteklemelerinin beklendiği belirtildi. Zülfü Livaneli (İstanbul), Hakkı Akalın (İzmir), Mustafa Sayar (Amasya) ve Ersoy Bulut'un (Mersin) ise oylamaya katılmayacağı biliniyor. AKP'den dün istifa eden Amasya Milletvekili Hamza Albayrak'ın oylamaya katılıp katılmayacağı netleşmedi.

* Halkın Yükselişi Partisi Genel Başkanı Yaşar Nuri Öztürk, GP Genel Başkan Yardımcısı Emin Şirin ve SHP Genel Sekreteri Ahmet Güryüz Ketenci de, oylamaya katılmayacaklarını açıkladılar.

* CHP'den istifa eden Hatay Milletvekili İnal Batu oylamaya katılmayacağını açıklarken, kulislerde CHP Hakkari Milletvekili Esat Canan'ın Genel Kurul'a girebileceği iddiası konuşuldu.


27/04/2007 TARİH/ SAAT 09:10 /ANADOLU AJANSI

İLK TUR OYLAMA BUGÜN YAPILACAK

TBMM Genel Kurulunda, Türkiye'nin 11. cumhurbaşkanı için ilk tur oylama bugün yapılacak.

Cumhurbaşkanı adaylığı için başvuruların dün gece sona ermesinin ardından yeni bir sürece giriliyor. TBMM Genel Kurulu, bugün saat 15.00'te Meclis Başkanı Bülent Arınç başkanlığında toplanarak, 11. cumhurbaşkanını için ilk tur oylamayı yapacak.

Gündemine başka bir konuyu almayacak olan Genel Kurulda doğrudan gizli oylamaya geçilecek. Milletvekilleri, seçim bölgelerine göre sıraya geçecekler ve oluşturulacak kuruldan alacakları mühürlü zarflarla kabinlere girerek oylarını kullanacaklar.

Milletvekilleri, destekledikleri iki adaydan birinin isminin yanına çarpı işareti koyacak. Milletvekilleri, zarfın içine yerleştirdikleri oy pusulalarını, Bakanlık Divanı kürsüsü önündeki kupalara atacak.

Cumhurbaşkanı seçilebilmek için AK Parti Kayseri Milletvekili, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile AK Parti Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay yarışacak.

Anayasanın cumhurbaşkanı seçimini düzenleyen 102. maddesine göre, ilk turda seçilebilmek için üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu olan 367 oy aranacak. Bu turda hiçbir adayın bu çoğunluğa ulaşamaması durumunda ikinci tur oylama, 2 Mayıs Çarşamba günü yapılacak. Bu turda da seçilebilmek için üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu olan 367 aranacak.

İkinci turda cumhurbaşkanı seçilememesi halinde, üçüncü tur oylamaya geçilecek. 9 Mayıs Çarşamba günü yapılacak üçüncü turda, üye tam sayısının salt çoğunluğun (276) sağlanması gerekiyor. Bunun sağlanmaması halinde ise son tur oylama, 15 Mayıs Salı günü yapılacak. Bu turda en çok oyu alan cumhurbaşkanı seçilmiş olacak.

TBMM'de yapılacak turlar sonucunda Türkiye'nin 11. cumhurbaşkanı seçilecek. 11. cumhurbaşkanı 16 Mayısta Genel Kurulda and içerek görevine başlayacak.

Anayasanın, "Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisiyle ilişiği kesilir ve TBMM üyeliği sona erer" hükmü uyarınca, cumhurbaşkanı seçilinceye kadar adaylar görevini sürdürebilecek, ancak seçildikten sonra göreve başlayacağı tarihe kadar geçen sürede görevini sürdürmemesi, yazılı kural olmasa da teamüller arasında bulunuyor.


27/04/2007 TARİH/ SAAT 08:10 /ANKA AJANS

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk tur oylaması bugün saat 15.00'te TBMM Genel Kurulu'nda yapılacak. TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın yöneteceği oturumda oylamaya iki aday katılıyor: Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ve AKP Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay.

-Gizli yapılacak oylanmaya CHP katılmayacak. Oylamada kilit rol oynayan Anavatan Partisi ve DYP'nin ise nasıl bir yol izleyeceği oylama öncesi netleşecek.

-Adaylardan Abdullah Gül, destek arayışları son dakikaya kadar sürdürdü. AKP grubunun da devrede olduğu bu arayışta, beklenen destek sağlanamadı. Oylamada ANAVATAN-DYP'nin tutumu belirleyici olacak. Bu iki partinin katılmaması durumunda, gündeme 367 sorunu gelecek.

-TBMM'ye, ilk tur oylama nedeniyle, özel davetliler dışında kimse alınmayacak.

-CHP, OYLAMAYI ANAYASA MAHKEMESİ'NE GÖTÜRECEK

-CHP, oylamada 367 sayısına ulaşılmaması halinde, sonucu Anayasa Mahkemesi'ne götürecek. CHP'nin başka bir planı da Arınç'ın oturumu açarken yoklama yapmaması durumunda devreye sokulacak.

-Buna göre CHP, Arınç'ın yoklama yapmadan oturumu açması halinde, 367'ye ulaşılsa bile oylamayı Anayasa Mahkemesi'ne götürecek. CHP, bunun Anayasa'nın ?cumhurbaşkanlığı seçimini? düzenleyen 102'nci maddeye atıfta bulunan TBMM İçtüzüğü'nün 121'inci maddesinin ?eylemli olarak ihlal edildiği? gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvuracak. Bu durumda, oturuma 367 ve daha fazla milletvekilinin katılması ya da AKP'nin adayı Abdullah Gül'ün 367 ve daha fazla milletvekilinden oy alması halinde de başvuru gerçekleştirilecek.

-CHP'nin gerekçesini ?İçtüzüğün 57'nci maddesi, genel toplantıya yönelik yeter sayısının aranmasını düzenliyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi özel gündemli bir toplantı. Meclis Başkanı, bu nedenle yoklama yapmak durumunda. Yapmadığı takdirde TBMM İçtüzüğü'nün 121'inci maddesi eylemli olarak ihlal edilmektedir? görüşü oluşturacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber