Sezer olmazsa köşke 3 vekil oturacak

Haber Giriş : 03 Mayıs 2007 14:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in yerine TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın vekalet etmesi halinde, Çankaya Köşkü'ne Arınç'ın yanı sıra iki vekil daha oturacak.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in görev süresinin dolmasının ardından Köşk'e kimin vekalet edeceği tartışması sürerken, Arınç'ın vekalet etmesi halinde yaşanabilecek senaryolar da kulislerde konuşuluyor. TBMM Başkanı Arınç'ın 16 Mayıs'tan sonra Köşk'e vekalet etmesi halinde AKP'den milletvekilliği adaylığı konusunda yasal olarak herhangi bir sıkıntı bulunmuyor. Ancak seçim kampanyası döneminde nasıl bir politika izleyeceği konusunda da yasal olarak bir sınırlama ve düzenleme de yok. Türk siyasi tarihinde ilk kez bir Cumhurbaşkanı Vekili bir siyasi partiden aday olarak milletvekili erken genel seçimlerinde aday olmuş olacak. Seçim sürecinde Arınç'ın izleyeceği propagandanın sadece ?Köşk ağırlığı?na dikkat edebileceği konuşuluyor.

Ancak, milletvekili erken genel seçimlerinin 22 Temmuz tarihinde olması halinde, yapılan hesaplamalara göre milletvekillerinin mazbatalarını almaları ve kayıt gibi işlemler 10 gün sürüyor. 10 günün bitiminde ise Meclis milletvekillerinin yemin töreni için en yaşlı üyenin başkanlığında toplanıyor ve Arınç'ın TBMM Başkanlığı da fiilen düşüyor. Bu durumda Köşk'e kimin vekalet edeceği sorusu yine bir tartışma konusu yaratıyor. Hukukçular doğal olarak Meclis'in başkanlığını da yapacak olan, Meclis Başkanı'nı seçeceği süre içinde geçici başkan olan en yaşlı üyenin Cumhurbaşkanlığı'na vekalet edeceğini söylüyor.

Yemin töreninden sonra Meclis Başkanı'nın seçimi en fazla 10 günlük bir süreye yayılıyor. Bu süre içinde Meclis'in en yaşlı üyesini Çankaya Köşk'ü vekil olarak ağırlayacak. Yeni Meclis Başkanı'nın seçilmesinden sonra da Meclis'in en yaşlı üyesi sıfatıyla Köşk'teki vekalet yeniden el değiştirecek. Yeni Meclis Başkanı'nın kim olacağı ise doğal olarak bilinmiyor. Meclis'in Başkanla birlikte Başkanlık Divanı'nın oluşumundan sonra Cumhurbaşkanlığı seçimlerine geçilmesi gerekiyor. Yeni bir kriz yaşanmadan normal süre hesaplanırsa 10 günlük başvuru süresi ve 3 günlük turlarla birlikte yeni TBMM Başkanı'da en az 20 günlük süre içinde Köşk'ü vekaleten yürütecek.

Böylece, TBMM Başkanı Arınç'ın vekalet etmesi durumunda Devletin en üst kademesi olan ve Başkomutanlık mevkisi sayılan Köşk üç ayda üç ayrı vekaletle yönetilmiş olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber