Anayasa uzmanları: 25 yaş uygulanabilir

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 10 Mayıs 2007 20:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Erdoğan, dün Anayasa değişikliği gerçekleşmemesine rağmen 25 yaşındaki milletvekillerini aday göstereceklerini açıkladı. Hukukçular da 25 yaşın Anayasa değişikliğine gerek kalmaksızın uygulanabileceği görüşünde birleşti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün yaptığı açıklamada Anayasa değişikliği gerçekleşmemesine rağmen, 25 yaşındakileri aday göstereceklerini belirterek, ?Neticesi ne olur bilemem? diyerek kararı Yüksek Seçim Kurulu'na bırakmıştı.

Başbakan'ın açıklamasının ardından, Yüksek Seçim Kurulu Başkanvekili Ahmet Başpınar ise konunun gündemlerinde olmadığını açıklamış, Eski Adalet Bakanı Cemil Çiçek de konuyla ilgili olarak, ?AKP 25 yaşındaki adayların başvurusunu kabul edecek. O konuda bir sorun yok. Çünkü Anayasa değişti ve seçilme yaşı 25 yaş olarak belirlendi. Anayasa üst norm olduğu için anayasa hükmü uygulanır. Anayasa hükümleri Seçim Yasası hükümlerinin üstündedir? demişti.

AKP'nin, son kararı YSK'ya bıraktığı 25 yaş sorununu hukukçular değerlendirdi. Görüşler şöyle:

Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu:

YSK'NIN YORUMU DA ?UYGULANABİLİR? OLMALI

Seçilme yaşı Anayasa değişikliği ile 25 yaşa indirildi zaten. Anayasa'nın 67. maddesinde hüküm var: ?Seçim kanunlarında yapılan değişiklik bir yıl süreyle uygulanamaz? diye. Şimdi 1 yıl dolmadığı için bu Anayasa değişikliği uygulanır mı uygulanmaz mı tartışması var. Benim kanımca uygulanır. Sözü edilen 1 yıl süreyle uygulanamayacak olanlar seçim sistemiyle ilgili olanlardır. Oysa burada Anayasa'da bir değişiklik yapılmıştır. Seçmek, seçilmek anayasal bir haktır. Anayasa'da seçilme yaşı 30'dan 25'e çekilerek bu hakkın kapsamı genişletilmiştir. Anayasa, kanunların üzerinde bir belgedir. Anayasa'nın açık, ayrıntılı hükümlerinin doğrudan uygulanabilir özelliği vardır. Bu nedenle bizce 67. maddedeki ?1 yıl süreyle uygulanamaz' hükmü, bu kapsamda değildir. Başka bir işleme gerek olmaksızın 25 yaş uygulanabilir bizce. Bu çoğunluğun katıldığı bir yorum. YSK'dan bu yönde bir yorum beklenir.

AK Parti neden anayasa değişikliği yoluna gidiyor derseniz... Hükümet 25 yaşı 67. madde kapsamından çıkarmaya çalışıyor. Bu yorum tartışmalarını ortadan kaldırmaya çalışıyorlar ama gerek yok. Baskın görüş 25 yaşın uygulanabileceği yolundadır.

Prof. Dr. Zafer Üskül:

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNE İHTİYAÇ YOKTU

Anayasa'da bir değişikliğe gerek yoktu. Çünkü bu bir Anayasa değişikliğidir, yasa değişikliği değil. Anayasa'da değişiklik yapılmadan, sadece Seçim Yasası'sında değişiklik yapılsaydı tabii ki o zaman 1 yıl içinde uygulanamazdı. Anayasa değişikliği olduğu için bunun doğrudan uygulanması gerektiği kanaatindeyim. Hatta Seçim Yasası'na yansıtılmamış olsaydı dahi Anayasa değişikliğinin uygulanması gerekirdi. Bu bakımdan 25 yaşını dolduranların aday olabilmesi için Anayasa'nın değiştirilmesine ihtiyaç yoktur. Yüksek Seçim Kurulu'nun bunu uygulaması gerekir.

Hükümetin 25 yaşı Anayasa değişikliği paketinin içinde ele almasının nedeni muhtemelen YSK'nın bu konuda hangi yönde karar vereceğinden emin olamamalarıdır. İktidar işi sağlama almak istemiş olabilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber