Oxford'da inkılap tarihi şartına dava

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 18 Mayıs 2007 09:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
P>Eğitim-Bir-Sen, YÖK'ün kamuoyunda tepkiyle karşılanan dünyanın önde gelen üniversitelerine bile ?Atatürk inkılapları ve ilkelerine bağlı olmak? şartı getirdiği Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliği'ni yargıya taşıyor

YÖK'ün 11 Mayıs'ta yenilediği ?Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliği? tepki çekmeye devam ederken, Eğitim-Bir-Sen yönetmeliği yargıya taşıma kararı aldı. Yönetmelikte ?Yapılan denklik incelemesi sonucunda, yurtdışındaki üniversitelerin programlarında; programın müfredatı ile ilgisi olmayan ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın temel ilkeleri ile 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 4 ve 5. maddelerinde 'Atatürk inkılapları ve ilkeleri doğrultusunda Atatürk milliyetçiliğine bağlı' belirtilen amaç ve ilkelere aykırı dersler bulunması halinde, alınan diplomalara denklik verilmez? denilmesine tepkiler sürüyor.

PUTLAR YENİYOR

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, konuyla ilgili Danıştay'a başvuracaklarını açıklayarak, ?Evrensel bilimi yok sayan düzenlemeye göz yumamayız? dedi. YÖK'ün uygulamasına bir benzetmeyle tepki gösteren Gündoğdu, ?İslam öncesi cahiliye döneminde helva hamurunudan put yapıyorlar sonra da acıkınca heyet halinde bunları yiyorlarmış. Teziç'in demokrasiden anladığı bu. Bilim adamına uymaz bu anlayış? dedi. Gündoğdu, ?İtirazımız sadece dışarıda okuyan bizim vatandaşlarımız için değil. Harvard, Oxford, Yale gibi dünyanın saygın üniversiteleri de, Atatürk ilkelerine zorla uydurulamaz. Bunun daha bilimsel yolları vardır? dedi.

PUTLAR YENİYOR

Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Şefik Dursun da düzenleme için ?Karikatürist bir şey? yorumunu yaptı. Dursun, ?Yahudiler de, Almanlar da okuyabilir gelir burada ve onlara YÖK ün 4. 5. maddesinin dayatmak mümkün değil. Yönetmelik 28 Şubat sürecinin devamıdır? dedi. Eski Tüm Öğretim Üyeleri Başkanı Tahir Hatipoğlu da, ?Çok saçma bir uygulama. Irkıçı ve milliyetçi refleksle hazırlanmış bir yönetmelik. YÖK'ü kuran İhsan Doğramacı, 1988'de Türk Eğitim Derneği'nin sempozyumunda 'Günün koşulları gereği koyduk ama olmaması gerekir' demişti. Üniversiteler yerelde kalamaz, evrensel değerlerle ilgilenir? diye konuştu.

Kabul etmek mümkün değil

Yeni yönetmeliğin CHP nin Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecindeki çıkışları, Anayasa Mahkemesi'nin kararı ile işleyen sürecin zorlaması ile geldiğini belirten Gündoğdu, ?Türkiye Cumhuriyeti sınırlarına sıkıştırılmış değerlerle ünyaya bir yönetmelikle bu gömlek giydirilemez. Bunu kabul etmek mümkün değil? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber