657'deki Doğum İzin Süreleri Arttırılıyor

Plan ve Bütçe Komisyonu bugün önemli bir düzenlemeye imza attı. CHP Ankara Milletvekili Oya Araslı ile AKP İstanbul Milletvekili Zeynep Karahan Uslu'nun, kadın memurlara toplam dört ay doğum izni verilmesine ilişkin yasa teklifleri birleştirilerek kabul edildi. Kabul edilen bu Kanun teklifleri, TBMM Genel Kurulunda kabul edildikten sonra, Cumhurbaşkanının onayına sunulacaktır. Kanun, onaydan ve Resmi Gazetede yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecektir. Kabul edilen tekliflerin metinleri için tıklayın.

Haber Giriş : 30 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aşağıda hem Sayın Araslı'nın hem de Sayın Uslu'nun teklifleri yer almaktadır. Plan ve Bütçe Komisyonu görevlileri henüz birleştirilen önergelerin son halini yayımlamamıştır. Ancak, ajans haberlerine göre komisyon büyük çoğunlukla Sayın Araslı'nın teklif metnini benimsemiştir. Bu teklife göre yeni süreler şu şekildedi:r

- Kadın memura doğum yapmasından önce 8 hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta süre ile aylıklı izin verilir.

- Çoğul gebelik halinde, doğumdan önceki 8 haftalık süreye 2 hafta süre eklenir.

- Ancak, sağlık durumu uygun olduğu taktirde, doktorun onayı ile kadın memur isterse doğumdan önceki 3 haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın memurun çalıştığı süreler, doğum sonrası sürelere eklenir.

- Yukarıda öngörülen süreler kadın memurun sağlık durumuna göre hekim raporunda belirlenecek miktarda uzatılabilir.

- Kadın memurlara, bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin kullanımında annenin saat seçimi hakkı vardır.

- Doğum yapan memurlara istekleri halinde 104'üncü maddenin (A) bendinde belirtilen sürelerin bitiminden itibaren 12 aya kadar aylıksız izin verilebilir.


Sayın Oya Araslı'nın Kanun Teklifi

Madde 1- 14.7.1965 tarih ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104'üncü maddesinin (A) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"A) Kadın memura doğum yapmasından önce 8 hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta süre ile aylıklı izin verilir. Çoğul gebelik halinde, doğumdan önceki 8 haftalık süreye 2 hafta süre eklenir. Ancak, sağlık durumu uygun olduğu taktirde, doktorun onayı ile kadın memur isterse doğumdan önceki 3 haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın memurun çalıştığı süreler, doğum sonrası sürelere eklenir. Yukarıda öngörülen süreler kadın memurun sağlık durumuna göre hekim raporunda belirlenecek miktarda uzatılabilir. Kadın memurlara, bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin kullanımında annenin saat seçimi hakkı vardır.

Madde 2- 14.7.1965 tarih ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 108'nci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Doğum yapan memurlara istekleri halinde 104'üncü maddenin (A) bendinde belirtilen sürelerin bitiminden itibaren 12 aya kadar aylıksız izin verilebilir.


Sayın Zeynep Karahan Uslu'nun Kanun Teklifi

Madde 1- 14.7.1965 tarih ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104'üncü maddesinin (A) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"A) Kadın memura doğum yapmasından önce 8 hafta ve doğumdan sonra hafta olmak üzere toplam 16 hafta süreyle izin verilir. Çoğul gebelik halinde, doğumdan önceki 8 haftalık izin süresine iki hafta süre eklenir. Ancak, sağlık durumu uygun olduğu taktirde, hekim onayı ile kadın memur isterse doğumdan önceki 3 haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın memurun çalıştığı süreler, doğum sonrası sürelere eklenir.

Yukarıda öngörülen süreler kadın memurun sağlık durumuna ve işin özelliğine göre doğumdan önce ve sonra gerekirse hekim raporu ile artırılabilir.

Kadın memurlara, bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Bu sürenin günün hangi saatleri arasında ve nasıl kullanılacağını memur kendisi belirler.


657 SAYILI KANUNUN ŞU ANKİ HALİ

Mazeret İzni:

Madde 104- A)
(Değişik: 12.2.1982- 2595/7 md.) Kadın memura doğum yapmasından önce 3 hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren 6 hafta müddetle izin verilir. Bu süreden sonra da 6 ay süre ile günde birbuçuk saat süt izni verilir.

Aylıksız İzin:

Madde 108-
..Doğum yapan memurlara istekleri halinde en çok on iki aya kadar aylıksız izin verilebilir.

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber