Askeri kanat hükümetten ?tezkere' isteyecek

Haber Giriş : 12 Haziran 2007 10:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emin ÖZGÖNÜL-gazeteport

ANKARA - Giderek yoğunlaşan terör olayları ve Kuzey Irak'ta yuvalanıp Türkiye'yi tehdit eden PKK unsurlarına karşı "Kontrollü Gerginlik Politikası"na geçiliyor. Hükümet ve asker, bugün Güvenlik Zirvesi'nde, 20 Haziran günü de MGK'da bir araya gelecek? Gündemde, Kuzey Irak terör ve operasyon için tezkere konuları bulunuyor. Askeri kanat bugünkü toplantıda ve MGK'da, "Sınır ötesi operasyon için" TBMM'nin olağanüstü toplanarak tezkere çıkarılması gereğini vurgulayacak.

KONTROLLÜ GERGİNLİK

Masaya yatırılacak konuların başında Kuzey Irak için "Kontrollü Gerginlik Politikası" izlenmesinin bulunduğu öğrenildi. Bu politikanın ana unsuru, sınır ötesi harekat için tezkerenin gündeme getirilmesi. Böylelikle hem ABD, hem de peşmergelere "Sabrımız taştı, gireceğiz" mesajı verilecek. "Türkiye kararlı" denilerek muhataplar da, acil çözüm için sıkıştırılacak. Bugünkü Güvenlik zirvesine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ katılacak. Zirvenin 4 kişi ile dar kapsamlı tutulması, önemli karar ve önerilerin masaya yatırılacağını gösteriyor. Başbakanlık kaynakları 4 kişilik zirvenin ilerleyen bölümlerinde, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, MİT Müsteşarı Emre Taner ve Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kaan Köksal'ın da toplantıya davet edilebileceğini belirttiler.

TEZKERENİN ÖNEMİ

Güvenlik zirvesi, MGK ve "Kontrollü Gerginlik Politikası" konusunda bilgi veren bir kaynak bu politikada tezkerenin önemine dikkat çekerek şunları söyledi: "Abdullah Öcalan'ın Suriye'den çıkarılması öncesinde de bu politika izlendi. Suriye sınırında sabrımızın taştığı ve savaş dahil kararlı olduğumuz, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanınca açıklandı. Ardından Cumhurbaşkanı TBMM'yi açış konuşmasında aynı konuyu dile getirdi ve Apo Suriye'den çıkarıldı. Şimdi ise Kuzey Irak'tan ülkemize yönelik PKK tehdidini bertaraf etmek için kararlı olduğumuzu göstermemiz gerekiyor. TBMM'den çıkarılacak yetki tezkeresi bunun en önemli unsuru. Uzun süreli bir yetki karşı taraf için caydırıcı olacak ve hem ABD'nin hem de peşmergelerin terör örgütüne karşı adım atmasını sağlayacaktır. Son aşama ise sınır ötesi operasyondur. Bu politika merdiven basamağı gibidir. Aşama aşama kararlılık adımlarını atmamız gerekiyor. TSK bunların bir bölümünü de atmıştır. Sırada siyasi irade vardır"

GÜVENLİK ŞERİDİ

Ankara'daki her iki zirvede Türk sınırına 3-4 kilometre mesafede bir güvenlik şeridi oluşturma önerisinin de tartışılması bekleniyor. Amerika'dan gelen son mesajlar ve ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın eskiye göre operasyon için Türkiye'ye yeşil ışık yakan tavrı sonrası, hükümet de Anayasa'nın 92'inci maddesi gereği TBMM'ye sunulacak tezkere için, zirvede görüşünü açıklayacak. Hükümet daha önce tezkereye çok da olumlu yaklaşmıyor ve ABD ile Türkiye arasındaki Terörle Mücadele Koordinatörlüğünden çözüm bekliyordu. Ancak Edip Başer'in istifası bu beklentinin kısa vadeli olmayacağını gösterdi. 12 Nisan'dan bu yana Genelkurmay Başkanının yaptığı açıklamalara rağmen hükümet seçim arifesinde tezkere konusuna çok sıcak yaklaşmadı. Ancak son gelişmelerin hükümetin tavrında da farklılığa neden olduğu konuşuluyor. Bugünkü güvenlik zirvesinin ardından 20 Haziran'daki MGK bu nedenle daha önem kazanıyor.

ŞEKİLLENEN TEZKERE

Devletin zirvesindeki görüşler çerçevesinde çıkarılması daha kuvvetlenen tezkerenin 3 ana unsuru da şöyle şekilleniyor:

? Türkiye'nin milli birliğini ve toprak bütünlüğünü hedef alan terör unsurlarının Irak'ta yuvalanmalarının önlenmesi, Türkiye için hayati bir konudur. Irak'ın PKK terör unsurlarından temizlenmesinde ve Irak topraklarının ileride teröristler için sığınma yeri olmaktan çıkartılması konusunda Türkiye kararlıdır.

? Bu konudaki haklı güvenlik endişelerimiz ABD tarafından da iyi bilinmektedir. ABD ile resmi görüşmelerde de, PKK'nın Kuzey Irak'tan tasfiyesi konusundaki ortak anlayış birliği teyit edilmiştir.

? Bu düşüncelerle gereği, kapsamı, sınırı ve zamanı hükümet tarafından belirlenecek şekilde Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının yurt dışına gönderilmesine ve bu kuvvetlerin görev ve kullanılmasına ilişkin gerekli düzenlemelerin hükümet tarafından yapılmasına, Anayasa'nın 92. maddesi uyarınca (?.) ay süreyle izin verilmesi gerekmektedir..

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber