Öğrenciler asla 'Bu benim son şansım' diye düşünmemeli

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Haziran 2007 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SINAV STRESİ ÖĞRENCİLERİ TEHDİT EDİYOR

- TRABZON NUMUNE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ'NDEN UZMAN PSİKOLOG FARUK BOZKIR:

- ?NORMAL BİR KAYGI MOTİVASYONU ARTIRIRKEN AŞIRI KAYGI PERFORMANS KAYBINA NEDEN OLACAKTIR?

- ?SINAVLARI, AİLE, ÖĞRETMENLER VE ÇEVRENİN DE DAHİL OLMASIYLA ADETA TOPLUMSAL BİR KRİZE DÖNÜŞTÜRÜYORUZ?

- ?ÖĞRENCİLER ASLA ?BU BENİM SON ŞANSIM' ŞEKLİNDE BİR DÜŞÜNCEYE KAPILMAMALI?

(FOTOĞRAFLI)

BEKİR KOCA

TRABZON (İHA) - Uzman Psikolog Faruk Bozkır, normal bir sınav stresinin kişinin motivasyonunu artıracağını ancak aşırı kaygının performans kaybına neden olacağına dikkat çekti.

Trabzon Numune Eğitim ve Eğitim Araştırma Hastanesi'nden Uzman Psikolog Faruk Bozkır, 17 Haziran Pazar günü yapılacak ÖSS sınavı öncesinde öğrencilerin içinde bulunduğu psikolojik durumu değerlendirdi. Sınav stresinin öğrencileri baskı altına aldığını ve bunun öğrencinin performansı üzerinde etkili olacağını vurgulayan Bozkır, aile ve çevrenin de dahil olmasıyla sınavların adeta toplumsal bir krize dönüştürüldüğünü söyledi. Düşük düzeyde sınav kaygısının öğrencinin motivasyonu ve verimini arttıracağına işaret eden Bozkır, aşırı kaygının ise öğrencinin başarısını engelleyeceği ve performansını olumsuz etkileyeceğine dikkat çekti.

Performans ankisiyetesi olarak adlandırılan sınav kaygısının sınav anında öğrencinin dikkatini toparlamada ve odaklanmada bazı sorunlar oluşturarak performans kaybına sebep olacağını vurgulayan Faruk Bozkır, ?Sınav stresi, sınava girecek öğrenciler için ciddi bir tehdittir. Bu tehdidi hepimiz oluşturuyoruz. ?Boş boş ne oturuyorsun', 'Sürekli çalışman gerek', 'Bu senin son şansın' diyen anne ve babalar gereğinden fazla sınavı abartan ve aşırı ders yükü yükleyen dershane öğretmenleri ?Bakalım bu sınavda ne yapacaksın' diyen konu komşu, gençlerin aralarında yaptığı sürekli sınav muhabbetleri, sınav kaygısını iyice artırmaktadır. Zaten gençler de ?Sınavda başarılı olamazsam ailemin yüzüne nasıl bakarım?', ?Bu benim son şansım', ?Benim için hayat meselesi', ?Ya arkadaşlarım kazanır da ben kazanamazsam?' diye yoğun kaygılar yaşarken toplum olarak da durumu adeta toplumsal bir krize dönüştürüyoruz? dedi.

Sınav stresinin belli bir oranda olmasının normal bir durum olduğunu ve kişinin motivasyonunu artırdığını kaydeden Bozkır, ?Normal bir kaygı kişinin bir süre sonra gireceği mücadeleye hazırlanmasını veya kendisini içinde bulunduğu olaya yoğunlaştırmasını sağlar. Ancak aşırı kaygı, öğrencinin başarısını engelleyerek sınav sürecinde bir takım isteksizlikler ve bedensel şikayetler oluşturabileceği gibi, sınav anında da dikkati toplama ve odaklanmada sorunlar oluşturup bireyin gerçek performansını düşürecektir? diye konuştu.

Sınav stresi ile başa çıkmak için neler yapılması gerektiğini dile getiren Bozkır, şunları söyledi:

?Öncelikle sınava zihnimizde verdiğimiz değeri normalleştirmeliyiz. ?Bu benim son şansım' şeklindeki düşünceyi, ?Kazanmak için elimden geleni yapıyorum, onun dışındaki her şeyi sınav sonrası düşünürüm, her zaman bir çare bulunur' diye değiştirmeli ve sınavı günlük hayatın bir parçası gibi görmeliyiz. Bunun için de günlük hayatta yaptığımız her şeyi programlı bir şekilde yapmaktan kaçınmamalıyız. Olaylara sadece olumsuz yönden değil, olumlu açıdan da bakmayı kendimizi zorlamalıyız. Sınavda elinizden gelenin en iyisini yapmaya gayret etmek aslında başarı için size yetecektir. Başarı, sadece olumlu düşünmenin ve gayretinizin ardından gelecektir.?

Sınav gününden önceki gün ve sınav anında neler yapılması gerektiğini hususunda öğrencilere tavsiyelerde bulunan Bozkır, ?Sınav gününden önceki gün hoşlanılan bedensel aktiviteler yapılmalı. Herhangi bir hafta sonuymuş gibi rahat olunmalı. ?Yarın sınav var' diye erken uyumaya çalışmak da doğru değil. Her zamanki saatte uyunmalı, sabah yine sıradan bir kahvaltı ile sınav yerine zamanında gidilmeli. Yapılan tüm bu rutin işlemler zihnimize ?kaygılanacak bir şey yok her şey kontrol altında' duygusunu yaşatacak, bu durum da bizim zihinsel ve bedensel gerginlikten uzak kalmamızı sağlayacaktır. Sınav öncesi artan korku ve kaygı halini yok saymaya çalışmayın. Heyecanlanmanız doğaldır. Size düşen, gevşemeye ve korkunuzun sebebinin ne olduğunu düşünmeye çalışmaktır? şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber