Mahalli İdarelere İlişkin Görevde Yükselme Yönetmeliğinin İptali

Mahalli idarelerdeki personelin görevde yükselmesine ilişkin esaslar "İl Özel İdareleri, Belediyeler İle İl Özel İdareleri ve Belediyelerin Kurdukları Birlik, Müessese, İşletmeler İle Bunlara Bağlı Döner Sermayeli Kuruluşlardaki Memurların Görevde Yükselme Esaslarına Dair Yönetmelik"te belirlenmiştir. Ancak, Danıştay 5. Dairesinin 29.12.2003 tarih ve Esas No: 2000/ 4306, Karar No: 2003/5767 sayılı kararı ile bu yönetmeliğin 5/f, g, h, ı, i, j, k; 7, 10, 12 ve 19. maddeleri oybirliği ile iptal edilmiştir.

Haber Giriş : 08 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İptal edilen maddelerden 5. maddenin f, g, h, ı, i, j, k bentleri hizmet gruplarını ifade etmektedir. Bu bentlerde, teknik, sağlık, "hukuk, araştırma ve planlama", din, eğitim ve öğretim ve idari hizmet gibi gruplar oluşturulmuştur.

İptal edilen 7. madde görevde yükselme eğitiminin şekli, süresi ve eğitim sonunda yapılacak sınav gibi konuları, 10. madde Görevde yükselme sınavının şeklini, 12. madde sınav kurulu ve görevlerini, 19. madde ise hizmet grupları arasında geçişleri düzenlemektedir.

Bahis konusu bu maddelerin iptali ile Danıştay Başkanlığı; teknik, sağlık, "hukuk, araştırma ve planlama", din, eğitim ve öğretim ve idari hizmet gibi gruplar içindeki unvalar arasındaki geçişlerin görevde yükselme sınavına tabi tutulamayacağını ifade etmektedir.

Ancak, genel görevde yükselme yönetmeliğinde bir değişiklik yapılmadan mahalli idarelere ilişkin görevde yükselme yönetmeliğinde düzenleme yapmak mümkün değildir.

Sitemizde Danıştay'ın bu konudaki çok sayıda kararına daha önce yer verilmiş ve yeni bir düzenlemenin en acil şekilde yapılması gerektiği belirtilmiştir. Ne yazıkki hala henüz bir değişiklik yapılmamıştır. Sitemizin Şubat ayında gündeme getirdi değişilik iki hafta kadar önce Başbakanlığa sunulmuştur. Bu taslakta görevde yükselme yönetmeliğine ek bir madde eklenmektedir. Bu ek maddede Danıştay'ın sıkça mahkeme kararlarına gerekçe oluşturduğu bir çok husus çözümlenmektedir.

Yeni düzenlemede teknik ve sağlık gibi üniversite mezuniyeti ile atanabilecek unvanlar arasındaki geçişteki eğitim şartı ve iki katı sınırlaması kaldırılmaktadır. Ancak, bu kadrolar arasındaki geçişler sınıf ve unvan değişikliği adı altında yeni bir sınava tabi tutulmaktadır. Bu konulara ilişkin ayrıntılar daha sonra sitemizde yer alacaktır.


"Hizmet grupları
Madde 5
- Bu Yönetmeliğe tabi personel 12 hizmet grubuna, hizmet grupları da kendi içlerinde alt hizmet gruplarına ayrılmıştır.

f) Teknik Hizmetler Grubu;
1) Mühendis, mimar, şehir plancısı, jeolog, jeomorfolog, jeofizikçi, hidrolog, istatistikçi, fizikçi, arkeolog, matematikçi, ekonomist(*)
2) Tekniker,
3) Teknisyen, teknik ressam, fen memuru,

g) Sağlık Hizmetleri Grubu;
1) Tabip, diş tabibi, biyolog, eczacı, veteriner, psikolog, pedagog,
2) Baş hemşire, hemşire,
3) Laborant,
4) Ebe,
5) Hayvan sağlık memuru,

h) Hukuk Araştırma ve Planlama Grubu;
1) Hukuk müşaviri, hukuk danışmanı, APK uzmanı, uzman,
2) Avukat,

ı) Din Hizmetleri Grubu; İmam,

i) Eğitim-Öğretim Hizmetleri Grubu;
1) Yönetici öğretmen, öğretmen,
2) Spor eğitmeni,
3) Eğitim uzmanı,
4) Eğitmen,
5) Çocuk eğitimcisi,

j) İdari Hizmet Grubu; Bilgisayar işletmeni, veri hazırlama kontrol işletmeni, ambar memuru, emlak memuru, sekreter, santral memuru, memur ve diğer unvanlı memurlar, şoför.

k) Diğer Personel Grubu;
1) Kütüphaneci, sosyolog,
2) Mütercim, tercüman

unvanlarından oluşur."

Görevde yükselme eğitiminin şekli, süresi ve eğitim sonunda yapılacak sınav
Madde 7 - (Değişik madde: 10/05/2001 - 24398 S. R.G. Yön./5. md.)
Bu Yönetmelik kapsamında bulunan memurların, görevde yükselme mahiyetindeki atamalarının yapılabilmesi amacıyla; ilgili kurumlar her yıl nisan ayı sonuna kadar yükselme eğitimine tabi tutmak istedikleri personelin niteliklerini ve sayısını valiliklere bildirir. Valilikler, kendilerine ulaşan bilgilere göre, atama yapılacak görevler için en az 75 saat olmak üzere görevde yükselme eğitim programını hazırlar ve uygular. Eğitime alınacakların görevde yükselme eğitim programlarının tamamına katılmaları şarttır.

Görevde yükselme eğitimi; bu Yönetmeliğin 8 inci maddesinde belirtilen konuları kapsayacak şekilde ve anılan madde de belirtilen ağırlığa göre programlanır.

Görevde yükselme sınavının şekli
Madde 10 - (Değişik madde: 10/05/2001 - 24398 S. R.G. Yön./8. md.)
Görevde yükselme sınavı yazılı olarak yapılır. Bu sınav Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığına veya Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme ve Değerlendirme Merkezi Başkanlığına yaptırılır.

Sınav kurulu ve görevleri
Madde 12 - (Değişik madde: 10/05/2001 - 24398 S. R.G. Yön./9. md.)
Kurumlarca yaptırılacak yazılı sınava ilişkin görevde yükselme işlemlerini yürütmek üzere beş kişiden oluşacak sınav kurulu teşkil edilir. Sınav kurulu, atamaya yetkili amir veya görevlendireceği kişinin başkanlığında personel birimi ve/veya eğitim birimi temsilcileri ile mahalli mülki amir tarafından belirlenecek diğer üyelerden teşkil eder. Sınav kurulunu teşkil eden üyeler, görevde yükselme eğitimine alınacak personelden öğrenim ve görev veya unvanlarından daha düşük seviyede olamaz.

Sınav Kurulunun başkan ve üyelerinin görevde yükselme sınavına eşlerinin, ikinci dereceye kadar (bu derece dahil) kan ve sıhri hısımlarının katıldığının tespit edilmesi halinde, bu üye veya üyeler sınav kurulu üyeliğinden çıkartılır ve bunların yerine yeni üye veya üyeler görevlendirilir.

Sınav kurulu, kurumlarca yapılacak eğitime ilişkin görevde yükselme sınavında sorulacak soruların bilgi kaynağının hazırlanması, sınav sonuçlarının ilanı, yapılacak itirazların sonuçlandırılması ve bu konuya ilişkin diğer işleri yürütür.

(Ek fıkra: 28/06/2002 - 24799 S. R.G. Yön./3. md.) Kurumların oluşturduğu sınav kurulunca belirlenen adayların durumlarının, mevzuata uygun olup olmadığını değerlendirmek üzere Valinin görevlendireceği bir Vali Yardımcısının başkanlığında İl Mahalli İdareler Müdürü, İl Hukuk İşleri Müdürü ve kurumu temsilen personelden sorumlu yetkili tarafından oluşturulacak komisyon kurulur. Bu Komisyon, eğitim ve sınava katılacak adayları tespit eder.

Hizmet grupları arasında geçişler
Madde 19 - (Değişik fıkra: 10/05/2001 - 24398 S. R.G. Yön./13. md.)Bu Yönetmelik kapsamında bulunan kurumlarda müfettiş, kontrolör, iktisat müfettişi ve murakıp unvanı ile görev yapanların bu Yönetmelikte yer alan hizmet gruplarına atanmalarında sınav ve hizmet gruplarında çalışma şartı aranmaz.

Kurum içinden aynı alt hizmet grubu içinde kalmak kaydıyla sınav yapılmaksızın, ancak görevin özel belirleyici nitelikleri aranmak şartıyla, farklı görevlere atama mümkündür. Hizmet grupları ve alt hizmet grupları arasındaki görevde yükselme niteliğindeki geçişler ancak görevde yükselme eğitimi ve görevde yükselme sınavında başarılı olmakla mümkündür.

Başka bir kurumda görevde yükselme eğitimini tamamlayanların bu eğitimleri, başka kuruma nakil halinde de geçerlidir


İl Özel İdareleri, Belediyeler İle İl Özel İdareleri ve Belediyelerin Kurdukları Birlik, Müessese, İşletmeler İle Bunlara Bağlı Döner Sermayeli Kuruluşlardaki Memurların Görevde Yükselme Esaslarına Dair Yönetmeliğin; Danıştay 5. Dairesinin 29.12.2003 tarih ve Esas No: 2000/ 4306, Karar No: 2003/5767 sayılı kararı ile "..., İl Özel İdareleri, Belediyeler İle İl Özel İdareleri ve Belediyelerin Kurdukları Birlik, Müessese, İşletmeler İle Bunlara Bağlı Döner Sermayeli Kuruluşlardaki Memurların Görevde Yükselme Esaslarına Dair Yönetmeliğin 5/f, g, h, ı, i, j, k; 7, 10, 12 ve 19. madelerinin iptaline,...oybirliği ile karar verildi" hüküm altına alınmıştır.

Bu nedenle, söz konusu yönetmeliğin 10. maddesine istinaden Milli Eğitim bakanlığı Ölçme ve Değerlendirme Başkanlığına yaptırılacak olan merkezi sınav ileri bir tarihe ertelenmiştir.

Bilgilerinizi ve İl Özel İdareleri, Belediyeler İle İl Özel İdareleri ve ve Belediyelerin Kurdukları Birlik, Müessese, İşletmeler İle Bunlara Bağlı Döner Sermayeli Kuruluşlara duyurulması hususunda gereğini rica ederim.

Kayhan KAVAS
Bakan a.
Genel Müdür

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber