Gümrüklerde ilk oy bugün, Kapıkule'de ilk oyu İsveç'ten gelen gurbetçi kullandı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 25 Haziran 2007 13:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MİLLETVEKİLLİĞİ erken genel seçimleri için gümrük kapılarında oy verme işlemi bu sabah başladı. Türkiye'de seçmenler sandık başına gitmek için 22 Temmuz gününü beklerken, Kapıkule Sınır Kapısı'na konulan sandıkta ilk oyu İsveç'te işçi olarak çalışan ve yurda giriş yapan Talat Yağcı kullandı. Kapıkule'den dün gece giriş yapan yaklaşık 2 bin gurbetçi, sabah oy vermek için geceyi gümrüklü sahada yerlerde yatarak geçirirken, seçim kurulu görevlilerinin geç kalması nedeniyle saat 08.00'de başlaması gereken oy verme işleminin yarım saat gecikmeli olarak başlaması tepkiye neden oldu.

Yüksek Seçim Kurulu'nun kararına göre Kapıkule Gümrük Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş ve çıkış yapan gurbetçiler konulan 7 sandıkta oylarını kullanacak. Avrupa'da çalışan ve izinlerini geçirmek için Türkiye'ye gelen Türkler Kapıkule'de giriş işlemlerini yaptırdıktan sonra eskiden gümrüksüz satış mağazası olarak kullanılan ve boş olan yerlere konulan sandıkta oy kullanmaya başladı. Gurbetçiler, bugün saat 08.00'de başlaması gereken oy verme işlemi için geceden beri bekledi.

OY VERMEK İÇİN GÜMRÜKTE YATTILAR

Oylarını kullanmak için yaklaşık 2 bin gurbetçi Kapıkule'de sandıkların açılmasını bekledi. Giriş bölümüne konulan 4 sandığın başında bekleyen Türkler, bu duruma tepki gösterdi. Kapıkule'den giriş yapanlar, gümrüklü sahada sandalyelerde ve yerlerde yatarak oy vermek için sabahı bekledi. Gümrük sahasına otomobillerini park edip, battaniyelerini serip yerde uyuyan Türk işçileri, ?Oy vermek için sabah olmasını bekledik'' dedi.

YSK tarafından Kapıkule'de görevlendirilen personel geç kalınca saat 08.00'de başlaması gereken oy verme işlemi de gecikti. Görevliler önce mühürlü paketlerdeki oy pusulalarını sayıp, bunların içine konulacağı zarfları mühürledi. Masalara sandıkları yerleştiren görevliler daha sonra oy vermek için bekleyenleri içeriye aldı. Gurbetçilerin, pasaportlardan 6 aydan fazla yurtdışında kaldığı ve bilgisayar ile Türkiye'de herhangi bir ilde seçmen kütüklerine kayıtlı olup olmadığı kontrol edildikten sonra oy kullanımalarına izin verildi.

GECİKMEYE TEPKİ

Kapıkule'de geceden beri oylarını kullanmak için bekleyenler, gecikmeye tepki gösterdi. Kapıkule'de ilk oyu 20 yıldan beri İsveç'te çalışan ve tatilini geçirmek için Konya'ya giden 40 yaşındaki Talat Yağcı kullandı. Görevlilerin işlemleri tamamlamasından sonra oyunu oy pusulasını ve zarfını alarak kabine gitti. Oy zarfını sandığa atan Talat Yağcı, ?Hayırlı olsun'' dileğinde bulundu. Oy kullanan gurbetçilerin pasaportlarına ?oy kullandıklarına' ilişkin damga basıldı.

7 SANDIKTA OY KULLANILIYOR

Kapıkule Mülki İdare Amiri Abdülkadir Yazıcı, giriş bölümünde 4, çıkış bölümünde 2, Gar bölümünde 1 olmak üzere 7 sandıkta oy verme işleminin 22 Temmuz günü akşamına kadar 24 saat süreyle devam edeceğini söyledi.

OY KULLANILACAK YERLER

Yüksek Seçim Kurulu kararına göre, Edirne'de Kapıkule ve İpsala, Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'nde Cilvegözü, Artvin'in Hopa İlçesi'nde Sarp, Şırnak'ın Silopi İlçesi'ndeki Habur Gümrük Kapısı ile Antalya Havalimanı, İzmir Adnan Menderes, Ankara Esenboğa, İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen, Kayseri Erkilet, Adana Havalimanı Gümrük Kapısı'nda ve Mersin'in Silifke İlçesi'nde Taşucu Deniz Limanı Gümrük Kapısı'nda kurulan seçim sandıklarında oy kullanılabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber